Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΤΑΜΟΙ ΣΟΦΙΑΣ

Σήμερα, 30 Ιανουαρίου γιορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων.
Η προσφορά των τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Οι μεγάλοι σοφοί της εποχής μας αντλούν από την ανεξάντλητη σοφία τους...Mε τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας. Αξίζει να τους μιμηθούμε....
Τι θα μπορούσε να πει κανείς για τις τρεις αυτές μεγάλες προσωπικότητες της χριστιανοσύνης; Τι θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για το ήθος, τις αξίες, τις αρχές, την έμπρακτη αγάπη, την πυγμή και το μεγαλείο των τριών Ιεραρχών;
Σε μια εποχή, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις δυσχέρειες, ξεπροβάλει το παράδειγμα ενός βαθύπλουτου ανθρώπου, του Μεγάλου Βασιλείου, που μοίρασε όλη την περιουσία του για να χτίσει νοσοκομεία, γηροκομεία και ορφανοτροφεία. Σε μια εποχή που όλοι οι πολιτικοί και τα στελέχη ενδιαφέρονται μόνο για τις θέσεις και τα κεκτημένα τους, αναδύεται το παράδειγμα του Γρηγορίου του Θεολόγου, που παραιτήθηκε από τον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, προκειμένου να ειρηνεύσει η Εκκλησία και να σταματήσουν οι διαξιφισμοί και οι διαμάχες. Σε μια εποχή που άσκηση κριτικής στην εξουσία θεωρείται ματαιοπονία ή σκάνδαλο, φωτίζει το παράδειγμα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που συγκρούστηκε με την αυτοκρατορική αυλή, ασκώντας δριμύτατη κριτική για τις ανηθικότητες και τα παρασκήνια, πληρώνοντας το με τη ζωή του, πεθαίνοντας στην εξορία μετά από αντίξοες συνθήκες.
Εκτός όμως από λαμπρά παραδείγματα ηθικής καθαρότητας, έμπρακτης αγάπης και αλληλεγγύης υπήρξαν μελίρρυτοι ποταμοί σοφίας, εραστές της παιδείας και δεινοί ομιλητές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το απολυτίκιο τους.
Και οι τρεις, παρ’ ότι αφιέρωσαν τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους στην διακονία του Ευαγγελίου του Χριστού, δεν απαξίωσαν την κοσμική σοφία. Συνιστούσαν τη σοβαρή σπουδή των επιστημών και μάλιστα τόνιζαν την αξία της ελληνικής σοφίας. Όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, αλλά, όπως άλλωστε και όλοι οι εκκλησιαστικοί Πατέρες, προσέλαβαν όλα τα θετικά στοιχεία του Ελληνισμού. Αξιοποίησαν κατά τον καλύτερο τρόπο πολλές απόψεις και θεωρίες της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, χωρίς βέβαια να αλλοιώσουν την ορθόδοξη χριστιανική αποκαλυπτική αλήθεια.
Ιδιαίτερα στον τομέα της παιδαγωγικής οι Άγιοι Πατέρες ανεδείχθησαν πρωτοπόροι. Εδώ συναντούμε αντιλήψεις και μεθόδους, που διέπονται από διαχρονικό χαρακτήρα και τις κάνουν να έχουν εφαρμογή και στη σύγχρονη παιδαγωγική πραγματικότητα. Θέτουν δηλαδή τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η σύγχρονη παιδαγωγική και η ψυχολογία. Οι παιδαγωγικές τους αρχές διακρίνονται για την πληρότητα και την καθολικότητά τους. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τονίζει την αρχή της εποπτικότητας, ο Μέγας Βασίλειος ομιλεί για την προσθήκη νέων γνώσεων κατά την διδασκαλία, η οποία πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά και με μέτρο, ενώ ο Ιωάννης Χρυσόστομος ομιλεί για αρχή της εξατομικευμένης διδασκαλίας, όπως την ονομάζει η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη.
Για το λόγο αυτό οι Τρεις Ιεράρχες αναδείχθηκαν και απαράμιλλοι παιδαγωγοί. Οι συμβουλές και οι παραινέσεις τους απευθύνονταν σε όλους όσους μετέχουν στην παιδαγωγική διαδικασία, δηλαδή τους γονείς, τους νέους και τους δασκάλους, συμβουλές οι οποίες παραμένουν επίκαιρες μέχρι και σήμερα. Και οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες θεωρούν ως τη σπουδαιότερη αρετή την αγάπη για την παιδεία. Γνώρισμα του άξιου παιδαγωγού είναι η θέλησή του να βοηθήσει τους μαθητές του να γνωρίσουν την αλήθεια, κινούμενος από ανιδιοτελή και μόνον αγάπη, ενώ οι μαθητές από την πλευρά τους θα ανταποκριθούν ανάλογα με ένθερμο ζήλο και δίψα για μάθηση. Σύμφωνα με τους Τρεις Ιεράρχες, η απόλυτη ένδειξη αγάπης του δασκάλου προς τους μαθητές του, είναι η προσευχή προς τον Θεό, να ενισχύσει αυτόν και τους μαθητές του στο δύσκολο έργο της αγωγής, ενώ σκοπός των μαθητών, να ανταποκριθούν στην αγάπη για την παίδευση και την ηθική προκοπή τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται και είναι προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας. Μεγάλο το έργο τους και τεράστια η προσφορά τους.
Η δική μας ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους φωστήρες της παιδείας, είναι η αναγνώριση του έργου τους και η προσπάθεια μας να εφαρμόσουμε στο σχολείο μας τις αρχές και τις αξίες των Πατέρων αυτών....

Οι Τρεις Ιεράρχες απέναντι στην εξουσία.
Οι άρχοντες υπάρχουν όχι για καυχώνται για τη σπουδαία θέση
στην οποία υπηρετούν, αλλά για να τιμούν οι ίδιοι την θέση αυτή
(Μέγας Βασίλειος)
Οι άρχοντες τρέφονται από το λαό, γιατί, παραμελώντας τα δικά τους
ζητήματα, φροντίζουν για τα κοινά αγαθά και ξοδεύουν το χρόνο τους γι'αυτά
(Άγιος Γρηγόριος o Θεολόγος)
Αναρωτιέμαι, αν είναι δυνατόν να σωθεί ποτέ κάποιος άρχοντας και εκπλήσσομαι βλέποντας μερικούς να σπεύδουν και να επιδιώκουν το μεγάλο βάρος της εξουσίας. Πρέπει να φοβόμαστε και να τρέμουμε να αναλάβουμε κάποια εξουσία. Και ούτε βέβαια να παραιτούμαστε, όταν κάποτε μας ανατεθεί, αλλά και ούτε να την επιδιώκουμε εάν δεν μας ανατεθεί.
(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Όσοι επιδιώκουν την αρετή δεν αναλαμβάνουν με ευχαρίστηση δημόσια αξιώματα.Αντίθετα όσοι άνθρωποι αποβλέπουν σε χρήματα και δόξα, θεωρούν ως μέγιστο αγαθό την κατάκτηση κάποιας εξουσίας, με την οποία θα μπορούν να ευεργετούν τους φίλους τους, να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους και να αποκτούν όσα επιθυμούν. 
(Μέγας Βασίλειος)
Τον λαό μπορούμε να τον συγχωρήσουμε ευκολότερα για τα λάθη του, διότι πολλές φορές έχει το ελαφρυντικό της ακρισίας. Πώς όμως να συγχωρήσουμε τον άρχοντα, που πρέπει να θεραπεύει και την άγνοια των άλλων;
(Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Όταν οι άρχοντες είναι ηθικά άρρωστοι, όταν το κεφάλι δεν είναι υγιές,πώς είναι δυνατόν να παραμένει εύρωστο το υπόλοιπο σώμα;
(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Διασκευή του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

7 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ


7 χρόνια χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Στις 28 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 7 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του.

Δείτε ένα βίντεο με τις "προφητείες" του:

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ


Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Γνωστά παιδιά των ΗΠΑ που σήμερα έρχονται να συγκυβερνήσουν. Κανένας δεν παρατήρησε την μεγάλη γεωστρατηγική αλλαγή που συνέβη στην χώρα με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την συγκυβέρνηση που θα δημιουργήσει με τους ΑΝΕΛ. Η προσδεδεμένη στο γερμανικό άρμα Ελλάδα επιστρέφει στα παλιά της αφεντικά (από το 1947): τις ΗΠΑ.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "περιμένουμε" να υλοποιήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμβάσεων, να επαναφέρει την 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, να λάβει μέτρα στήριξης της μικρής επιχείρησης, της αγροτικής παραγωγής, να ρυθμίσει τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ.
Ο Πάνος Καμμένος είχε διαγράψει η ιστορία σ΄ αυτόν τόπο. Υφυπουργός του Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας την περίοδο 2007-2009. Επίσης ο κ. Καμμένος είναι παλιός γνώριμος της CIA. Όταν σπούδαζε στις ΗΠΑ Οικονομολόγος, φοιτούσε ταυτόχρονα και στο Πανεπιστήμιο που συντηρούσε η CIA. Πανεπιστήμιο για να αλιεύει πράκτορες. Όχι ότι όλοι οι απόφοιτοί της είναι πράκτορες, πολλοί εξ αυτών δηλώνουν φιλία. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε φίλος. Το 2009 κατέδιδε στις ΗΠΑ, όπως ο Τζέφρυ Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη, τις κινήσεις Καραμανλή όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και παρακαλούσε την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα να υπουργοποιηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην σημειώσουμε την δυναμική του φωνή στα εθνικά θέματα. Τώρα στην κυβέρνηση θα δούμε αν θα θίξει αυτά τα ζητήματα και υπερασπιστεί τα ελληνικά δίκαια.

Με πολιτικό όρκο

Ώρα 16.00, θα ορκισθεί  ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια  ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία χωρίς... θρησκευτικό όρκο κάτι που απέρριψε ενημερώνοντας από χθες το βράδυ τον Αρχιεπίσκοπο  (ο Α.Τσίπρας έχει δηλώσει άθεος...).
Επιλογή και δικαίωμά του, αλλά σίγουρα είναι μια "περίεργη" αρχή για το νέο πρωθυπουργό... 

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και θα ορκιστεί την ίδια μέρα. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος δεν θα παραστεί, ωστόσο εκεί θα βρίσκεται ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε όποιος από τους υπουργούς θέλει, να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι παρών στον αγιασμό της νέας Βουλής και με τον ίδιο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να μη σηκωθεί όρθιος.
Το τμήμα ειδήσεων του "defencenet.gr" υποστηρίζει πως ως αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θέσει σήμερα θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους, αλλά θα δηλώσει τον αμέριστο σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

«ΕΓΩ ΕΙΜΙ»

Γράφει ένας φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Οι φράσεις που ο Χριστός χρησιμοποιεί το «ἐγώ εἰμι» στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο είναι οι παρακάτω:
α) «Εγώ εἰμι ὁ ἄρτος τῆς ζωῆς· ὁ ἐρχόμενος πρὸς με οὐ μὴ πεινάσῃ, καί ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ διψήσῃ πώποτε» (6, 35).
β) «Εγώ εἰμι ὁ ἄρτος ὁ ζῶν ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς· ἐάν τις φάγῃ ἐκ τούτου τοῦ ἄρτου, ζήσεται εἰς τόν αἰῶνα, καί ὁ ἄρτος δὲ ὃν ἐγὼ δώσω ἡ σάρξ μου ἐστιν, ἣν ἐγὼ δώσω ὑπὲρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς» (6, 51).
γ) «Εγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου· ὁ ἀκολουθῶν ἐμοὶ οὐ μὴ περιπατήσῃ ἐν τῇ σκοτίᾳ, ἀλλ΄ ἕξει τὸ φῶς τῆς ζωῆς» (8, 12).
δ) «Εγώ εἰμι ὁ μαρτυρῶν περὶ ἐμαυτοῦ, καὶ μαρτυρεῖ περὶ ἐμοῦ ὁ πέμψας με πατήρ» (8, 18).
ε) «Αμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγώ εἰμι» (8, 58).
στ) «Εγώ εἰμι ἡ θύρα· δι΄ ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται, καὶ εἰσελεύσεται καὶ ἐξελεύσεται, καὶ νομὴν εὑρήσει», (10, 9).
ζ) «Εγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός, ὁ ποιμὴν ὁ καλός τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων», (10, 11).
η) «Εγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός, καὶ γινώσκω τὰ ἐμὰ καὶ γινώσκομαι ὑπὸ τῶν ἐμῶν, καθὼς γινώσκει με ὁ πατὴρ κἀγὼ γινώσκω τὸν πατέρα, καὶ τὴν ψυχὴν μου τίθημι ὑπὲρ τῶν προβάτων» (10, 14).
θ) «Εγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα» (11, 25).
ι) «Εγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωὴ· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι΄ ἐμοῦ» (14, 6).
ια) «Εγώ εἰμι ἡ ἄμπελος ἡ ἀληθινή, καὶ ὁ πατὴρ μου ὁ γεωργός ἐστι» (15, 1).
ιβ) «Εγώ εἰμι ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τὰ κλήματα. ὁ μένων ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν αὐτῷ, οὗτος φέρει καρπὸν πολύν, ὅτι χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν» (15, 5).
Ο Ιησούς Χριστός αντλεί εικόνες και πραγματικότητες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και ανάλογα με το γεγονός ή την παραβολή προσαρμόζει το νόημα της διδασκαλίας του ξεκινώντας με την φράση «ἐγώ εἰμι». Έτσι, ήθελε να γίνει πιο κατανοητός στους απλούς ανθρώπους μη λέγοντας ότι είναι Υιός του Θεού. Μέσω παραβολών και συμβολισμών θέλει να εξασκήσει τον ανθρώπινο νου στην κατανόηση των μεγάλων αληθειών.

Θ.Χ.

ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ: ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ & ΠΟΣΕΣ ΕΔΡΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

2.224.661 Έλληνες και Ελληνίδες έκαναν την επιλογή τους. Ψήφισαν τους πολιτικούς απογόνους αυτών που επεδίωκαν την απόσχιση της Μακεδονίας και την βουλγαροποίησή της. Ψήφισαν τα μεγάλα λόγια και τις απραγματοποίητες υποσχέσεις. Ψήφισαν ένα κόμμα που στελέχη του χρηματίστηκαν από την Siemens το 1989-90. Ψήφισαν ένα κόμμα που ευθυγραμμίζεται με την αμερικανική πολιτική (π.χ. υπέρ του Σχεδίου Ανάν, κατά του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) και εγκωμιάζεται από αμερικανικές εφημερίδες. Ψήφισαν ένα κόμμα που υποστηρίζει την παράνομη σοβινιστική οργάνωση "Τουρκική Ένωση Θράκης". Ψήφισαν για πρωθυπουργό έναν δηλωμένο άθεο που θα προκαλέσει προβλήματα στα εθνικά θέματα και θα νομιμοποιήσει 4.000.000 λαθρομετανάστες κατά πλειοψηφίαν ισλαμιστές!
Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η καταπόντιση του ΛΑΟΣ που ενώ περίμενε αύξηση των ποσοστών του, κατρακύλησε στο 1,03% από 2,8 των ευρωεκλογών! Η παρουσία του στην συγκεκριμένη σύνθεση της Βουλής ήταν απαραίτητη για τον πυροσβεστικό ρόλο που είχε άλλοτε (2007-12) και για το φρενάρισμα αντεθνικών μέτρων τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και σε επίπεδο εθνικών θεμάτων.
Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα τα κόμματα που μπαίνουν στο Κοινοβούλιο είναι 7 και καταλαμβάνουν τις εξής έδρες:

* ΣΥΡΙΖΑ:       149
* ΝΔ:                 76
* Χρυσή Αυγή: 17
* Ποτάμι:          17
* ΚΚΕ:              15
* ΑΝΕΛ:           13
* ΠΑΣΟΚ:        13

Αυτοί θα αντιπροσωπεύσουν την χώρα μας; Αυτοί θα αγωνιστούν για το μέλλον των παιδιών μας; Και φωνάζουμε πάντα για τα παιδιά μας διότι εξαιτίας της ψήφου ορισμένων δεν θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Τα στερείτε από τις ζωογόνες αξίες μας! Τα οδηγείτε στην μετανάστευση! Και φωνάζουμε διότι γνωρίζουμε πως "κοντά στο ξερό, καίγεται και το χλωρό"!

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

«ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ»

Μήνυμα της τριμελούς επιτροπής του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Ο ελληνικός λαός μίλησε και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που καταφθάνουν απ΄ όλη την Ελλάδα διαφαίνεται μία καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και είσοδο στην Βουλή του Ποταμιού
ΠροεπισκόπησηΩστόσο, το "Δημοκρατικό Εθνικό Ρεύμα" πιστεύει πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 δεν έγιναν οι καλύτερες επιλογές. Η ψήφος μας μπορούσε να ανανεώσει το πολιτικό σύστημα βάζοντας νέα κόμματα και δημιουργώντας αναχώματα στην οσφυοκαμπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τουναντίον, βλέπουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό προσεγγίζοντας την αυτοδυναμία. Βλέπουμε το κόμμα του Μπόμπολα-Mega, το Ποτάμι, να καταλαμβάνει την τρίτη ή την τέταρτη θέση στην Βουλή.
Ως Έλληνες αγανακτούμε γιατί βλέπουμε ότι δεν ψήφισε η συνείδησή μας, αλλά ψήφισε ότι μας πλάσαρε το δελτίο των 8 και ότι μας υπέδειξαν οι λαοπλάνες και κίβδηλες δημοσκοπήσεις. Που είναι ο πατριωτισμός σας; Που είναι η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας; Και σας ρωτούμε: "Ποιος θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους και θα διεκδικήσει τα ελληνικά συμφέροντα";;; Ο Θεοδωράκης;; "Ποιος θα υπερασπιστεί το όνομα της Μακεδονίας";;; Ο Ευάγγελος Τούρκογλου-Βενιζέλος;;; "Ποιος θα αντιταχθεί στα νέα μέτρα και στο ξεπούλημα των νησιών μας σε κροίσους έναντι 1.000.000 ευρώ";;; Ο Αντώνης Σαμαράς;;;
Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας! Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Η ευθύνη είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ δική σας για το όποιο κατάντημα της χώρας! Ήδη τα σφυροδρέπανα άρχιζαν να κυματίζουν αγέρωχα. Σε λίγο 4.000.000 λαθρομετανάστες θα ελληνοποιηθούν (βαδίζουμε σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία). Ίσως, αφοπλιστούν και οι Αστυνομικοί. Μετά θα έρθουν αφαίρεση των εικόνων του Χριστού και της Παναγίας από τα σχολεία. Μετά αποψίλωση του εναπομείναντος ελληνορθοδόξου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μετά, η αθεΐα θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την ισλαμοποίηση της Ελλάδος και την επέκταση του Τζιχάντ στα Βαλκάνια. Ξεχάστε το όνομα "Μακεδονία". Ξεχάστε την Θράκη.
Ψηφίσατε σαν πρόβατα και όχι ως πολίτες. Είχατε και άλλες επιλογές αλλά για μία ακόμη φορά θέλατε τα μεγάλα λόγια, τις υποσχέσεις!
Η ευχή μας είναι η ίδια με αυτήν που εξέφρασε ο Γεώργιος Ράλλης στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 όπου εξελέγη για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ:
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ !!!

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΜΜΑΤΑ & ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΟΥ

Μήνυμα της τριμελούς επιτροπής του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Η 25η Ιανουαρίου 2015 έφθασε! Η ώρα της λαϊκής έκφρασης ήρθε!
Ο ιερός Χρυσόστομος λέει πως τα απαραίτητα προσόντα ενός πολιτικού είναι η αγάπη προς τον λαό, ο ζήλος, η ταπεινοφροσύνη, η καθαρότητα, η διοικητική και διδακτική ικανότητα. Όσο πρόσωπα διαθέτουν αυτά τα προσόντα, αυτά πρέπει να ψηφίσουμε.
Κριτήρια επιλογής υποψήφιων πρέπει να είναι:
α) Πίστη στον Θεό. (Πιστεύει στον Θεό πραγματικά).
β) Αγάπη στην Πατρίδα (Αγαπά ανιδιοτελώς και ολοκαρδίως την Ελλάδα).
γ) Σεβασμός στην Ιστορία και τις Παραδόσεις (Δεν παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια και ούτε προσπαθεί να αποξυλώσει τις παραδόσεις μας).
δ) Διάθεση για αγώνα και θυσίες (πρώτα το εθνικό συμφέρον και να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος)
ε) Αλήθεια (να λέει αλήθειες).
Είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν αυτά τα προσόντα και τις προϋποθέσεις. Αλλά είναι καθήκον μας ως οι Έλληνες πολίτες να τους ανακαλύψουμε. Οι ψεύτες, τα λαμόγια, οι αυτόκλητοι σωτήρες, τα αρπακτικά, οι προσκυνημένοι σπίτι τους! Στον κάλαθο των αχρήστων!
* Ψήφος στην ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ είναι συνενοχή στο έγκλημα της εκποίησης της Πατρίδας, της εθαθλίωσης του λαού και της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Είναι μία χαμένη ψήφος. Αυτοί που μας βούλιαξαν, δεν μορούν να μας σώσουν.
* Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πράσινο φως στην ελληνοποίηση 4.000.000 λαθρομεταναστών, στην άνευ ενδοιασμών επισημοποίηση της παραχώρησης του ονόματος "Μακεδονία", στην οριστική αιχμαλωσία της Δυτικής Θράκης στους όνυχες του Τουρκικού Προξενείου και της ΤΕΘ. Ποιοι θα κυβερνούν την χώρα; Ο άθεος αμερικανόδουλος Τσίπρας και ο σταλινιστής Λαφαζάνης; Αυτοί θα αποτινάξουν το ΔΝΤ;
* Ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος προστασίας του σάπιου πολιτικού και καναλαρχικού συστήματος υπ΄ άλλη μορφή, είναι ψήφος σ΄ ένα παρτενέρ μίας μνημονιακής κυβέρνησης. Είτε ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί! Πάνω απ΄ όλα το μνημόνιο, το ευρώ, η ΕΕ, η πολτοποίηση των ευρωπαϊκών λαών δια της ομοσπονδιοποίησης.
* Ψήφος στο ΚΙΔΗΣΟ είναι επιβράβευση αυτού που ρεζίλεψε την χώρα διεθνώς και μαγείρεψε το έλλειμμα για να μας υποδουλώσει στο ΔΝΤ και να κτυπήσει το ευρώ εξυπηρετώντας τοιουτοτρόπως τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, θα είναι μία απόδειξη πόσοι Έλληνες είναι βολεμένοι από την ληστοσυμμορία του ΠΑΣΟΚ και πόσοι ακόμα τρώνε κουτόχορτο σαν πρόβατα.

Έχουμε 22 πολιτικά σχήματα (18 κόμματα και 4 συνασπισμούς):
1) Νέα Δημοκρατία (Αντ. Σαμαράς),
2) ΣΥΡΙΖΑ - Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Αλ. Τσίπρας),
3) ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Ε. Βενιζέλος),
4) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),
5) ΛΑ.Ο.Σ. - Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Κ.Κ.Ε. - Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Δ. Κουτσούμπας),
7) Τελεία - Απόστολος Γκλέτσος (Απ. Γκλέτσος),
8) Ο.Κ.Δ.Ε. - Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (3μελής διοικούσα επιτροπή),
9) Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (Γ. Παπανδρέου),
10) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης).
11) Κ.Ε.Α.Ν. - Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιππ. Σαββούρας).
12) ΕΕΚ - Τροτσκιστές - Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Σαμπετάι Μάτσας),
13)  Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),
14) ΕΛΚΣΙ - Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης),
15) ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) (3μελής διοικούσα επιτροπή),
16) «ΡΟΜΑ» - Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης (Άγγ. Λιακόπουλος),
17) Το Ποτάμι (Στ. Θεοδωράκης) και
18) ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ - Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (Κων. Παπανικόλας).
19) ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. - ΜΑΡΣ (κεντρική συντονιστική επιτροπή και 3μελής διοικούσα επιτροπή),
20) ΚΚΕ μ.λ - Μ.Λ. ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία (4μελής διευθύνουσα επιτροπή),
21) Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά (Ν. Χρυσόγελος και Φωτ. Κουβέλης),
22) Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάνος Καμμένος).

Τελευταίες προτροπές:
Με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, σκεπτόμενοι την Πατρίδα και τα παιδιά μας και έχοντας υπ΄ όψιν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε ας πάμε στην κάλπη για να ρίξουμε την ψήφο μας.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος να πρεσβεύσει στον Κύριο μας Ιησού Χριστό για την φώτιση του μυαλού μας ώστε η ψήφος μας να μην πάει χαμένη. Να είναι ψήφος λύτρωσης και επίλυσης προβλημάτων και παθογενειών.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ 10 ΛΕΠΡΩΝ

Γράφει η κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΙΒ' Κυριακή του Λουκά σήμερα και το ανάγνωσμα περιγράφει την θεραπεία των 10 λεπρών, ένας από τους οποίους ήταν Σαμαρείτης. Ο F. Bovon στο υπόμνημά του στο Κατά Λουκάν (τόμ. ΙΙΙ, 145 εξ.) θέτει τα εξής ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο και το νόημα του θαύματος:

-  πού βρίσκεται η έμφαση; Στην θεραπεία των 10 λεπρών ή στον ένα Σαμαρείτη που είναι ευγνώμων;
- τι είναι εδώ σημαντικότερο; Η θεραπευτική δύναμη του Ιησού ή η πίστη του ανθρώπου;
- τι έχει μεγαλύτερη αξία; Η πίστη στην αρχή του θαύματος ή η ευγνωμοσύνη στο τέλος;
- έχει σημασία για την αφήγηση η αναφορά της ταυτότητας του ενός ευγνώμονος πρώην λεπρού;
- υπάρχουν διακειμενικοί υπαινιγμοί σε άλλες βιβλικές αφηγήσεις;

Μερικές παρατηρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων:
Ενδοκειμενικές συνδέσεις: 7,1-10 (η θεραπεία του δούλου του εκατόνταρχου): κι εκεί η ιστορία καταλήγει με μία χρεία και ο Ιησούς επαινεί την πίστη ενός μη Ιουδαίου επικρίνοντας έμμεσα την στάση του Ισραήλ.
Διακειμενικές συνδέσεις: Δ΄ Βασ 5,1-15, όπου περιγράφεται η θεραπεία του λεπρού Ναιμάν του Σύρου. Αν αυτή η σύνδεση ισχύει, δύο στοιχεία είναι σημαντικά: α) η σύγκριση του Ιησού με τον Ελισσαίο (ένα θέμα που υποφώσκει στο Λκ) και β) η πίστη ενός εθνικού, στον οποίο ο Θεός προσφέρει τη χάρη του
Η αναφορά στην ταυτότητα του ενός λεπρού: αυτή φαίνεται να είναι σημαντική καθώς ο Ιησούς την τονίζει μέσα από την εμφαντική θέση της πληροφορίας στο τέλος του στ. 16 καθώς και τις τρεις ρητορικές ερωτήσεις της χρείας στους στ. 17εξ. Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα είναι προφανής και προκύπτει από την προηγούμενη αφήγηση: κι οι 10 καθαρίσθηκαν, οι 9 δεν επέστρεψαν, μόνο ο αλλογενής επιστρέφει να δοξάσει τον Θεό. Οι Σαμαρείτες ήδη χρησιμοποιούνται ως θετικό παράδειγμα στη γνωστή παραβολή (10,30-35) και το παράδειγμα του Καλού Σαμαρείτη εκεί εντάσσεται μέσα στη γενικότερη θεματική του Λκ για την συμπερίληψη στον νέο λαό του Θεού ανθρώπων που ανήκουν σε περιθωριακές ομάδες ή που δεν είναι Ισραηλίτες. Είναι ταυτόχρονα μία έμμεση αλλά σαφής κριτική για την στενόκαρδη αντίληψη περί του λαού του Θεού από μερίδα των Ισραηλιτών. Το σωτηριολογικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης αφήγησης είναι προφανές. Η δωρεά και το έλεος του Θεού προσφέρεται σε όλους όσους τον προσεγγίζουν με πίστη ανεξάρτητα εθνικών ή άλλων διακρίσεων.
Όσον αφορά στο ερώτημα τι είναι σημαντικότερο, η πίστη των 10 λεπτών ή η ευγνωμοσύνη του ενός, είναι προφανές ότι στην περικοπή η ευγνωμοσύνη του Σαμαρείτη είναι έκφραση της πίστης του (βλ. τα ρήματα που χρησιμοποιεί ο Λκ στην περιγραφή της αντίδρασης του Σαμαρείτη: δοξάζειν, πίπτειν ἐπὶ τὸ πρόσωπον (προσκήνυσις), εὐχαριστεῖν) κι επομένως εδώ κατά κάποιον τρόπο πίστη κι ευγνωμοσύνη ταυτίζονται. Αυτό επιβεβαιώνεται από το λόγιο του Ιησού προς τον Σαμαρείτη στο στ. 19. Ενώ αυτή η φράση είναι γνωστή κι από άλλες αφηγήσεις της συνοπτικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας την εδώ ο Λκ για να περιγράψει την αντίδραση του Ιησού στην επιστροφή του Σαμαρείτη, της δίνει μία διαφορετική ποιότητα: η πίστη δεν είναι μόνο η βεβαιότητα ότι ο Θεός μπορεί να κάνει θαύματα μέσω του Ιησού αλλά κι η ευγνώμονη αναγνώριση αυτής της δύναμης. Επιπλέον, μέσω της προσκύνησης του Ιησού είναι η αναγνώριση της θεϊκής του ιδιότητας (στην αρχαιότητα η προσκύνηση αποδίδεται μόνο σε βασιλείς της Ανατολής και σε θεότητες). Το χριστολογικό επομένως νόημα της περικοπής είναι επίσης σαφές εδώ. Ο Σαμαρείτης, τέλος, ο αλλογενής και στα μάτια των συγχρόνων του Ιησού Ιουδαίων τουλάχιστον απεχθής, γίνεται ο τύπος του ανθρώπου της Βασιλείας του Θεού που ο Ιησούς επαγγέλλεται, καθώς αποδεικνύεται άνθρωπος αληθινής πίστης και πνευματικής ωριμότητας.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Βιογραφία
* Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.
Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.
Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.
* Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.
Όταν έγινε η Γ' Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.
Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».
Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.
Η Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο Άγιος Κύριλλος, εορτάζεται και στις 9 Ιουνίου.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Ἒργοις λάμψαντες, Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τῇ εὐσεβείᾳ τά πάντα πλουτίσαντες, τήν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὕρατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πᾶσι τό μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον  
Ἦχος γ´. Θείας πίστεως.
Στύλος γέγονας ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων, τὴν Ἐκκλησίαν Ἱεράρχα Ἀθανάσιε· τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Ὑιόν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατᾑσχυνας Ἄρείον· Πάτερ Ὅσιε, Χριστόν τὸν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν, τό μέγα ἔλεος. 

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἱεράρχαι μέγιστοι τῆς εὐσεβείας, καί γενναῖοι πρόμαχοι, τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, πάντας φρουρεῖτε τούς ψάλλοντας· Σῶσον οἰκτίρμον, τούς πίστει τιμῶντάς σε.

Πηγή: ιστοσελίδα "Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κοζάνης".

ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΛΑΟΣ

Προλογίζει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Το "Δημοκρατικό Εθνικό Ρεύμα" δεν στηρίζει κανένα κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. Όμως προτρέπει τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα να στηρίξει μικρά κόμματα και να ψηφίσει Ελληνικά και Ορθόδοξα, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Ωστόσο, παρέχουμε την δυνατότητα στον καθέναν να πει την άποψή του. Έτσι, ο αξιότιμος κ. Κώστας Κομνηνός, βασιλόφρων και στέλεχος του ΛΑΟΣ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να ξαναμπεί στην Βουλή.

Γράφει ο κ. Κώστας Κομνηνός.

Στις 25 Ιανουαρίου οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν,να ψηφίσουν με λογική και όχι με φόβο ή οργή. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι και εθνική και ηθική. Πέρα από την οικονομία υπάρχουν μια σειρά θεμάτων όπως τα εθνικά. Το ελληνικό έθνος και η ελληνική φυλή κινδυνεύουν λόγω των λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα απειλείται με ακρωτηριασμό καθώς το Καστελόριζο και η Θράκη βρίσκονται στο στόχαστρο των Τούρκων, η παιδεία έπαψε να είναι εθνική και αφελληνίζεται,ο θεσμός της οικογένειας περνά κρίση και το τρίπτυχο πατρίς θρησκεία οικογένεια δέχεται επίθεση από τα διεθνιστικά τσιράκια. Το παρόν άρθρο έχει στόχο να παρουσιάσει τον ρόλο των κομμάτων που αντί να ενωθούν για το καλό της Ελλάδος σπέρνουν την διχόνοια.
Ας αρχίσουμε από την ΝΔ! Η Ν.Δ αν και στην αρχή της κρίσης ήταν στα κάγκελα στην συνέχεια μεταλλάχθηκε και σήμερα είναι ο εκφραστής του μνημονίου. Κατέβηκε το 2012 με μία καθαρά πατριωτική ατζέντα την οποία αθέτησε. Όμως πως μπορεί να είναι πατριωτικό ένα κόμμα που υπερψήφισε το Μάαστριχ τον πρόδρομο των σημερινών μνημονίων; Πως μπορεί να είναι πατριωτικό ένα κόμμα που επιθυμούσε να υπερψηφιστεί το σχέδιο ΑΝΑΝ για την Κύπρο; Που ο αρχηγός του κατέθετε στεφάνι στον Κεμάλ Ατατούρκ; Που παραχώρησαν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια μέσω της σύνθετης ονομασίας (συμφώνησε και ο Καμμένος);; Που ψήφισε ναι στην δημιουργία τζαμιού στον Βοτανικό με πληρωμένα τα έξοδα κατασκευής από το ελληνικό κράτος;;;
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα χωρίς σαφείς θέσεις κάνει ακριβώς ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2009 δηλαδή λέει λεφτά υπάρχουν με άλλα λόγια και τάζει σε όλους λαγούς με πετρχύλια.Αν και πολλές από τις οικονομικές του θέσεις είναι σωστές στα υπόλοιπα θέματα μόνο ανθελληνικές μπορούν να χαρακτηριστούν (1.000.000 ελληνοποιήσεις λαθρομεταστών κα). Πάντως εάν κάνει κυβέρνηση μην παραξενευτείτε αν δείτε το βιβλίο Ιστορίας της Ρεπούση στα σχολεία!!
Για τον ΛΑΟΣ έχουν πεί πολλά όμως λίγοι λένε την προσφορά αυτού του κινήματος (μην ξεχνούμε την διακοπή χρηματοδότησης των τουρκοκυπρίων από την Ε.Ε. που την πέτυχε με μεγάλες πιέσεις, για τους κοινούς αγώνες που έδωσε μαζί με τον μακαριστό Χριστόδουλο για το θρήσκευμα στις ταυτότητες, για τους αγώνες του για την ελληνικότητα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ). Το πιο σπουδαίο όμως που έκανε ήταν η προσπάθεια μπλοκαρίσματος του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 (δέστε 3 όρους συμμετοχής του στην συγκυβέρνηση) και την προσπάθεια να φέρει κοντά Ελλάδα Ρωσία.
Εγώ ως Βασιλόφρων στις εκλογές θα ψηφίσω ΛΑ.Ο.Σ γιατί έκανε την πιο Ριζοσπαστική πρόταση των τελευταίων χρόνων για την αναθεώρηση του συντάγματος να γίνεται κάθε 25 χρόνια δημοψήφισμα για το πολίτευμα.
ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΘΝΙΚΑ, ΔΡΩ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ
ΨΗΦΙΖΩ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ!!!!!

ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

"Αριστερά" "Δεξιά", "Κέντρο", "Κεντροαριστερά", "Κεντροδεξιά" είναι όροι που ακούμε συνεχώς, ιδίως τα τελευταία 70-75 χρόνια και πέτυχαν να διασπάσουν τον Ελληνικό λαό σε κομμάτια, μόνο και μόνο για να τον διχάσουν ώστε να μην μπορεί ενωμένος σε μία προσπάθεια πραγματικής ανασυγκρότησης και αλλαγής νοοτροπίας. Όλα αυτά τα ιδεολογικά συστήματα (σοσιαλισμός, κομμουνισμός, καπιταλισμός) και οι παρατάξεις (δεξιά, κέντρο, αριστερά) είναι ξενόφερτα συστήματα και πλέον παρωχημένα. Όποια προπύργια ομόνοιας και εγγυήσεις για ενότητα τα χτυπούν αλύπητα και μανιωδώς. Τον βασιλικό θεσμό τον κατήργησαν, την Εκκλησία την πολεμούν λυσσωδώς, την γλώσσα την εκχυδαΐζουν και την αγγλικοποιούν, τις παραδόσεις τις περιφρονούν και τις αποξυλώνουν.
Οι όροι "αριστερά", και "δεξιά", έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλική Επανάσταση (1789–1799). Συνεπώς είναι όροι ξενόφερτοι και παρωχημένοι.
Όμως ας σημειώσουμε τι είναι δεξιά, τι είναι αριστερά για να δούμε τι πραγματικά είναι και πόσο απέχουν από την πολιτική πραγματικότητα.

Δεξιά
Ο όρος Δεξιά στην πολιτική, σήμερα, αναφέρεται στις πολιτικές που προωθούν την ιδέα της συντήρησης. Η ιδεολογία της δεξιάς ασπάζεται την προάσπιση των θρησκειών και των εθνικών παραδόσεων, γιατί αποτελούν, κατ΄ αυτή, αναπόσπαστο στοιχείο κάθε κοινωνίας, απαραίτητο για την μετεξέλιξη και τη διαρκή πρόοδό της.
Ο όρος αναφέρεται κυρίως σε αντιλήψεις και θέσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως συντηρητικές, με την πολιτική έννοια του όρου, που αφορούν δηλαδή την διαφύλαξη της ιστορικής εθνικής κληρονομιάς και της θρησκείας, σφυρηλατώντας την αυθόρμητη τάξη κάθε κοινωνίας. Στην σύγχρονη εποχή ως δεξιοί χαρακτηρίζονται οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς στην οικονομία.
Σήμερα, μερικές ακραίες οικονομικές δεξιές πολιτικές, όπως ο νεοφιλελευθερισμός, χαρακτηρίζονται από το αίτημα της ελαχιστοποίησης του κρατικού παρεμβατισμού, έτσι ώστε το κράτος να έχει την ιδιότητα του παρατηρητή και όχι του ρυθμιστή των κοινωνικών πεπραγμένων, με τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ρυθμιστή. Η κλασσική Δεξιά στις μέρες μας πρεσβεύει μετριοπαθείς φιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία με προσεκτική παρέμβαση του κράτους όπου παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά, με απώτερο στόχο τη στήριξη της αστικής δημοκρατίας και του κράτους πρόνοιας, απορρίπτοντας, παράλληλα, τον νεοφιλελευθερισμό.

Αριστερά
Ο όρος Αριστερά στην πολιτική, σήμερα, αναφέρεται κυρίως σε αντιλήψεις και θέσεις που προωθούν την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τον διεθνισμό, ενώ διάκειται ουδέτερα και πολλές φορές εχθρικά απέναντι στην θρησκεία. Ως όρος εφαρμόστηκε ιστορικά για να περιγράψει σειρά κινημάτων και ρευμάτων, και συγκεκριμένα: τον Ρεπουμπλικανισμό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, τον Σοσιαλισμό, τον Κομμουνισμό, και τον Αναρχισμό. Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο όρος "Αριστερά" χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα κινημάτων που περιλαμβάνει το αντιρατσιστικό και το φεμινιστικό.
Οι οικονομικές θεωρήσεις που περιλαμβάνονται στο φάσμα της "Αριστεράς" περιλαμβάνουν από τον Κέυνς και το Κράτος Πρόνοιας ως και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής όπως μεγάλα εργοστάσια και τον κεντρικό σχεδιασμό. Η "Αριστερά" υποστήριζε τα εργατικά συνδικάτα κατά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, ενώ τον 20ο αιώνα σχετίστηκε με την κυβερνητική παρεμβατικότητα στην οικονομία. Στον 21ο αιώνα, η Αριστερά κατακρίνει την παγκοσμιοποίηση και τον διεθνή ανταγωνισμό των οικονομιών, καθώς θεωρεί πως επιφέρουν πιέσεις για χαμηλότερες αποδοχές, απορρύθμιση των εργατικών σχέσεων και άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πλέον Ελλάδα
Επιστροφή στις ρίζες μας. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Οι ιδεολογίες είναι μέσα χειραγώγησης των λαών και των προσώπων. Πόσες φορές το "δεξιά-αριστερά" δεν οδήγησε σε αλληλοσφαγή ανθρώπων, κάτοικοι χωριών να μη μιλάνε μεταξύ τους. Τι προσέφερε το "δεξιά-αριστερά" παρά διχασμό. Σκεφθείτε πόσα χρόνια χάσαμε για τις ιδεολογίες, για τα ξενόφερτα αυτά συστήματα, αντί να παλέψουμε για την Ελλάδα και να μορφώσουμε τον Χριστό μέσα μας. Πότε πήραμε τις αποφάσεις στα χέρια μας για να γκρεμίσουμε ότι είναι σάπιο. Αντίθετα, μας πετούσαν το ζαχαρωμένο χάπι: υποσχέσεις, μεγάλα λόγια, ρουσφέτι.
Αυτές οι εκλογές, ας είναι εκλογές στις οποίες ψηφίζουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ & ΟΡΘΟΔΟΞΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ. Ψηφίζουμε όχι ως Ορθόδοξοι Έλληνες πολίτες και όχι ως πρόβατα κάθε κομματικού τσιφλικά.

ΣΟΦΙΑ: Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Λούρος.

SOFIA0001Η βασἰλισσα Σοφία, όταν ήλθε στις 15 Οκτωβρίου του 1889 στην Αθήνα ως Πριγκίπισσα Διαδόχου κι αντίκρυσε την ιστορική πρωτεύουσα της μικρής δοξασμένης αυτής χώρας, απογυμνωμένην από κάθε πρασινάδα, με τους γύρω ιστορικούς βράχους αποψιλωμένους και τους δρόμους της πόλεως με τις πλατείες τους πλαισιωμένες με κάτι μαραμένα δενδράκια, εθεώρησε ως ένα από τα πρώτα καθηκοντά της να ηγηθεί σ΄έναν αγώνα φιλοδασικό, για να μπορέσει να ξυπνήσει στο λαό την αγάπη και το σεβασμό προς τα δένδρα και τα δάση. Για να πετύχει όμως αυτόν το σκοπό της, εζήτησε τη συνδρομή του τότε γενικού διευθυντού δασών του Υπουργείου Γεωργίας, του μακαρίτη Πέτρου Κοντού, και μερικών άλλων καθ΄υποδειξίν του, φανατικών φιλοδασικών, που θα πραγματοποιούσαν την εμπνευσμένη της ιδέα ιδρύσεως «Φιλοδασικής Εταιρείας». Έτσι ιδρύθηκε και διωργανώθηκε η «Φιλοδασική Εταιρεία Αθηνών», υπό την επίτιμον προεδρίαν και άμεσον εποπτείαν της Πριγκιπίσσης Διαδόχου Σοφίας. Από τότε, με τη διαφώτισι του λαού από τον Τύπο κι από τις ομιλίες των μελών της «Φιλοδασικής Εταιρείας» στις διάφορες λαϊκές συνοικίες και τα σχολεία περί της μεγάλης ωφελιμότητας των δένδρων και των δασών, δεν άργησε να πραγματοποιηθεί εκείνο που επιθυμούσε η αείμνηστη Βασίλισσα με την ίδρυσι της «Φιλοδασικής Εταιρείας», το ξύπνημα δηλαδή του λαού για την αγάπη και το σεβασμό προς τα δένδρα και τα δάση που δίδουν τη χαρά, τη δροσιά και την υγεία στους ανθρώπους.
Θυμάμαι σαν νάταν χθες ακόμα την αγία εκείνη ημέρα, που πλήθος κόσμου κάθε κοινωνικής τάξεως παρακολουθούσε με χαρά μια στρατιά χιλιάδων μαθητών και μαθητριών των σχολείων να βαδίζει ενθουσιασμένη με τα δενδρύλλια στους ώμους προς τον λόφο του Φιλοπάππου. Και, όταν έφθασε εκεί η Πριγκίπισσα Διαδόχου Σοφία και την είδαν να δίδει το παράδειγμα φυτεύοντας με τα ίδια της τα χέρια το πρώτο δενδρύλλιο, εξέσπασαν όλοι σε ενθουσιαστικά χειροκροτήματα και στα «Ζἠτω η μέλλουσα Βασιλισσά μας» και ρίχθηκαν τραγουδώντας στη φύτευση των δενδρυλλίων.
Μετά την πρώτη αυτή εξόρμησι αναδασώσεως του λόφου του Φιλοππάπου, ακολούθησε και η δευτέρα, με τη συνεργασία του τότε δημάρχου Σπύρου Μερκούρη. Με τα δενδροκομικά εργαλεία του Δήμου ξεριζώθηκαν όλα τα μαραμένα δένδρα των δρόμων και των πλατειών και φυτεύθηκαν νέα ζωηρά δενδρύλλια, που δεν άργησαν να αναπτυχούν σε όμορφα πλατύφυλλα δένδρα. Και λίγο αργότερα ένας άλλος δήμαρχος, νέος, ενθουσιώδης, ο Κώστας Κοτζιάς, με όλη τη ζωντανή πνοή του και τη θερμή αγάπη του στην Αθήνα , συνεπλήρωσε μαζί με τόσα άλλα κοινωφελή δημοτικά έργα το έργον της Πριγκιπίσσης Διαδόχου Σοφίας. Και έτσι μέσα σε λίγα χρόνια, η Αθήνα μας – με τους μεγάλους συνοικισμούς της, τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τις λεωφόρους , πλαισιωμένες από πυκνές, δενδροστοιχίες , με καλλιτεχνικά διασκευασμένες πλατείες, γεμάτες πλατύφυλλα δένδρα και άνθη , με το δροσόλουστο Ζάππειο, τα πυκνά δασύλλια στους πρόποδας του Λυκαβητού, στους λόφους του Φιλοπάππου και του Αρδητού-έλαβε όψι μεγαλουπόλεως πολιτισμένης.
Ο φιλοδασικός αγών της Πριγκιπίσσης Διαδόχου Σοφίας είχε μεγίστην απήχησι σ΄όλον τον ελληνικόν λαό. Παντού, σ΄ὀλες τις πόλεις των επαρχιών, ιδρύθηκαν τοπικές φιλοδασικές εταιρείες, ώστε ο τόπος πλημμύρισε από το πράσινο.
Αυτό ήταν το πρώτο κοινωφελές και εκπολιτιστικό έργο της αείμνηστης Βασιλίσσης Σοφίας.
Την Βασίλισσα Σοφία πολύ συχνά την έβλεπαν να περιέρχεται πεζή σαν μια απλή αστή με την αφοσιωμένη της Μπέση-την Κυρία επί των Τιμών Αγγελική Κοντοσταύλου-τις διάφορες λαϊκές συνοικίες και απορούσαν, τί άραγε ζητούσε η Βασίλισσα μέσα στις φτωχές αυτές λαϊκές συνοικίες! Ναι, εκεί, μέσα στη φτωχολογιά ήταν πάντα η σκέψι της αείμνηστης Βασιλίσσης Σοφίας.
Και θυμάμαι μια μέρα, που με παρακάλεσε να εξετάσω μια δυστυχισμένη φτωχή εργάτρια που όταν πήγε με την Μπέση της στα Πετράλωνα ν΄αντιληφθεί τη διαβίωση των παιδιών της λαϊκής τάξεως, την είδε κρεββατωμένη. Εζήτησα την διευθυνσί της και πήγα και την εξήτασα. Και όταν γύρισα στο Παλάτι, η Βασίλισσα με δέχτηκε αμέσως στο ιδιαίτερο γραφείο της. Την διαβεβαίωσα ότι δεν επρόκειτο περί παθήσεως της εργάτιδος εκείνης, αλλ΄απλώς περί υπερκοπόσεως. Εκείνο όμως, της είπα, που πολύ με ανησυχούσε, ήταν τα τρία ορφανά πατρός παιδάκια της, που ζούσαν μέσα σ΄ένα υγρό και ανήλιο δωμάτιο μισοάρρωστα. Γι΄αυτά ετόνισα, τα δυστυχισμένα παιδάκια πρέπει να ληφθεί κάποια πρόνοια. Φοβούμαι πως τα περιτριγυρίζει η φθίσις.
Την άκουσα τότε να μου λέει με κάποια νευρικότητα:
SOFIA HOSPITAL0001– Γι΄αυτό ακριβώς το ζήτημα τη στιγμή αυτή ασχολούμαι με την Μπέση ( Κοντοσταύλου). Είμαι φοβερά ανήσυχη, όχι μόνο γι΄αυτά τα παιδιά, αλλά και για όλα τα παιδιά του λαού μας. Στις περισσότερες συνοικίες, όπου επήγα με την Μπέση, είδα την άθλια ζωή που περνούν και τη ραγισμένη υγεία τους. Ξυπόλυτα, ρακένδυτα, χλωμά, καχεκτικά, περιφέρονται στους δρόμους σαν αλητόπαιδα, τρέφονται ελεεινά και ζουν μέσα σε τρώγλες. Με τέτοιες συνθήκες δεν απορώ καθόλου, ότι η θνησιμότης της ηλικίας αυτής των παιδιών του λαού μας είναι, όπως επληροφορήθην καταπληκτική. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας. Να μην υπάρχει καμιά πρόνοια για τα παιδιά του λαού! Είναι ανάγκη, όχι μόνο φιλανθρωπικά αλλά και εθνικά να εργασθούμε όλοι για την προστασία των παιδιών του λαού μας. Αν εξακολουθήσωμε παραμελούντες το καθήκον μας αυτό, υπάρχει κίνδυνος η ελληνική φυλή σιγά-σιγά να εκφυλισθεί. Η πρόνοια για το παιδί είναι, βέβαια έργον του Κράτους. Είναι όμως και καθήκον του ιατρικού σώματος, να λάβει την πρωτοβουλία στο ζήτημα αυτό. Να υποδείξει στο Κράτος την ανάγκη προστασίας του παιδιού της λαϊκής τάξεως και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Το δικό μου καθήκον το ξέρω και δεν είναι ανάγκη να μου το υποδείξει κανείς. Ἑχω ήδη αποφασίσει να ιδρύσω νοσοκομείον για τα απροστάτευτα άρρωστα παιδιά….. ( Ίδρυσε το 1896 το Νοσοκομείον Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, το οποίο λειτουργεί από το 1901 μέχρι σήμερα).
Η Βασίλισσα Σοφία, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Φιλιππιάδα, κατήρτισε στις λαϊκές συνοικίες συσσίτια για τις οικογένειες των επιστράτων και των πτωχών. Συγκρότησε επιτροπές από εκλεκτές κυρίες και δεσποινίδες στις διάφορες συνοικίες για περίθαλψη των οικογενειών των επιστράτων, προμηθεύοντας τα χρειώδη από τον Ερυθρό Σταυρό, όπως Εκείνη τα είχε κανονίσει. Κ΄έτσι βρισκόταν διαρκώς σε κίνησι. Πότε στα συσσίτια, πότε στις επιτροπές των συνοικιών και πότε στα νοσοκομεία, όπου μετεκομίζοντο οι ηρωϊκοί μας τραυματίες, επιβλέποντας τη μετακόμισί τους. Και στον καθένα έδειχνε τη θερμή της αγάπη και τον ενθουσιασμό της για τα ηρωϊκά τους κατορθώματα. Και σαν στοργική μητέρα τους παρηγορούσε, τους ενεθάρρυνε και τους μοίραζε με τα ίδια της τα χέρια διάφορα δώρα.
Κατά την διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου( 1897) η πριγκίπισσα Διαδόχου Σοφία (δεξιά) με την Αγγελική Κοντοσταύλου ( αριστερά) στο νοσοκομείο που ίδρυσε η πριγκίπισσα.
Ύστερ΄από τους νικηφόρους πολέμους του 12 και  13, η Βασίλισσα Σοφία επανήλθε στα φιλανθρωπικά έργα. Και το 1915, μέσα στις τραγικές εκείνες μέρες του Ευρωπαϊκού Πολέμου, έγιναν τα εγκαίνια του τελευταίου, αλλοίμονον, έργου Της, του «Πατριωτικού Συνδέσμου Ελληνίδων», που ίδρυσε και διοργάνωσε με Ελληνίδες κυρίες σε βάσεις ακλόνητες, με όλα τα τμήματα κοινωνικής αγαθοεργίας. Κ΄έτσι στα χρόνια του σκληρού εκείνου Ευρωπαϊκού Πολέμου, το ίδρυμα αυτό της Βασίλισσας εξυπηρέτησε τον δεινοπαθούντα ελληνικό λαό σε κάθε τομέα της ευεργετικής αποστολής του.
Έπειτα όμως από το δράμα της 30ης Μαΐου 1917 -της εξορίας της Βασιλικής Οικογένειας-το ίδρυμα αυτό περιήλθε στη δικαιοδοσία του Κράτους, που του έδωσε το όνομα «Πατριωτικόν Ίδρυμα». Το Κράτος, βέβαια το ενίσχυσε γενναίως, ώστε σιγά σιγά άπλωσε πλατιά τη ευεργετική του δράσι σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας. Μέσα όμως σε αυτόν τον καλοσσιαίον εθνικόν οργανισμό  βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα βαθιά χαραγμένο το όνομα της Βασιλίσσης Σοφίας και θ΄αντικατοπτρίζεται το μεγαλείο της ψυχής, το θερμό ενδιαφέρον και η αγάπη Της στη θετή Της πατρίδα.
Έν τούτοις βρέθηκαν Έλληνες να την ποτίσουν με το σκληρότερο δήλητήριο της αγνωμοσύνης, με την οριστική εξορία και το θανατό της στα ξένα. Μακρυά από την πατρίδα, που ευεργέτησε κι αγάπησε με όλη Της την ψυχή.
Και εξόριστη όμως η αείμνηστη Βασίλισσα Σοφία εσκέπτετο, πώς θα μπορούσε ο τόπος μας να προοδεύσει και ο λαός μας να ευημερήσει. Το 1932 ενώ βρισκόμουν με τη γυναίκα μου στο Μόναχο, έλαβα τηλεγράφημά της.
Πήγαμε κατόπιν τούτου με τη γυναίκα μου στη Μέντουλα, κοντά στο Μπολτσάνο, όπου παραθέριζε με τα δυό της κορίτσια, τις Πριγκίπισσες Ειρήνη και Αικατερίνη, και την αφωσιωμένη της Μπέση.
Εκεί σ΄ένα θαυμάσιο κατάφυτο βουνό, όταν είδα τη Βασίλισσα να μένει σ΄ένα ξενοδοχείο, περιωρισμένη μέσα σε δύο δωμάτια, το ένα για την ίδια με την κόρη της, την Πριγκίπισσα Ειρήνη, και το άλλο για το μικρό της κορίτσι, την Πριγκίπισσα Αικατερίνη, μαζί με τη δασκάλα της, μελαγχόλησα. Κ΄έλεγα μέσα μου : «Τι μοίρα κακή!» Και όμως η Σοφία κρατούσε τη Βασιλική κι αρχοντική της αξιοπρέπεια, χωρίς κανένα παράπονο!
Στη Μέντουλα όπου μείναμε τρεις μέρες, μας ρωτούσε για το καθένα από τα κοινωνικής αγαθοεργίας έργα της και για ό,τι αφορούσε τον τόπο μας.
– Ο τόπος μας έχει, μας έλεγε, ανάγκη από πολλά ακόμα έργα και προ παντός άλλου από υγιεινές κατοικίες για τους εργάτες και τους χωρικούς.
Στους περιπάτους μας έδειχνε μερικά χαριτωμένα σπιτάκια εργατικών οικογενειών της Μέντουλας και μας έλεγε:
– Γιατί οι δικοί μας εργάται και χωρικοί να ζουν μέσα σε τρώγλες και να μην έχουν κι αυτοί παρόμοια σπιτάκια, για να χαίρωνται τη ζωή τους; Πρέπει οι Έλληνες ν΄αφήσετε το αλληλοφαγωμἀ σας με την πολιτική. Να κοιτάξετε πως θα μπορούσε η γωνιά αυτή της γης, που φέρει ένα τόσο μεγάλο και δοξασμένο όνομα, να προοδεύσει και ο λαό της, που έχει τόσες αρετές, να ευημερήσει.
Αυτά τα λόγια της αείμνηστης Βασίλισσας, που βγαίνουν μέσα από την τραυματισμένη καρδιά της, τα μεταδίδω ακριβώς όπως τα έχω κρατήσει στις σημειώσεις μου.
Con+++Sophie+1921Τη Βασίλισσα Σοφία τη γνώρισα και ως σύζυγο και μητέρα υπέροχη. Πολλές φορές μου έτυχε να συναντήσω στο ιδιαίτερο γραφείο του Βασιλέως -όπου συχνά πήγαινα κατά το βραδάκι να του κάνω συντροφιά-το Βασιλικό Ζεύγος , τον ένα δίπλα στον άλλον χαριτολογούντας! Τις στιγμές εκείνες ψυχολογούσα τη γυναίκα, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διασκεδάζει και ανακουφίζει τον άνδρα της, ύστερ΄από τις τόσες πολύπλοκες Βασιλικές του ασχολίες. Αλλά και ως γιατρός μου έτυχε να παρακολουθήσω κι άλλες ανεπιτήδευτες συζυγικές εκδηλώσεις, που μου αφήκαν τη σταθερή εντύπωσι της, ανάμεσα Βασιλέως και Βασιλίσσης, συζυγικής αρμονίας, αλληλοεκτιμήσεως και πραγματικής αγάπης.
Η βασίλισσα Σοφία και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλλάδα από την πρώτη τους εξορία. Η βασίλισσα φέρει το πένθος λόγω του θανάτου του αγαπημένου της γιού Αλέξανδρου.
Εκείνο όμως, που μου φανέρωσε τη γυναίκα που λάτρευε τον άνδρα της και του είχε απέραντη εκτίμησι, ήταν η στάσις της Βασιλίσσης, τον καιρό που ο Βασιλεύς ήταν βαριά άρρωστος. Σ΄όλη τη διάρκεια της φοβερής εκείνης αρρώστειας, η Βασίλισσα δεν εννοούσε ν΄αφήσει ούτε στιγμή τον Βασιλέα μοναχό στα χέρια της νοσοκόμου. Δίπλα στο προσκέφαλό του τον περιποιόταν, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τον ανακουφίζει από τα απαίσια και συνεχή παραληρήματά του.
Περιορίζομαι στα λίγα αυτά κι αφήνω τον αναγνώστη μου να διαβάσει το παρακάτω γράμμα της, σ΄απάντησι δικού μου συλλυπητηρίου για την απώλεια του αγαπημένου της Κωνσταντίνου. Μέσα σ΄αυτό το γράμμα θα ιδεί ποιά ήταν η εγέρωχη και αυστηρή Βασίλισσα Σοφία ως σύζυγος:
«Βουκουρέστι, 26 Μαρτίου 1923.
Αγαπητέ καθηγητά Λούρε,
Πολλά πολλά ευχαριστώ για τη συγκινητική επιστολή σας. Ναι, σεις γνωρίζετε, αισθάνεσθε, εννοείτε τί απώλεσα και πόσον υποφέρω. Το πένθος μου δεν εκφράζεται με λέξεις. Δεν μπορώ ακόμη να το πιστεύσω. Σαν αληθινός μάρτυς έφερε το βαρύ σταυρό του ηρωϊκά. Αλλά τα τελυταία γεγονότα τον κατέβαλαν πολύ. Το αίσχος (εννοεί την εκτέλεση των Έξι) και η θλίψις του ήταν υπέρτατη των δυνάμεών του. Η υγεία του είχε κλονισθεί και ήρθε εκείνο που φοβόμαστε προ πολλού. Ήταν τόσο φοβερό και ήρθε τόσο γρήγορα. Στον ουρανό θα λάβει την αμοιβή του και στη γη θα παραμείνει το ονομά του τιμημένο κι αλησμόνητο. Πότε θα μπορέσωμε να τον μεταφέρωμε με τιμές στην ατυχή Πατρίδα του; Θα μεταφερθεί από τη Νεάπολι; Αυτό περιμένουμε όλοι. Ο Θεός να δώσει να γίνει σύντομα. Έχω για σας μιά φωτογραφία του αγαπημένου Βασιλέως και θα σας την στείλω με πρώτη ευκαιρία. Ήλπιζα πως θα σας έβλεπα, γι΄αυτό κράτησα τη φωτογραφία. Είμαι κουρασμένη, γερασμένη, θλιμμένη και νευρική. Είθε σε λίγο να ιδωθούμε. Θάρρος και υπομονή.
Και πάλι ευχαριστώ.
ΣΟΦΙΑ.
SOFIA AND CHILDREN0001Και ως μητέρα η Βασίλισσα Σοφία ήταν απαράμιλλη. Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τα μητρικά αισθήματά της και τις φροντίδες της για τα παιδιά της. Η Βασίλισσα παρακολουθούσε αδιάκοπα και αυστηρά την υγεία και την ανατροφή των παιδιών της από τα μικρά τους χρόνια. Δεν τ΄άφηνε μονάχα στη φροντίδα της Αγγλίδος. Ούτε, όταν μεγάλωσαν, στου παιδαγωγού τα χέρια. Επέβλεπε συστηματικά τη διαπαιδαγώγησι και τις σπουδές τους.
Η Βασίλισσα Σοφία ήταν παραδειγματική νοικοκυρά. Κάθε πρωί, προτού ασχοληθεί με τις άλλες Βασιλικές υποχρεώσεις της, εννοούσε να κάνει το γύρο της σε όλα τα διαμερίσματα του σπιτιού της, προσέχοντας τα πάντα. Δεν παρέλειπε δε να επιθεωρεί ξαφνικά και τα μαγειρεία, κοιτάζοντας εκεί μέσα αν όλα ήσαν καθαρά.
Εννοούσε το σπίτι της να είναι υπόδειγμα νοικοκυρεμένου σπιτιού.
Αυτή ήταν όπως εγώ την γνώρισα από πολύ κοντά, η Σοφία. Υπέροχη Βασίλισσα, σύζυγος, μητέρα και υπόδειγμα νοικοκυράς. Θυμάμαι με πόση ηρεμία εδέχετο τα ευτυχισμένα γεγονότα του βίου Της. Και με πόση γενναιότητα και εγκαρτέρησι αντιμετώπιζε τα σκληρά της μοίρας κτυπήματα. Σε κανένα δεν θέλησε να εκδηλώσει τον πόνο και τις πίκρες, που η συντετριμμένη και δηλητηριασμένη ψυχή Της αισθανόταν.

SOFIA PENTHOS0001Τί μοίρα όμως κακή! και η σεπτή σορός της Βασιλίσσης Σοφίας ήταν γραφτό να παραμείνει στο παρεκκλήσιο της βασιλικής εκκλησίας στη Φλωρεντία, ώσπου και των τριών αυτών μαρτύρων του ελληνικού δράματος, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλομήτωρος Όλγας, τα σεπτά λείψανα η πατρίδα στις 22 Νοεμβρίου 1936 τα δέχθηκε με απερίγραπτη συγκίνησι, αποδίδοντάς τους τις οφειλόμενες τιμές. Και τα κατέθεσε στο οικογενειακό τους Μαυσωλείο του Τατοΐου, όπου αναπαύονται πια εν ειρήνη.


Κωσταντίνος Λούρος.
Επίλογος

Η βασίλισσα Σοφία πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 1932 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας περιτριγυρισμένη απὀ τα παιδιά της. Τις ύσταατες στιγμές της ζωής της τα κάλεσε όλα γύρω της:
– Είστε όλοι κοντά μου; Όχι λείπει ένας. Πού είναι ο Αλέξανδρος;
Ν΄αγαπάτε την Ελλάδα…
Έφυγε να πάει να συναντήσει τον βασιλιά  «της » που η μοίρα το έφερε να πεθάνει δύο μέρες μετά την επέτειο του θανάτου του. Έφυγε να συναντήσει τον γιό της, που του είχε τόσο μεγάλη αδυναμία. Δεν θα έκλαιγε άλλο πια πικρά για τον θανατό του. Θα ήσαν ξανά μαζί  στην αιωνιότητα. Η ανθρώπινη μοίρα που χτυπάει το ίδιο κοινούς θνητούς και Βασιλείς, της προσέφερε μια μαρτυρική και πικραμένη ζωή. Ο θάνατος, της έφερε αυτά που της έλειψαν στην  διάρκεια της ζωής της. Ηρεμία και γαλήνη. Η Ελλάδα την ξέχασε. Τα έργα της όμως συνεχίζουν την κοινωφελή προσφορά της και αποδεικνύουν μέχρι σήμερα  την αγάπη της στην Ελλάδα και τον λαό της…
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.

Πηγή: "The Royal Chronicles".

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία-δημοσκόπηση του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος" για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:

ΝΔ
  35 (15%)
 
ΣΥΡΙΖΑ
  25 (10%)
 
Χρυσή Αυγή
  58 (25%)
 
ΠΑΣΟΚ
  2 (0%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες
  12 (5%)
 
ΚΚΕ
  6 (2%)
 
Δημοκρατική Αριστερά
  1 (0%)
Ποτάμι
  3 (1%)
 
ΛΑΟΣ
  53 (22%)
 
Κοινωνία
  5 (2%)
 
Άλλο
  22 (9%)
 
ΔΞ/ΔΑ
  10 (4%)

Η ψηφοφορία διεξήχθη επί 18 ημέρες: από την 31η Δεκεμβρίου 2014 έως την 17η Ιανουαρίου 2015. Ψήφισαν 232 πρόσωπα. Κάτω από το κόμμα είναι οι ψήφοι που έλαβε έκαστο εξ αυτών και από δίπλα το ποσοστό τους (π.χ. ΝΔ, 35 ψήφοι & 15%). Άλλο κόμμα ψήφισαν 22 πρόσωπα ενώ ΔΞ/ΔΑ 10.
Τα κόμματα που μπαίνουν στην Βουλή σύμφωνα με την δημοσκόπησή μας είναι τα παρακάτω:
Προεπισκόπηση
Μία πεντακομματική Βουλή χωρίς ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Πρώτο κόμμα με 25% η Χρυσή Αυγή, δεύτερο ο ΛΑΟΣ με 22%, τρίτο η ΝΔ με 15%, τέταρτο ο ΣΥΡΙΖΑ με 10% και πέμπτο οι ΑΝΕΛ με 5%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ΣΤΟ ΛΑΟΣ...

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Πολλές πολιτικές ανακατατάξεις θα προέλθουν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Μόνο που πρέπει να είναι προς το εθνικό συμφέρον. Μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. θα προκαλέσει ζημιά στα εθνικά θέματα, μία ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα τα ξεπουλήσει όλα στο ΔΝΤ ή μία είσοδος στη Βουλή του "Ποταμιού" θα εξυπηρετεί αποκλειστικώς το σύστημα.
Το "Δημοκρατικό Εθνικό Ρεύμα" κοιτά την πραγματικότητα με ρεαλισμό παρά τις προτάσεις που κάνει. Και ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία. Ωστόσο, το ερώτημα και το πρόβλημα είναι «ποιο κόμμα θα κάνει εθνική και υπεύθυνη αντιπολίτευση». Σίγουρα αυτό το κόμμα δεν μπορεί να είναι η κεντρώα και νεοφιλελεύθερη ΝΔ. Πιστεύω προσωπικώς πως την θέση της ΝΔ πρέπει πλέον να καταλάβει ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η καρδιά της αβερωφικής και μητσοτατικής ΝΔ (1982-1993) χτυπά στον ΛΑΟΣ. Μόνο τότε ήταν δεξιά η ΝΔ. Η ΝΔ ξεκίνησε ως ένα κεντροδεξιό κόμμα αρχών- εμφανώς- αλλά στην ουσία δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα σοσιαλκεντρώο κόμμα που εξυπηρετούσε τις προσωπικές βλέπεις και τις σχέσεις του Κων/νου Καραμανλή με την εξουσία. Εξάλλου η ΝΔ οφείλει την δημιουργία και την σάρκωσή της στα 130.000.000 δολάρια της Chance Manhattan Bank και ορισμένων Τεξανών πετρελαιούχων.
Ο ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που έχει οργανωμένο πρόγραμμα με προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Κατά την διάρκεια που ήταν στην Ευρωβουλή (2004-07) προασπίστηκε τα εθνικά θέματα. Κατά την διάρκεια της πενταετούς παραμονής του στην Βουλή (2007-2012), το κόμμα είχε ρόλο πυροσβεστικό, άρχισε να χαμηλώνει τους τόνους και να εξυπηρετεί ενίοτε το σύστημα (όπως προτάσεις για πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου, για κατάργηση των blog, για κρατικοποίηση και του εναπομείναντος 4% της Εκκλησιαστικής περιουσίας, ψήφος στο μνημόνιο 1, συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου κλπ). Παρά ταύτα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιχείρησε μία προσέγγιση με την Ρωσία, δια του Πατριάρχη Κυρίλλου, ώστε να εισρεύσουν στην Ελλάδα κεφάλαια, επενδύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο. Η αιτία ήταν αυτή για να λάβουν οι Αμερικανοί τα... έκτακτα μέτρα τους... και η Singular Logic να κάνει τα "μαγικά" της και να μη μπει στη Βουλή ο ΛΑΟΣ. Το ότι όμως ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ο 3ος παγκοσμίως περισσότερο αντιπαθής στον διεθνή Σιωνισμό, αυτό λέει πολλά...
Από φιλοβασιλικής απόψεως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ένας από τους αγωνιστές της Βασιλευομένης Δημοκρατίας με την εφημερίδα "Το Στέμμα της Δημοκρατίας", χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα του 1974 ως "unfair" όπως ο Κων/νος Μητσοτάκης και ελπίζουμε στην επόμενη Βουλή να ταχθεί υπέρ ενός πολιτειακού δημοψηφίσματος και να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας γιατί αλλιώς θα προδώσει τις ψήφους των όποιων Βασιλοφρόνων τον ψήφισαν. Ο Κωστής Αϊβαλιώτης, πολιτευτής και πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, έκανε μία πρόταση: ανά 25 χρόνια δημοψήφισμα για την μορφή του πολιτεύματος σε συνταγματική ρύθμιση. Ελπίζουμε αυτή η πρόταση να τεθεί στο Κοινοβούλιο.
Τέλος, εύχομαι (όχι ως blog αλλά προσωπική άποψη) ο ΛΑΟΣ να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ΑΠΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Για τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον Στρατηλάτη βασιλιά, έχουν γραφτεί πολλά και αξιόλογα βιβλία σε σχέση με το πολιτικό και στρατιωτικό του έργο. Ελάχιστες όμως πληροφορίες έχουμε για τον Κωνσταντίνο και την προσωπικότητά του μακριά από τα πεδία των μαχών και των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ο Κωνσταντίνος Λούρος, ως βασιλικός ιατρός, ήταν ένα οικείο πρόσωπο της οικογένειας Κωνσταντίνου – Σοφίας. Στο σπάνιο  βιβλίο του «Περασμένα Χρόνια» μας προσφέρει πολύτιμες και δυσεύρετες πληροφορίες για τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Καθώς δεν υπάρχει κανένα επίσημο Κρατικό Αρχείο ως πηγή πληροφοριών για την βασιλική οικογένεια, όπως στην Δανία και την Αγγλία, πιστεύουμε πως αυτό το κείμενο είναι πολύτιμο για τις πληροφορίες που μας παρέχει.
Στις 11 Ιανουαρίου 1923 ήρθε η είδησις του θανάτου του Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Παλέρμο της Ιταλίας. Ο ελληνικός λαός δεν μπορούσε τότε να εκδηλώσει τη βαθειά του θλίψη και παρέμεινε βουβός.
«Είναι ψέματα! Ο Βασιλέας μας ζει και θα τον ξαναφέρουμε!»
KONSTADINOS MORO0001Και όμως ήταν αλήθεια! Η ραγισμένη του καρδιά δεν μπόρεσε, με την σκληρή είδησι της εκτελέσεως των Έξι, ν΄ανθέξει. Το σεπτό σκήνωμά Του τοποθετήθηκε στη ρωσική εκκλησία της Φλωρεντίας, ώσπου να μεταφερθεί μια μέρα στο χώμα της χώρας όπου γεννήθηκε που αγάπησε και δόξασε.
Τον Κωνσταντίνο ως ήρωα, ως Στρατηλάτη Βασιλιά, με τις στρατιωτικές αρετές και την έξοχη στρατιωτική του μόρφωσι, τον ανεγνώρισε και τον εδόξασε όλος ο κόσμος. Κι όλοι οι Έλληνες τον ήξεραν καλύτερα από μένα. Ως άνθρωπο όμως και οικογενειάρχη λίγοι τον ήξεραν καλύτερα από μένα, που τον γνώρισα από πολύ κοντά κι από 25 χρονών νέο.
Είχα την τιμή, οσάκις μου έμενε καιρός, κατά το βραδάκι, να λαμβάνω μέρος στις στενές συντροφιές του Βασιλέως, που τον ευχαριστούσαν ιδιαιτέρως, κ΄έτσι παρακολουθούσα τις συζητήσεις του επάνω σε κρίσεις φιλολογικών και λογοτεχνικών έργων δικών μας και ξένων συγγραφέων με τόση λεπτομέρεια , ευθυκρισία, γνώσι βαθειά και θετική, ώστε απορούσα, που εύρισκε τον καιρό να καταπιάνεται με τέτοια θέματα , ύστερ΄ από τόσες μεγάλες και πολυτάραχες υποθέσεις που τον εβάρυναν.
SOFIA+ KONSTADINOS0001Η πολυμάθεια και η φιλομάθειά του ήτανε μοναδική. Θυμάμαι μια φορά που μου εξηγούσε με κάθε τεχνική λεπτομέρεια τη λειτουργία των ορθοπεδικών μηχανημάτων ώστε ν΄αναπληρώνουν θαυμάσια την έλλειψι των χεριών και των ποδιών και μου έλεγε:
– Δεν ξέρεις πόση χαρά αισθάνομαι να βλέπω τα παλληκάρια, που προσέφεραν άλλα τα πόδια κι άλλα τα χέρια τους στην πατρίδα, να μπορούν τώρα να τ΄αντικαθιστούν τέλεια με τα ψεύτικα, αλλά θαυματουργά αυτά επινοήματα της επιστήμης και της τέχνης!
Μια άλλη πάλι φορά, που βρισκόμουν στο ηλεκτροθεραπευτήριο του μακαρίτη Βασιλείδη, στην οδό Μασσαλίας, ο Βασιλεύς έστειλε έναν άρρωστο τσολιά συμπολεμιστή του, για να τον ακτινοσκοπήσει ο Βασιλείδης «μη τυχόν και κρυβόταν κανένα κακό στους πνευμονές του». Τη σιτγμή που ο άρρωστος με το γιατρό μπήκαν στο σκοτεινό θάλαμο, έφθασε κι ο Βασιλεύς, που, όταν με είδε, μου είπε :
– Πάμε μαζί μέσα, όπου ο γιατρός εξετάζει το στρατιώτη μου, αν επιτρέπεται βέβαια. Θέλω ν΄αντιληφθώ πως γίνεται η ακτινοσκόπησις.
Ο Βασιλείδης εξηγούσε στον Βασιλέα με κάθε λεπτομέρεια τη λειτουργία των μηχανημάτων της ακτινοσκοπήσεως και συγχρόνως του έδειχνε τους πνεύμονας του αρρώστου, όπου δε φαινόταν καμιά ύποπτη σκιά. Του έκανε, δηλαδή, σωστό μάθημα κι ο Βασιλεύς τον άκουγε προσεκτικά σαν μαθητής. Τον ευχαρίστησε και στράφηκε χαρούμενος στον τσολιά του και του είπε :
– Άντε ρε, δεν έχεις τίποτε, είσαι καλά! Σε ήξερα για παλληκάρι, μα τώρα μου τα χάλασες, που φοβήθηκες πως είσαι άρρωστος! Πήγαινε και θα διατάξω να μείνεις στο Τατόι και να σου δώσουν να τρως καλά, γιατί σε χρειάζεται ακόμα η πατρίδα!
child KONSTADINOS0001Μιαν άλλη φορά, το καλοκαίρι που έμενε στο Τατόι, με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε ότι, πρό ολίγου που γύρισε από τον περίπατό του, είδε εκεί κοντά στ΄αμπέλια μια φτωχή εργάτρια να την κουβαλούν στα χέρια στο σπίτι του επιστάτη. Ερώτησε τί συμβαίνει και τον πληροφόρησαν ότι η γυναίακα αυτή, εκεί που εργαζόταν, έπαθε αιμορραγία και λιποθύμησε. Και μου τηλεφώνησε να μου την στείλει με το αυτοκίνητο στο Μαιευτήριο. Γιατί, όπως την είδε, νόμιζε πως θα επρόκειτο για κάτι σοβαρό. Πράγματι η αιμορραγία ωφείλετο σε όγκο καλοήθη της μήτρας. Την χειρούργησα και  έγινε καλά. Ο Βασιλεύς έστειλε τότε αυλικό αυτοκίνητο και την μετέφερε στο Τατόι. Και όταν, ύστερ΄από κάμποσες μέρες, ανέβηκα στο Τατόι, θυμήθηκε και μ΄ευχαρίστησε για την κακομοίρα, που μπορούσε, όπως μου έλεγε, να πεθάνει και ν΄αφήσει τα παιδάκια της στους πέντε δρόμους.
Αυτές οι λεπτές εκδηλώσεις της φιλαλληλίας του Κωσταντίνου, και πολλές άλλες με τις οποίες θα μπορούσα να γεμίσω ολόκληρες σελίδες, δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Στο στενό φιλικό κύκλο του Βασιλέως  Κωνσταντίνου βρισκόταν κανείς σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα. Εδέχετο με απλότητα και φιλικώτατα, χαριτολογώντας με τον καθένα. Εκεί δεν έβλεπε κανείς τον Στρατηλάτη Βασιλιά, τον αυστηρό στρατιώτη, αλλά έναν ευγενικό και μειλίχιο κύριο, που με το γλυκό του χαμόγελο έδινε θάρρος στους συνομιλητάς του, ώστε να συζητούν μαζί του ελεύθερα, σαν φίλοι. Για όποιον αντετίθετο στη γνώμη του δεν κρατούσε αντιπάθεια. Τον θεωρούσε σαν τον ευατό Του, ειλικρινή κ΄ευσυνείδητο. Και τη γνώμη του την εσέβετο, κι ας ήταν αντίθετη στη δική του.
SOPHIA0002Θυμάμαι πως κάποτε, σε μιά σοβαρή συζήτησι για το πολυθρύλητο ζήτημα της εξόδου μας στον πόλεμο, ένας ανώτατος και σοβαρός αξιωματικός, που η γνώμη του εβάρυνε πολύ στη συζήτησι, έλεγε ότι οι πιέσεις των Συμμάχων προς τον Βασιλέα, για να βγούμε στον πόλεμο, ωφείλοντο στις διαβολές του Βενιζέλου. Και ότι ο Βενιζέλος μισούσε τον Βασιλέα, για τη λατρεία που του είχε ο ελληνικός λαός. Ο Κωνσταντίνος αμέσως τον διέκοψε:
– Θα μου επιτρέψεις, φίλε μου, να σου πω ότι  είναι μιά ανοησία. Ο Βενιζέλος, πρέπει να αναγνωρίσωμεν ὀτι είναι μιά εξαιρετική πολιτική προσωπικότης και θερμός πατριώτης. Και είναι αστείο να λέγεται ότι με φθονεί. Και ποιός άλλος παρακαλώ, πολιτικός απήλαυσε ποτέ την λατρεία που απολαύει ο Βενιζέλος από τον ελληνικό λαό; Είναι πολύ άδικο να φαντάζεται κανείς πως ο Βενιζέλος ό,τι κάνει το κάνει από προσωπικὀ μἰσος εναντίον μου. Αν υποστηρίζει με πείσμα την πολιτική του, την υποστηρίζει ευσυνείδητα. Πιστεύει ότι αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας. Πρέπει, άλλωστε, να γνωρίζετε όλοι σας ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία μεταξύ μας στο ζήτημα αν πρέπει ή όχι να εξέλθωμε από την ουδετερότητα. Είμεθα σύμφωνοι ότι πρέπει να εξέλθωμε στον πόλεμο και στο πλευρό των Συμμάχων. Εκεί που διαφωνούμε είναι, με ποιούς όρους πρέπει να εξέλθωμεν.
KONSTANDINOS0002Δυστυχώς ο Βενιζέλος από χαρακτήρος είναι οξύς στις αποφάσεις του, βιάζετε πολύ. Επιμένει να εξέλθωμεν άνευ όρων και δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί του, αν δεν εξασφαλίσωμεν την ακεραιότητα, τουλάχιστον της χώρας μας. Σας βεβαιώ δε πως λυπάμαι να τον βλέπω στεναχωρημένον που δεν συνφωνώ με την αποψί του. Και βασανίζω τον εαυτό μου σκεπτόμενος, μήπως άραγε η πολιτική του Βενιζέλου είναι η ορθή και όχι η δική μου. Δεν μπορώ όμως να πεισθώ. Φοβάμαι την Βουλγαρία, με την οποία βλέπω ότι οι Σύμμαχοι εξακολουθούν να ερωτοτροπούν. Και γι΄αυτό δεν θέλουν να μας υποσχεθούν εκείνο που τους ζητώ, την εγγύησιν της ακεραιότητος της χώρας μας.
Τα λόγια αυτά του Βασιλέως, τα οποία αντέγραψα από τις σημειώσεις μου, έκαμαν εξειρετικήν αίσθησι σε όλους. Όλοι τον κοίταζαν με θαυμασμό, για την ειλικρίνεια και την ανεξικακία του προς τον άνθρωπο που είχε ξεσπαθώσει εναντίον του και ζητούσε την  εκθρόνισί του με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.
Ο Κωνσταντίνος ήταν πάντα προσηλωμένος στο καθήκον. Και σ’αυτήν ακόμα τη σοβαρή ασθένειά του, που οι γιατροί του συνιστούσαν απόλυτη ανάπαυσι, εξακολουθούσε να συνεργάζεται για πολλές ώρες την ημέρα με τον Πρωθυπουργό του. Και θυμάμαι τον συνάδελφό μου (ιατρό) Αναστασόπουλο που μου έλεγε:
– Μ΄αυτές τις μακρυές συσκέψεις του Βασιλέως με τον Γούναρη, φοβάμαι ότι η υγεία του θα χειροτερεύσει πολύ. Η καρδιά και οι νεφροί του δεν μ΄αρέσουν καθόλου.
Οι λόγοι αυτού του φίλου μου Αναστασοπούλου μ΄ανάγκασαν να επιμείνω κ΄εγώ στον Βασιλέα, λέγοντας πως η υγεία του ήταν πολύτιμη και ἐπρεπε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των γιατρών του. Ο Βασιλεύς μου απάντησε:
– Δεν ξέρεις πόσο με λυπεί που σας στεναχωρώ όλους. Έχετε βέβαια, δίκιο, μα δεν μπορώ. Η υγεία μου, κι αυτή ακόμη η ζωή μου, δεν αξίζει τίποτε μπορστά στα συμφέροντα του έθνους, για τα οποία είμαι υπεύθυνος.
KOSTANDINOS0001Του Βασιλέως Κωνσταντίνου δεν του άρεσαν αι επιδείξεις, ούτε οι καυχισιολογίες. Ήταν μετριόφρων και αληθινός χριστιανός, όπως και μπορεἰ κανείς να τον ιδεί μέσα σ΄ένα γράμμα του, που έστειλε ύστερ΄από την κατάληψι της Θεσσαλονίκης και έτυχε να το διαβάσω κάπου. Αντιγράφω μιά περικοπή του, γραμμένη όχι με περηφάνεια και τη συνηθισμένη κομπορρημοσύνη νικηφόρου  Στρατηλάτου, αλλά με την απέριττη χριστιανική κι αγνή πατριωτική του καρδιά, που μέσα της έκλεινε τους μύχιους παλμούς των ιερωτέρων προσδοκιών του έθνους:
«Ο Θεός μας ηυλόγησε και απέθηκε την νίκην επί των σημαιών μας. Του είμαι εκ βαθέων και ταπεινοφρόνως ευγνώμων. Εκοιμήθηκα κατά γης εις την εκκλησίαν ενός αθλίου χωριού, απέχοντος 20 χιλιόμετρα των Σερβίων. Εσκεπάσθηκα μόνον με τον μανδύα μου. Εκρύωνα τρομερά και έβρεχε καταρραδακτωδώς. Ακόμη μιά μάχη, των Γιαννιτσών, σημαντικωτέρα των άλλων, και μιά νίκη αποφασιστική. Ο ουρανός με σκέπει με την ευνοιά του και δεν ξέρω πως να εκφράσω εις τον Θεόν την ευγνωμοσύνην μου. Μου φαίνεται όνειρο να σκέπτωμαι, ὀτι εγώ ήμην ο προωρισμένος από την Θεία Πρόνοια να εκδικηθώ τα βασανιστήρια τα οποία οι Οθωμανοί επέβαλαν από αιώνων εις το έθνος μας και να εκπλύνω τας ύβρεις των εις το αίμα.
Επι τέλους! Ας είναι δοξασμένο και ευλογημένο το όνομα του Θεού! Η Θεσσαλονίκη παρεδόθη εις εμέ με τριάντα περίπου χιλιάδες αιχμαλώτους. Ἐν μέρος των ιστορικών ιδεωδών μας επραγματοποιήθη. Χθες, καθώς εισηρχόμην θριαμβευτικώς εις την Θεσσαλονίκην επί κεφαλής των πρώτων μεραρχιών μου αι οποίαι επολέμησαν τόσον γενναίως μέσα εις τας φρενιτιώδεις επευφημίας των απελευθερωθέντων Ελλήνων, που εφιλούσαν τις μπότες μου και τα κράσπεδα του μανδύα μου, και έβλεπα εις τους δρόμους χιλιάδας αφωπλισμένων πολεμίων στρατιωτών, εσκεπτόμην : Ιδού η στιγμή δια να αποθάνω! Μία τόσον ωραία στιγμή δεν θα ξανάρθη ποτέ! Ένας κόμπος μου πνίγει τον λάρυγγα. Τα μάτια μου είναι γεμάτα δάκρυα και δεν ξέρω πως να εκφράσω την ευγνωμοσύνην μου προς τον Θεόν. Ξεχνώ όλας τας στερήσεις, τους κόπους, τας πικρίας και όσα υπέφερα κατά τα παρελθόντα έτη. Η ανταμοιβή είναι, αλήθεια, πάρα πολύ μεγάλη και ωραία».
SOPHIA0001Μ΄αυτά που έγραφε ο αείμνηστος Βασιλεύς Κωνσταντίνος ήταν σαν να προαισθανόταν, πως η αχαλίνωτη δολοπλοκία της πολιτικής, του προετοίμαζε άλλην ανταμοιβή, την εξορία και το θάνατο μακρυά από τη γη όπου γεννήθηκε, που αγάπησε και δόξασε. Και γι’αυτό στο γράμμα του, ζητούσε το θάνατο στις ευτυχισμένες ημέρες, που η ελληνική ψυχή του έβλεπε την εκπλήρωσι των ιερωτέρων προσδικιών του έθνους.
Ο Κωνσταντίνος ήταν πραγματικά δημοκράτης. Απέφυγε τις πομπώδεις βασιλικές επιδείξεις. Και όσο μπορούσε, κι αυτές τις επίσημες δεξιώσεις. Το σπίτι του δεν ήτανε Παλάτι Βασιλιά. Ήταν ένα από τα συνηθισμένα νοικοκυρεμένα αρχοντόσπιτα. Απλά και σοβαρά επιπλωμένο, όπου βασίλευε το νοικοκυρίσιο μάτι της Βασίλισσας. Το υπηρετικό προσωπικό ήταν και αυτό απέριττα ντυμένο, με μία απλή στολή αρχοντόσπιτου, χωρίς φανταχτερά στολίδια. Και ο ίδιος φορούσε πάντα καλοκαμωμένη φορεσιά περιπάτου και μονάχα στις ακροάσεις και συνεργασίες του με τους υπουργούς φορούσε στολή εκστρατείας.
Την Βασίλισσα την αγαπούσε τρυφερά και την εκτιμούσε. Την είχε κυρά του σπιτιού του. Σ΄αυτήν είχε αναθέσει τη φροντίδα της ανατροφής και μορφώσεως των παιδιών του. Ποτέ δεν ανακατευόταν στα οικιακά και φιλανθρωπικά της έργα, όπως και η Βασίλισσα δεν ανακατευόταν στις πολιτικές υποθέσεις και στα βασιλικά καθήκοντα του Βασιλέως. Και άδικα και μοχθηρά οι κακόβουλοι διέδιδαν πάντα, ότι ο Κωνσταντίνος στις εξωτερικές περιπέτειες της  χώρας επηρεαζόταν από τη Βασίλισσα.
konstadinos+ family0001Με τα κορίτσια του, που τα λάτρευε και τον λάτρευαν, ήταν τρυφερός πατέρας. Δεν τους αρνείτο τίποτε, τους έκανε όλα τα χατίρια τους. Μ΄αυτά ήταν η χαρά του να περνά τις ελεύθερες ώρες του. Μαζί τους μιλούσε πάντα ελληνικά. Απέναντι όμως  στ΄αγόρια του κρατούσε τη θέσι του σα Βασιλιάς. Τα ήθελε να είναι πειθαρχικά και αφοσιωμένα στα καθήκοντά τους. Μαζί τους ποτέ δε μιλούσε άλλη γλώσσα από ελληνικά. Μονάχα με τη Βασἰλισσα μιλούσε πάντα αγγλικά. Ποτέ δεν τον άκουσα να της μιλεί σ΄άλλη γλώσσα. Θυμάμαι πως πολλές φορές που τύχαινε να μιλώ μαζί με την Βασίλισσα και τον Βασιλέα, εγώ μιλούσα με την Βασίλισσα γερμανικά κι ο Βασιλεύς επάνω στην κουβέντα μας της μιλούσε αγγλικά και σε μένα ελληνικά. Κ΄έτσι η συνομιλία μας γινόταν σε τρεις γλώσσες.
TRAPEZARIA0001
Τα οικογενειακά του γεύματα, όπου λάμβανα κ΄εγώ κάποτε μέρος, όταν τύχαιναν τοκετοί, ήταν λιτά. Ένα  πρώτο πιάτο ελαφρού φαγητού κ΄ έπειτα δεύτερο κύριο φαγητό κι ανάλογα με την εποχή γλύκισμα ή φρούτα. Την ώρα του φαγητού, σα σωστός Ρωμιός, εννοούσε να χαριτολογεί με τον καθένα ομοτράπεζο του, ιδιαιτέρως δε με τα κορίτσια του. Δεν έμοιαζε του πατέρα του, που την ώρα του φαγητού εννοούσε να μην ακούγεται ούτε ψίθυρος. Κρασί ή άλλο ποτό δεν τον είχα δει ποτέ να πίνει, παρά μονάχα μεταλλικό νερό. Άδικα και μοχθηρά μερικοί τον παρίσταναν πως του άρεσε το ούζο. Ενώ ποτέ του, όπως το ξέρω πολύ καλά, δεν έβαζε το ούζο στο στόμα του. Όταν βέβαια βρισκόταν σε γεύματα, θα έπινε κι αυτός λίγο κρασί, σαμπάνια και ουίσκι, όπως νομίζω πως και όλοι μας με το παραπάνω κάνουμε.
Ο Κωνσταντίνος ήταν και αφιλοχρήματος. Ποτέ δε σκέφθηκε να κάνει περιουσία, όπως άλλωστε όλοι ξέρουν ότι δεν αφήκε στην οικογένειά του άλλο τι, παρά μονάχα ένα σπίτι στο κορίτσι του, την Πριγκίπισσα Αικατερίνη, δίπλα στο παλάτι, όπου σήμερα (1957) βρίσκονται τα γραφεία του Παλατιού.
σάρωση0014Το βράδυ κατά τις δέκα αποτραβιόταν στο ιδιαίτερο γραφείο του, ως τις 11, και κοίταζε την αλληλογραφία του ή διάβαζε κανένα νέο βιβλίο. Το πρωί ξυπνούσε πολύ νωρίς. Και θα ξυπνούσε βέβαια και τη Βασίλισσα. Δεν ακολουθούσε τη νέα μόδα της ξεχωριστής κρεββατοκάμαρας. Κοιμόταν με τη βασίλισσα στην ίδια κάμαρα και στο ίδιο κρεββάτι. Έπαιρνε το λουτρό του και το πρόγευμα του κι έπειτα,  στο ιδιαίτερο γραφείο του, εργαζόταν για υποθέσεις κρατικές. Στις 10 όμως το πρωί εννοούσε να κατεβαίνει στον κήπο του, για μισή περίπου ώρα. Του άρεσε να κλαδεύει τα δένδρα και να οδηγεί τους κηπουρούς στην περιποίησι του λαχανοκηπού του, που είναι δίπλα στο Παλάτι και ήταν έργο δικό του και το αγαπούσε εξαιρετικά. Τ΄απόγευμα ποτέ δεν αναπαυόταν, ούτε το καλοκαίρι. Εργαζόταν στο γραφείο του ως τις πέντε. Κ΄έπειτα έπαιρνε το τσάι πάντα με τη Βασίλισσα. Κ΄έβγαινε περίπατο πότε μόνος και πότε με τα κορίτσια του. Άλλοτε πάλι πήγαινε ιππασία με το αγαπημένο του κορίτσι, την πριγκίπισσα Ελένη, που της άρεσε πολύ η ιππασία.
Αυτός με λίγα λόγια ήταν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ως άνθρωπος και οικογενειάρχης, με καλωσύνη, ανεξικακία και με αδιάσπαστη εθνική πίστη.
Η Ελλάς θα διατηρεί στον αιώνα τον άπαντα ευγνὠμονα ανάμνησι του Κωνσταντίνου της, που με το αδάμαστο θάρρος του καθήκοντος προς την πατρίδα βάδισε το δρόμο του μαρτυρίου του, χωρίς ποτέ να μεμψιμοιρήσει, χωρίς ποτέ να εκδηλώσει την οδύνη της υπερτάτης θυσίας, στην οποία υπεβλήθη για την σωτηρία της ελληνικής πατρίδος.


Πηγές/Βιβλιογραφία:
– Κωνσταντίνου Λούρου, Περασμένα Χρόνια, Αθήνα 1958

– Αλκης Ξανθάκης, Η Ελλάδα του 19ου αιώνα
με τον φακό του Πέτρου Μωραΐτη, Εκδόσεις Ποταμός 2001.
– Ελληνική Δυναστεία, Σπάνιες Φωτογραφίες από την
Συλλογή της Αμαρυλλίδος Μαρκεζίνη, Εκδόσεις Φερενίκη, 2003

Φωτογραφίες από επιστολικά δελτάρια, ιδιωτική συλλογή.
Eπιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.



Πηγή: "The Royal Chronicles".