Το σχέδιο εκδημοκρατισμού ήταν μια πρωτοβουλία του Γεωργίου Παπαδόπουλου από το 1970 έως το 1973 σύμφωνα με το οποίο θα διεξάγονταν εκλογές με την συμμετοχή νέων κομμάτων αλλά και προδικτατορικών, ώστε να παραδωθεί η εξουσία στον λαό. Το σχέδιο ανέλαβε να υλοποιήσει η μεταβατική-υπηρεσιακή κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη.
Γεγονότα
Τα πρώτα σημάδια εκδημοκρατισμού εμφανίστηκαν το 1970 με την παράταση του ωραρίου από τις 12:00 πμ στις 3:00 πμ, την συγκέντρωση μέχρι 7 ατόμων (από 3 που ήταν) και με την συγκρότηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ενός μικτού νομοθετικού οργάνου που είχε τον ρόλο να ψηφίζει τα νομοθετήματα που κατέθετε το καθεστώς και να το συμβουλεύει επί του νομοθετικού έργου. Στις 29 Νοεμβρίου 1970, διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές Συμβουλευτικής Επιτροπής στις οποίες εκλέχθηκαν 46 από τους 92 υποψηφίους και 10 διορίστηκαν αριστίνδην από τον Παπαδόπουλο (συνολικά Σώμα 56 μελών). Eπίσης, ο Εισαγγελεύς ή Αστυνομικοί μετά την δύση του ηλίου απαγορεύονταν να εισβάλλουν σε οιανδήποτε οικία!!! Ένα μεγάλο βήμα ήταν το 1969 η μετονομασία του Οργανισμού Απασχολήσεως και Ασφαλίσεως Ανεργίας (ΟΑΑΑ), σε ΟΑΕΔ. Το καθεστώς των Συνταγματαρχών το 1970 καθόρισε τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ.
1 9 7 0
Ανάπτυξη: 8,9%
Ανεργία: 4,2%
Πληθωρισμός: 3,0%
1 9 7 0
Ανάπτυξη: 8,9%
Ανεργία: 4,2%
Πληθωρισμός: 3,0%
Τον Αύγουστο του 1971 πραγματοποίησε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του και έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Το Κράτος δια τον πολίτην" σύμφωνα με το οποίο μειώνετο σημαντικά η γραφειοκρατία και γινόταν το Κράτος πραγματικά δίκαιο και κοινωνικό. Πραγματοποίησε την πρώτη μετά τον Όθωνα διοικητική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα μ' αυτήν δημιουργούνταν 7 περιφέρειες (πρώτη φορά στο Ελληνικό Κράτος) και διαιρείτο ο νομός Αττικής σε 4 νομαρχίες. Στις 6 Οκτωβρίου 1971, κατάργησε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1971 διεξήχθηκαν οι εκλογές για ανάδειξη Νέας Συμβουλευτικής και Περιφειριακών Συμβουλίων.
Το στρατιωτικό καθεστώς κατηγορείται επίσης για τεράστια πνευματική αποχαύνωση. Λάθος. Ασύστολο ψεύδος. Τον Μάιο του ίδιου έτους ιδρύθηκε η "Εταιρία Μελέτης Νέου Ελληνισμού". Και όσο αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Πατρίδος μας η Ελλάς βραβεύθη από τον ΟΟΣΑ ως πρώτη χώρα σε ανάπτυξη σε ευρωπαικό επίπεδο. Σημαντικό βήμα στην υπανάπτυκτη ακόμα σιδηροδρομία ήταν η ίδρυση του ΟΣΕ ενώ, δεν επεβλήθη εκείνο το έτος ουδείς φόρος!!!
1 9 7 1
Α ν ά π τ υ ξ η: 7, 8 %
Α ν ε ρ γ ί α: 3, 1 %
Π λ η θ ω ρ ι σ μ ό ς 3, 0 %.
Το στρατιωτικό καθεστώς κατηγορείται επίσης για τεράστια πνευματική αποχαύνωση. Λάθος. Ασύστολο ψεύδος. Τον Μάιο του ίδιου έτους ιδρύθηκε η "Εταιρία Μελέτης Νέου Ελληνισμού". Και όσο αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Πατρίδος μας η Ελλάς βραβεύθη από τον ΟΟΣΑ ως πρώτη χώρα σε ανάπτυξη σε ευρωπαικό επίπεδο. Σημαντικό βήμα στην υπανάπτυκτη ακόμα σιδηροδρομία ήταν η ίδρυση του ΟΣΕ ενώ, δεν επεβλήθη εκείνο το έτος ουδείς φόρος!!!
1 9 7 1
Α ν ά π τ υ ξ η: 7, 8 %
Α ν ε ρ γ ί α: 3, 1 %
Π λ η θ ω ρ ι σ μ ό ς 3, 0 %.
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακαλύπτει τα πετρέλαια στο Αιγαίο και προσπαθεί 3 φορές να πραγματοποιήσεις μικρές εξορύξεις (το '71, '72,'73) ενώ, από 1ης Ιανουαρίου 1972, λαμβάνει ριζοσπαστικά και φιλολαικά μέτρα όπως:
* Kαθιέρωση μηνιαίου επιδόματος 500 δρχ στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες,* Οικογενειακός ιατρός σους ασφαλισμένους του ΙΚΑ,
* Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους επαγγελματίες και βιοτέχνες,
* Επιστροφή μερικών των εν εκτοπίσει πολιτών,
* Άρση του στρατιωτικού νόμου από όλη την Επικράτεια πλήν Αθηνών, Πειραιώς και Θεσ/νίκης.
Επίσης το 1972, κάλεσε τους πολιτικούς να συμμετάσχουν στην νέα ανασχηματισθείσα κυβέρνησή του. Επίσης το ίδιο έτος, οι βενζινοπώλες πραγματοποιούν απεργία λόγω παύσης παροχής πετρελαιοειδών στις αντλίες. Επί Παπαδοπούλου απεργία!!! Ταυτόχρονα όμως η Ελλάς παρουσίαζε σημαντική και πρωτοφανή ανάπτυξη στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τον Σεπτέμβριο του 1972 ιδρύεται σε περιοχή της Θεσ/νίκης η ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε. Στις 16 Δεκεμβρίου 1972 άρθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Θεσ/νίκη.
1 9 7 2
Α ν ά π τ υ ξ η: 10, 2 %
Α ν ε ρ γ ί α: 2, 1 %
Π λ η θ ω ρ ι σ μ ό ς: 4, 3 %
Μετά το κίνημα του Ναυτικού το καθεστώς των Συνταγματαρχών θεώρησε εμπλεκόμενο στο κίνημα τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, και αμέσως μετά, την 1η Ιουνίου 1973 κατάργησε την Βασιλεία και ανακήρυξε "Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία". Στις 29 Ιουλίου 1973 προχώρησε σε δημοψήφισμα: 78,4% ΝΑΙ στην Προεδρική Δημοκρατία, έναντι 21,5% ΟΧΙ (για τη διατήρηση δηλαδή της Βασιλείας). Επίσης αναθεώρησε το Σύνταγμα του 1968 με το Σύνταγμα του 1973. Αυτό προέβλεπε την αβασίλευτη μορφή του πολιτεύματος, υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την εκλογή του από τον λαό ανά 7 έτη, την ύπαρξη διά ανάπτυξιν κομματικής ζωής Συνταγματικού δικαστηρίου και 200 βουλευτές. Στις 19 Αυγούστου 1973 ο Παπαδόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Οδυσσέας Αγγελής Αντιπρόεδρος Δημοκρατίας για θητεία 7 ετών (μέχρι το 1 Ιουνίου 1981). Την επόμενη ημέρα 20 Αυγούστου ο Παπαδόπουλος βάσει του σχεδίου φιλελευθεροποίησης, αίρει τον στρατιωτικό νόμο από την περιοχή της πρωτεύουσας, αμνηστεύει μεγάλο αριθμό πολιτικών κρατουμένων και δίνει ειδική χάρη στον Παναγούλη, Στις 19 Σεπτεμβρίου 1973 διορίζει τα 10 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου (κατοχυρωμένου συνταγματικά με το Σύνταγμα του 1973). Στις 8 Οκτωβρίου 1973 διορίζει πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σπύρο Μαρκεζίνη με σκοπό να προπαρασκευάσει βουλευτικές εκλογές για τις 10 Φεβρουαρίου 1974. Ο Μαρκεζίνης θα έδινε συνέντευξη τύπου για τις προγραμματισμένες εκλογές στις 26 Νοεμβρίου 1973.
Ο Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον Μαρκεζίνη επεδίωκαν την δημιουργία ένος "νέου, υγιούς, αυτοπειθαρχημένου δημοκρατικού πολιτεύματος". Ίσως είχαμε γλυτώσει από πολλά δεινά αλλά χωρίς Βασιλεία η Ελλάδα θα έρχοταν πάλι σε παρόμοια κατάσταση.
Το πραξικόπημα Ιωαννίδη ανέτρεψε την κυβέρνηση Σ. Μαρκεζίνη ενάμισυ μήνα μετά την άνοδό της στην εξουσία και σταμάτησε την υλοποίηση του σχεδίου εκδημοκρατισμού, αναβάλλοντας την απόφαση για εκλογές.
1 9 7 3
Α ν ά π τ υ ξ η: 8, 1 %
Α ν ε ρ γ ί α: 2, 0 %
Π λ η θ ω ρ ι σ μ ό ς: 15, 5 %
Ο ΣΙΟΝΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΔΟΛΙΟΣ ΑΦΙΘΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΈΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΟΛΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΘΕΊ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΙΟΝΙΣΤΙΚΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΙΔΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ.Ο ΟΠΟΙΟΣ ΙΔΗ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΚΟΠΙΜΟΣ ΣΎΓΧΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΗΣ:Ο ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΟΓΟ ΔΟΛΙΑΣ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗΣ 22 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΟΝΙΣΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΟ ΑΝΟΡΓΆΝΩΤΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΏΣΕΙ ΣΕ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΠΟΙΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ.