Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΚΑΛΗ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Μήνυμα της τριμελούς επιτροπής του «Δημοκρατικοῦ Ἐθνικοῦ Ρεύματος».

    Μία περίοδος 40 ημερών που προσφέρει η Εκκλησία μας για την εντατικοποίηση του πνευματικού μας αγώνα και μέσω της διατροφικής νηστείας να μπορέσουμε να πούμε και κάποια ΟΧΙ απαραίτητα, εάν θέλουμε να ζήσουμε!! Μέσα από τη νηστεία των τροφών να νηστέψουμε από τις κακίες, τα πάθη και τις αδυναμίες μας και να πεινάσουμε από Θεό.
    Ευχόμαστε αυτή η περίοδος να είναι ένα βήμα όλο και παραπάνω πιο κοντά στον Θεό! Γι' αυτό και την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ζητούμε συγχώρεση ο ένας από τον άλλον και ευχόμαστε «Συγχωρεμένα»… 

    Η λέξη «συγχώρεση» σημαίνει χωρώ μαζί. Χωρώ μαζί με εσένα· εσένα που έχει τα σωστά και τα λάθη σου, τα καλά σου και τα στραβά σου. Όπως και εγώ. Δεν είναι μόνο η άφεση αμαρτιών και η διαγραφή των λαθών του άλλου, επειδή με «έβλαψε». Είναι μία νέα σελίδα στην σχέση μου με τον άλλον· τον οποιοδήποτε άλλον!

    Είναι τόσο παρεξηγημένη η συγνώμη. Ταυτισμένη με λάθος πράγματα και λάθος λόγους. Όχι, δεν ζητάω συγνώμη, επειδή αμύνομαι, ούτε επειδή είμαι αδύναμος. Ζητάω συγνώμη, επειδή αναλαμβάνω την ευθύνη μου. Επειδή αναγνωρίζω την αλήθεια του άλλου. Επειδή διαθέτω στοιχειώδη συνείδηση. Πόσα σφάλματα θα είχαν αποφευχθεί, πόσες σχέσεις θα είχαν σωθεί, πόσα προβλήματα θα είχαν αντιμετωπιστεί, αν οι άνθρωποι είχαν το θάρρος μιας συγνώμης που να την εννοούν.

    Η συγγνώμη, η συγχώρεση είναι μία μεγάλη χριστιανική αρετή. Γιατί προϋποθέτει μια δύναμη που σπάνια συναντάται. Είναι σκληρή και ζόρικη. Έτσι όμως, μαθαίνεις πολλά και βγαίνεις πάντα σε καλό.

Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή
με μετάνοια, νηστεία και προσευχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου