Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ο ΙΓ΄ |
Ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την αγάπη και την ιδιαίτερη τιμή από τον Ελληνικό λαό. Ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε αλλά και πολεμήθηκε από συμφέροντα. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας Ορθόδοξος Χριστιανός, ένας ολυμπιονίκης. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ο ΙΓ΄. Ο μοναδικός Ορθόδοξος Βασιλεύς στον κόσμο!!! Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πέρασε πολλά. Κατά τα πικρά χρόνια εξορίας της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας η Ελλάδα ξανασταυρονόταν. Οι πολιτικοί έβγαλαν από την μέση το εμπόδιο τους που λέγοταν και λέγεται "Βασιλεύς Κωνσταντίνος" ώστε να λεηλατήσουν την Ελλάδα και να αποκτήσουν "προνόμια ασυδοσίας". Με Βασιλέα η χώρα δεν θα κατρακυλούσε. Όμως ποιος είναι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Πως έγινε Βασιλεύς των Ελλήνων, πως εκθρονίστηκε, ποιος τον εξαπάτησε, ποιοι τον πίκραναν αλλά αυτός αγωνίζοταν και αγωνίζεται για την Ελλάδα; Ας δούμε την βιογραφία του. Την διαδρομή του.
Η ΑΜ ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, μόνος γιος του Βασιλέως Παύλου Α΄ και της Βασίλισσας Φρειδερίκης, γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στη Βίλλα Ψυχικού της Αθήνας.
Λίγο μετά την γέννησή του, η Βασιλική Οικογένεια εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και κατέφυγε στην Κρήτη, όπου την πρόλαβε η ναζιστική εισβολή. Καθώς η οικογένεια κινδύνευε να αιχμαλωτιστεί από τα Γερμανικά στρατεύματα, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ έδωσε εντολή στον αδελφό του Διάδοχο Παύλο και την οικογένειά του να καταφύγουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο ίδιος παρέμεινε για να πολεμήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης δίπλα στα στρατεύματα της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, και τελικά ξέφυγε διασχίζοντας τα βουνά για να φτάσει στις νότιες ακτές του νησιού.
Από την Αλεξάνδρεια, η οικογένεια του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου μετακόμισε στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου διέμειναν στην Οικία Χρούτε Σκίρ (GrooteSchuur) του Νοτιαφρικανού Πρωθυπουργού Γιάν Κρίστιαν Σμάτς. Οι πρώτες αναμνήσεις του Βασιλέως Κωνσταντίνου είναι να κρατά από το χέρι το Νοτιαφρικανό ηγέτη και να κυνηγάει πάνω στο περιποιημένο γρασίδι μια αγελάδα που είχε παρεισφρήσει ανάμεσα στα μεγάλα λουλούδια του κήπου.
Η μικρότερη αδελφή του, η Πριγκίπισσα Ειρήνη, γεννήθηκε στη Νότια Αφρική στις 11 Μαΐου του 1942.
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα βρέθηκε σε μεγάλη πολιτική αναταραχή. Ύστερα από δημοψήφισμα το 1946, αφού είχαν προηγηθεί Γενικές Εκλογές, ο Γεώργιος Β΄ και η οικογένειά του επέστρεψαν στη χώρα.
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ πέθανε το 1947 και ανήλθε στο θρόνο ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Βασιλεύς Παύλος Α΄. Ως Διάδοχος, ο Κωνσταντίνος παραβρέθηκε στην κηδεία του θείου του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ κρατώντας το χέρι του πατέρα του στην νεκρώσιμη πομπή.
Απο το 1949, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος μαθήτευσε στο Γυμνάσιο των Αναβρύτων στην Αθήνα, ένα σχολείο που βασιζόταν στις εκπαιδευτικές αρχές του Καθηγητή Κούρτ Χάν.
Ο ίδιος διηγείται πόσο του άρεσε το συντροφικό πνεύμα που υπήρχε ανάμεσα στους εσώκλειστους του σχολείου και η συναναστροφή με τα άλλα παιδιά, με κάποια από τα οποία έχει παραμείνει φίλος από τότε. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ήταν καλός αθλητής με ιδιαίτερη έφεση στο χόκεϊ, το βόλεϊ και το άλμα εις ύψος, και έγινε Αρχηγός των μαθητών. Συμμετείχε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις, και θυμάται που έπαιξε το Μάρκο Αντώνιο στον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ, ενώ είναι ακόμα σε θέση να απαγγείλει εκτενή αποσπάσματα του έργου.
Ενώ ήταν ακόμα μαθητής παρακολουθούσε και στρατιωτική εκπαίδευση κάθε σαββατοκύριακο, και μάλιστα μετά το σχολείο φοίτησε και στις τρεις στρατιωτικές σχολές (του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας). Όταν έγινε 18 ετών, όντας μόνος γιος του Βασιλικού ζεύγους, έδωσε τον όρκο της πίστης μέσα από τις τάξεις και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.
Ολυμπιονίκης
Το 1960 χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο από το 1912, κερδίζοντας στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας ως πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς στον Κόλπο της Νεάπολης στην Ιταλία. Η αδελφή του Σοφία (η μετέπειτα Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας) αποτελούσε αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος, αλλά η προπόνησή της υπήρξε το ίδιο εντατική με αυτήν του αδελφού της.
Κατά της επιστροφή του στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος έτυχε λαμπρής δημόσιας υποδοχής.
Τον ίδιο χρόνο, ξεκίνησε σπουδές νομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Επίσης, πραγματοποίησε ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου επισκέφτηκε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, έλαβε μέρος και σε πολλές επίσημες επισκέψεις με το Βασιλέα Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη στην Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δυτική Γερμανία, το Λίβανο, την Αιθιοπία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.
Συναντήθηκε με διεθνείς ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Τίτο της Γιουγκοσλαβίας, όπου έμαθε και ένα από τα πρώτα του μαθήματα διπλωματίας. Ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης τον είχε προκαλέσει σε αγώνα σκακιού, και ο Κωνσταντίνος βρέθηκε σε θέση νίκης στο τρίτο και αποφασιστικό παιχνίδι. Όμως, ο πατέρας του Βασιλεύς Παύλος τον σκούντησε κάτω από το τραπέζι για να του δώσει να καταλάβει ότι έπρεπε να χάσει.
Τα ταραγμένα χρόνια της βασιλείας του
Ο Βασιλεύς Παύλος Α΄ πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964, και ο Κωνσταντίνος τον διαδέχτηκε ως Βασιλεύς των Ελλήνων .
Αργότερα τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, μικρότερη κόρη του Βασιλέως Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας, την οποία είχε πρωτογνωρίσει ως Διάδοχος το 1959 στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Της απηύθυνε πρόταση γάμου ενώ και οι δύο έκαναν διακοπές με ιστιοπλοϊκό στη Νορβηγία, και ο γάμος τελέστηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964.
Το πρώτο τους παιδί, η Πριγκίπισσα Αλεξία, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1965 στην οικία Μόν Ρεπό στην Κέρκυρα - το ίδιο σπίτι όπου είχε γεννηθεί και ο Δούκας του Εδιμβούργου το 1921. Ο Διάδοχος Παύλος γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1967, ο Πρίγκιπας Νικόλαος την 1η Οκτωβρίου του 1969, η Πριγκίπισσα Θεοδώρα στις 9 Ιουνίου του 1983 και ο Πρίγκιπας Φίλιππος στις 26 Απριλίου του 1986.
Μετά την άνοδό του στο θρόνο, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση. Τον Ιούλιο του 1965 ο Γ. Παπανδρέου σαν πρωθυπουργός απεφάσισε την αντικατάσταση του Υπουργού
Εθνικής Αμύνης και του Αρχηγού ΓΕΣ. Ο Βασιλιάς με την ιδιότητα του Αρχηγού των
Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας προσπάθησε να το αποτρέψει. Γιατί: Γιατί ο γέρος
επέλεξε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δηλ. ο Βασιλιάς θα επέτρεπε αρχηγό
παραστρατιωτικής συνωμοτικής οργάνωσης στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης; Πηγαίνοντας
κόντρα στο Σύνταγμα εν μέρει, πρότεινε στον γέρο να επιλέξουν νέο Υπουργό σε
κοινή συνεργασία και μία λογική λύση για Παπανδρέου-ΑΣΠΙΔΑ. Ο γέρος όμως
προτίμησε την ρήξη.
Ο Ελληνικός λαός όχι όλος έπεσε θύμα παραπληροφόρησης με
αποτέλεσμα, ο Κωνσταντίνος να θεωρείται υπεύθυνος. Μην ξεχνούμε πως ήταν νέος
(25 ετών) και ο γέρος με εμπειρία στην πολιτική ζωή της χώρας (ήδη από το 1920)
μπορούσε να κάνει πίσω και να δεχθεί την λύση.
Μετά από βραχύβιες κυβερνήσεις, ο
Ανδρέας Παπανδρέου συνταράσσει τον πολιτικό κόσμο με μία δήλωση του στις 22
Φεβρουαρίου 1967 (εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ). Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει πως αν
νικήσει η Ένωση Κέντρου ο Βασιλεύς είναι ανεπιθύμητος στην Ελλάδα και πως θα
συνεργαστεί με την ΕΔΑ!!! Επίσης θα όρκιζε "κυβέρνηση του λαού" στην Πλατεία
Συντάγματος οποιοσδήποτε και να ήταν ο νικητής!!!
Ο Βασιλεύς δεν ήθελε σε καμμία περίπτωση να
παραβιαστεί το Σύνταγμα της χώρας. Εκείνοι την εποχή Στρατηγοί ετοίμαζαν κίνημα υπό τον τότε
αρχηγό του ΓΕΣ Γ. Σπαντιδάκη ο οποίος θα έδινε την διαταγή επέμβασης για πριν ή
ακόμα και μετά τις εκλογές (αν επιχειρούσε προκλήσεις ο Ανδ. Παπανδρέου),
βλέποντας στο άμεσο μέλλον "ισοπέδωση και κομμουνιστικοποίηση της χώρας". Ο
Κωνσταντίνος ήταν αντίθετος αλλά η μόνη λύση για την ευρυθμία της Ελλάδος. Το
σχέδιο προέβλεπε τον σχηματισμό από τον Βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής
ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι
έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού.
Λίγο πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή εκλογών το Μάιο του 1967, εκδηλώθηκε η στρατιωτική επανάσταση των Συνταγματαρχών. Δεχόμενος έντονες και αντικρουόμενες πιέσεις, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος διατήρησε ως πρώτη προτεραιότητά του την ασφάλεια του λαού. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: "Αυτή δεν είναι δική μου Κυβέρνηση, η 21η Απριλίου ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου". Εν τω μεταξύ, δημιουργήθηκε σοβαρή ένταση με την Τουρκία.
Αντίσταση & πικρή εξορία
Τον Δεκέμβριο του 1967 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πήγε στην Καβάλα, για να ηγηθεί απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος και επαναφοράς της Δημοκρατίας. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία, και συνεπώς αναχώρησε με την οικογένειά του για τη Ρώμη, όπου έζησε ως το 1973.
Εκεί ο Βασιλεύς έγινε δέκτης συχνών παρακλήσεων να επιστρέψει, αρνήθηκε ωστόσο να πράξει κάτι τέτοιο εάν δεν αποκαθίστατο πρώτα η δημοκρατία. Όμως εξηπατήθη και από τους τότε πολιτικούς για να φέρουν την Ελλάδα μία μέρα των ημερών σ΄ αυτήν την δυσχερή κατάσταση.
Την 1η Ιουνίου του 1973, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε επίσημα έκπτωτο τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και εγκαθίδρυσε αβασίλευτο καθεστώς.
Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι για να σχηματίσει πολιτική κυβέρνηση. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους διεξήχθη δημοψήφισμα για την μορφή του πολιτεύματος. Στον Βασιλέα δεν επετράπη να έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις του (και ούτε διέθετε επίσημη, οργανωμένη εκπροσώπηση) έλαβε πάνω από το 30% της λαϊκής ψήφου. Στο δημοψήφισμα έγινε καλπονοθεία και προηγήθηκε ψυχικός εκβιασμός.
Μέσα στο 1973, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πετούσε συχνά από τη Ρώμη στο Κέιμπριτζ, στο πανεπιστήμιο του οποίου παρακολουθούσε μαθήματα πολιτικής ιστορίας.
Την επόμενη χρονιά μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία, όπου ζουν έκτοτε. Μετά από σύντομη διαμονή στο Τσόμπαμ του Σάρρεϊ εγκαταστάθηκε στο Χάμπστεντ, στο βόρειο Λονδίνο.
Το 1977 έκανε έναν τεράστιο αγώνα για να μην σταματήσει το εμπάργκο όπλων κατά της τουρκίας.
Το 1980, μαζί με τη σύζυγό του και με μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, ίδρυσε Ελληνικό σχολείο με το οποίο ασχολείτο ενεργά, μαζί με τη Βασίλισσα Άννα-Μαρία.
Το 1981 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επέστρεψε μαζί με την οικογένειά του για λίγες ώρες στην Ελλάδα, ώστε να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του Βασίλισσας Φρειδερίκης στο οικογενειακό κτήμα του Τατοΐου. Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο έσκυψε και φίλησε το Ελληνικό έδαφος. Η Βασίλισσα είχε πεθάνει ξαφνικά στη Μαδρίτη από καρδιακή συγκοπή. Μολονότι είχαν τοποθετηθεί δυνάμεις ασφαλείας γύρω από το Τατόι για να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου στην κηδεία, χιλιάδες άνθρωποι κατόρθωσαν να συγκεντρωθούν στο πευκόδασος του Παλαιοκάστρου για να χαιρετήσουν την οικογένεια και να αποτίσουν έναν ύστατο φόρο τιμής στην αείμνηστη "μάνα του λαού" Βασίλισσα Φρειδερίκη.
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα το 1993, πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη δύο εβδομάδων με την οικογένειά του. Τους συγκίνησαν ιδιαίτερα οι αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης που συνάντησαν από ενθουσιώδη πλήθη όπου πήγαν. Για τον Βασιλέα Κων/νο υπήρξε μια βαθιά συγκινητική εμπειρία. Η Κυβέρνηση "σημάδεψε" το σκάφος με το οποίο ταξίδευε κατά μήκος των Ελληνικών ακτών με τορπιλακάτους και πολεμικά αεροσκάφη.
Στέρηση της ιθαγένειας και δικαίωση
Το 1994, η Ελληνική Κυβέρνηση πέρασε νόμο με τον οποίο δημεύτηκε η περιουσία του και ακυρώθηκε η ιθαγένειά του. Η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια δικαιώθηκε εν τέλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2000. Η υπόθεση διήρκεσε δύο χρόνια περαιτέρω , καθώς η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιστρέψει την περιουσία και επέμενε να δοθεί χρηματική αποζημίωση. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος χρησιμοποίησε το μερίδιο που του αναλογούσε, για την δημιουργία του Ιδρύματος Άννα-Μαρία, με σκοπό την αρωγή περιοχών στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (η Ελληνική κυβέρνηση άντλησε το ποσό της αποζημίωσης από το κονδύλι για φυσικές καταστροφές).
Το δεύτερο μέρος του νόμου '94, με το οποίο καταργείται η ιθαγένεια της οικογένειας, δεν έχει προσβληθεί μέσω της δικαστικής οδού, καθώς ο τέως Βασιλέας δεν δέχεται την προσβολή ότι δεν είναι Έλληνας. Ελπίζει ότι το θέμα αυτό σύντομα θα επιλυθεί.
Μόλις έληξε η δικαστική διαμάχη, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα, και πλέον αναζητούν μόνιμη κατοικία. Ο πρώην Βασιλέας αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο να διατηρεί κοντινή επαφή με τον Ελληνικό λαό. Κάθε χρόνο, γίνεται δέκτης περισσοτέρων από 1.000.000 επιστολών.
Το 2004 ήταν το ισχυρότερο διαπραγματεύσιμο χαρτί για την απόκτηση της Ολυμπιάδος από την Ελλάδα.
Γενικά
Το δάκρυ του Βασιλέως για την Ελλάδα |
Είναι Αρωγός και Πρόεδρος του Round Square (Στρογγυλό Τετράγωνο), μιας παγκόσμιας οργάνωσης σχολείων της οποίας τα μέλη παραμένουν προσηλωμένα στις εκπαιδευτικές αρχές του Κούρτ Χάν. Στόχος των σχολείων αυτών είναι η επίτευξη καλύτερης διεθνούς κατανόησης μεταξύ νεαρών ατόμων από όλες τις ηπείρους.
Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος έχει εξασφαλίσει την παρουσία ως αρωγών στην οργάνωση του Πρίγκιπα Ανδρέα της Μεγάλης Βρετανίας, της Σόνια Γκάντι, του Νέλσον Μαντέλα και του Κέβαν Γκόσπερ. Ο ίδιος συναντάται τακτικά με τους Αρωγούς και τους διευθυντές όλων των σχολείων. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι νέοι άνθρωποι θα μεγαλώσουν με γνώση και κατανόηση του πώς σκέφτονται και λειτουργούν άλλοι λαοί με διαφορετικές νοοτροπίες και εμπειρίες.
Ασχολείται ακόμα με την ιστιοπλοΐα όποτε του το επιτρέπει το πρόγραμμά του. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, μια θέση που μοιράζεται με την Αυτού Μεγαλειότητα το Βασιλέα Χάραλντ της Νορβηγίας, και Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είναι αφοσιωμένο μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του αρέσει η κλασσική μουσική, η όπερα και το μπαλέτο, να περνά χρόνο με τα 9 εγγόνια του, και να ξεναγεί την οικογένειά του σε αγαπημένα του μέρη στην Ελλάδα. Κατοικεί στο Πόρτο Χέλι με την Βασιλίσσα.
Ποιος άνθρωπος συγκεντρώνει αγάπη, δημοφιλία και τιμή τουλάχιστον 4.000.000 Ελλήνων και Ελληνίδων;
Ήρθε ο καιρός της επανενθρονίσεώς του.
Πράγματι ήρθε ο καιρός της ενθρονίσεως του Βασιλιά Κωνσταντίνου ως ευχής έργο. Η κατάριψη της μοναρχίας στις περισσότερες χώρες όπου έλαβε χώρα ήταν συνήθως αίσχος και ύβρη κατα του ζητήματος του σεβασμού του ανώτατου άρχοντα ως ηγέτη. Ας ελπίσουμε ότι ο Βασιλιάς μας θα χαίρει της βασιλείας επί της χώρας μας όπως πρίν από την χούντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλαδα παντα μεγαλουργουσε με βασιλειες
ΑπάντησηΔιαγραφή