Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΟΥΔΑ

Μήνυμα της τριμελούς επιτροπής του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Με αφορμή την δήλωση που έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης σχετικά με την απόφαση περί της επανατοποθετήσεως του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου, επιθυμούμε ως Έλληνες πολίτες που αγαπούμε την μη συμβατική ιστορία να δώσουμε  την εξής απάντηση:

Προεπισκόπηση«Με όλο τον σεβασμό προς τον κ. Νικόλαο Παπαδάκη και όσους αντιδρούν στην επανατοποθέτηση του ανδριάντα του Πρίγκιπα Γεωργίου, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε την μεγάλη προσφορά της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας κατά τα 111 έτη της στην Ελλάδα. Προφανώς ο βασιλικός θεσμός αποτελεί ιστορικό θεσμό στην νεώτερη ελληνική ιστορία και μάλιστα τον αρχαιότερο ελληνικό θεσμό διακυβέρνησης.
Δεν είναι δυνατόν να μην τιμούμε τον Πρίγκιπα Γεώργιο ο οποίος υπήρξε πρώτος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας, σύμβολο ελληνικότητος και πρόδρομος της ενώσεως με την μητέρα Πατρίδα για την οποία εργάστηκε ακάματα δια της διπλωματικής οδού. Θέλω να υπενθυμίσω επίσης ότι όταν έγινε το κίνημα στο Θέρισο το 1905 ο Πρίγκιπας Γεώργιος εκδήλωσε την πρόθεσή του στις αγγλικές αρχές για φυλάκιση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η απάντηση που έλαβε από τους Άγγλους: «Και αν εσύ τον φυλακίσεις, εμείς θα τον αποφυλακίσουμε», γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε πιόνι των Άγγλων, η μεγαλομανία του οποίου όχι μόνο κατέστρεψε την ευφυία και τις δυνατότητες που ως άνθρωπος είχε, αλλά και δίχασε τον Ελληνικό λαό.
Την ίδια στιγμή που η Λαμία πρωτοπορεί αποκαθηλώνοντας το άγαλμα ενός από τους μεγαλύτερους σφαγείς της ελληνικής ιστορίας Άρη Βελουχιώτη, δεν μπορεί η Κρήτη να παραμένει αμέτοχη στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και να καλλιεργεί ταμπού και κόμπλεξ που καμία θέση δεν έχουν στην ελληνική ψυχή και ιδιοσυγκρασία».

Προεπισκόπηση
Το άγαλμα του Πρίγκιπα Γεωργίου σήμερα

Η δήλωση του κ. Νικολάου Παπαδάκη ήταν η έξης, βρίθουσα ιστορικών ανακριβειών και αντιβασιλικού μένους:

Με όλο τον σεβασμό προς τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σούδας, επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου στην απόφαση επανατοποθέτησης του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου. Προφανώς μια τέτοια ενέργεια δεν θα εκληφθεί ως σεβασμός προς ένα έργο τέχνης, αλλά ως απόδοση τιμής προς ένα πρόσωπο που σημάδεψε αρνητικά την ιστορία της Κρήτης. Δεν είναι δυνατό κάθε χρόνο να γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του Θερίσου και από την άλλη να αποκαθιστούμε τον εκφραστή της επιβολής ενός μοναρχικού πολιτεύματος κατά του οποίου εξεγέρθηκαν οι Κρητικοί το 1905. Θέλω να υπενθυμίσω ότι με το δημοψήφισμα του 1974 οι Κρητικοί με συντριπτική πλειοψηφία και μαζί τους όλοι οι Έλληνες έδωσαν οριστικό τέλος στη βασιλική δυναστεία που η παρουσία της συνδέθηκε με τις χειρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Πιστεύω ότι η επανατοποθέτηση του αγάλματος σε δημόσιο χώρο δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά την Τοπική Κοινότητα της Σούδας. Λόγω του συμβολισμού που μοιραία αποκτά εκπέμπει μηνύματα αμφισβήτησης μια κορυφαίας στιγμής της Κρητικής Ιστορίας, της επανάστασης του Θερίσου. Την ίδια στιγμή που στην Ισπανία γκρεμίζονται και τα τελευταία μνημεία του δικτάτορα στρατηγού Φράνκο, δεν μπορεί στην Κρήτη να αποκαθιστούμε ένα μέλος της βασιλικής δυναστείας, με τόσο αρνητικό ιστορικό φορτίο.

1 σχόλιο:

  1. ας μας πει ο παπαδακης σε ποια χαρτοπαιχτικη λεσχη ξημεροβραδιαζοταν ο βενιζελος ,ας μας πει ποιοι τον δανειζαν λεφτα για να χαρτοποαιζει;;ας μας πει ο παπαδακης ποια προμηθεια ηθελε να δωσει στους δανειστες του ο βενιζελος.ΟΘΕΡΙΣΟΣ ΕΓΙΝΕ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΟΤΙ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο βενιζελος ΕΚΑΝΕ......ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή