Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γράφει ένας ἐκ τῶν διαχειριστῶν τοῦ "Δημοκρατικοῦ Ἐθνικοῦ Ρεύματος".

Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

Προεπισκόπηση

Στο βιβλίο του «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναδεικνύει στην επιφάνεια ένα από τους ποικίλους διαλόγους που είχε με τους υπολοίπους Συνοδικούς Ιεράρχες και μεταξύ άλλων είπε τον Νοέμβριο του 2018:

«Ιστορικά, ο Καποδίστριας είπε ότι δεν χωρίζει η Παιδεία από την Θρησκεία, εξ ου και η συσχέτιση των αντικειμένων σε ένα Υπουργείο. Επί πλέον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να παραμείνει άθικτο το άρθρο 16 του Συντάγματος που μιλά για καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης των νέων…

Προσωπικά θέλω η εκκλησιαστική εκπαίδευση να είναι ανεξάρτητη από το Υπουργείο. Δεν χρειάζονται πολλά Σχολεία. Και να βάλουμε και έναν Επίσκοπο υπεύθυνο μόνο γι’ αυτά! Νοικοκύρεμα χρειάζονται κι αυτά. […]

Να ευχηθούμε του χρόνου τέτοια εποχή να ιδρύσουμε το πρώτο ιδιωτικό Εκκλησιαστικό Σχολείο, που θα ανήκει στην Εκκλησία».

Ανεξάρτητο από την γάγγραινα του κράτους η εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα, οι διδάσκαλοι, τα μαθήματα, η κατάρτιση, η μισθοδοσία αποκλειστικά στην Εκκλησία κατά τον τρόπο που η μακραίωνη εκκλησιαστική εμπειρία και παράδοση επιτάσσει. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος έχει καθώς και ο μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Ιερώνυμος Α' και Χριστόδουλος είχαν όραμα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου