Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του «Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος».

H καταστροφή στο Τατόι απέδειξε πόσο ανίκανη είναι τόσο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και να διαφυλάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ας μας επιτρέψουν οι φίλοι και σεβαστοί μας αναγνώστες να αναφερθούμε ειδικά στο Τατόι, στην ιδιωτική θερινή κατοικία της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας που με βιαιότητα και απανθρωπιά η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1994 δήμευσε.

Η περιουσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου (1974-1988)

Πριν μιλήσουμε για την σημερινή καταστροφή στον ιστορικό χώρο του Τατοΐου είναι καλό να πραγματοποιήσουμε μία σχετική ιστορική αναδρομή. Μετά το νόθο δημοψήφισμα του 1974, ο αυτοεξόριστος στο Λονδίνο Βασιλέας Κωνσταντίνος διατήρησε το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα και φορολογείτο για αυτήν την αυτή την περιουσία όπως κάθε Έλληνας πολίτης.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου

Μετά την επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1987, ο Βασιλέας Κωνσταντίνος έκρινε με το λογιστικό του γραφείο στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να καταβάλλει αυτό το υπέρογκο ποσό. Έτσι, αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Παπανδρέου για να ρυθμίσει το ζήτημα της ιδιωτικής του περιουσίας. Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου δια του νομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Γεωργίου Κασσιμάτη και δια του Υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Τσοβόλα ήρθε σε συμφωνία με τον Βασιλέα Κωνσταντίνο αλλά οι αποκαλύψεις και εξελίξεις για το σκάνδαλο Κοσκωτά δεν προχώρησαν την ρύθμιση της περιουσίας του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Η συμφωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο νόμος 2086/1992

Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) βρήκε την συμφωνία στο συρτάρι και με κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις υπέρ του κράτους και των σχεδίων Λάτση για ανοικοδόμηση Νοσοκομείου Παίδων, ρύθμισε ικανοποιητικά την περιουσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου η οποία και επικυρώθηκε από την Βουλή το 1992. Δια της συμβάσεως αυτής, ο Κωνσταντίνος εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου, του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και του κτήματος στο Πολυδένδρι στην Αγιά Λαρίσης.

Στην Ελλάδα όμως έτσι λειτουργούν τα πράγματα και ενεργούν τα κόμματα. Επειδή την συμφωνία τελικά την ψήφισε το αντίπαλο κόμμα, έστω και αν ήταν δικής μας επινόησης, τώρα την πολεμούμε και την χαρακτηρίζουμε ως «ευνοϊκή μεταχείριση στον Γλύξμπουργκ». Δεσμεύθηκε το ΠΑΣΟΚ με καινούργιο νόμο να ρυθμίσει το ζήτημα της περιουσίας δημεύοντάς την!

Ο νόμος-έκτρωμα 2215/1994 του ΠΑΣΟΚ

Όντως, το 1994 ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δημιούργησε το έκτρωμα-νόμο 2215/1994 με τον οποίο ρεζιλεύθηκε η Ελλάδα διεθνώς και όχι μόνο δήμευσε την ιδιωτική περιουσία του Βασιλέως αλλά και αφήρεσε τόσο στον ίδιο τον Κωνσταντίνο όσο και στην υπόλοιπη Βασιλική Οικογένεια τα ελληνικά τους διαβατήρια που ανανεώνονταν κάθε χρόνο!!! Ο νόμος μάλιστα απαιτούσε από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και την οικογένειά του να αποκτήσει επώνυμο για να πολιτογραφηθεί ως πολίτης της Ελλάδος!

Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2000 αγανακτισμένος: «Λίγο ντροπή δεν υπάρχει να ζητάνε από τον πρώην Βασιλέα της Ελλάδος να γίνει Έλληνας»…!

Η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και η στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλητηρίασε τον κόσμο με την εξής προπαγάνδα: «Η περιουσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου δεν είναι ιδιωτική, αλλά βασιλική, δηλαδή δίνεται στον εκάστοτε Βασιλέα. Εφόσον βασιλεία δεν υπάρχει στην Ελλάδα, άρα δημεύεται η περιουσία». Από κομματική φανατίλα, φοβία για αποκατάσταση του βασιλικού θεσμού και εντολή Προέδρου Δημοκρατίας Καραμανλή, ο Ανδρέας Παπανδρέου ακύρωσε τον νόμο 2086/1992 και εξέδωσε καινούργιο νόμο για δήμευση της περιουσίας και απόκτηση επιθέτου για πολιτογράφηση ως Έλληνα πολίτη.

Αλγεινή και εμετική εντύπωση προκαλεί η στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο άνθρωπος αυτός που εξεδίωξε τον βασιλικό θεσμό ικανοποιώντας ξένα συμφέροντα και τις προσωπικές βλέψεις για κατάληψη από τον ίδιο του προεδρικού θώκου, σε ηλικία 86 ετών στην δύση της δεύτερη θητείας του, για μία ακόμη φορά, εξέφρασε όλον τον προσωπικό του οχετό κατά ενός ανθρώπου που μολονότι γνώριζε την νοθεία που έγινε εις βάρος του, τις προδοσίες και την διπρόσωπη και υποκριτική στάση των Ελλήνων πολιτικάντων δεν μίλησε. Αν μιλούσε πολλοί πολιτικάντες θα είχαν πάρει τα αεροπλάνα για να φύγουν από την Ελλάδα…

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Φυσικό επόμενο ήταν μετά από μία τέτοια άδικη ενέργεια αλλά και μετά από την αδιαθεσία της κυβερνήσεως Σημίτη όχι να διαπραγματευθεί αλλά έστω να ακούσει τον Κωνσταντίνο, ο Βασιλέας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο πανηγυρικά τον δικαίωσε. Η κυβέρνηση Σημίτη, μετά το σκάνδαλο μεγατόνων του Χρηματιστηρίου, είχε το θράσος να εκτοξεύει ύβρεις και λοιδορίες κατά του Κωνσταντίνου! Ουσιαστικά, το ζήτημα της «βασιλικής περιουσίας» δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη για να μεθοδεύσει το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. Απασχολημένος ο κόσμος με ένα θέμα τελείως προσωπικό για τον Κωνσταντίνο και ταυτοχρόνως ένα θέμα τελείως μικροψυχίας για τους πολιτικάντες, βρήκαν ευκαιρία να μεθοδεύουν εν κρυπτώ την καταστροφή της Κύπρου!

Το «Ίδρυμα Άννα-Μαρία»

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, επιδικάστηκε στον Βασιλέα Κωνσταντίνο αποζημίωση ύψους 13.600.000 ευρώ, ένα ποσό, πολύ λιγότερο, από την πραγματική αξία της περιουσίας. Η κυβέρνηση Σημίτη κατέβαλε αυτό το ποσό και εισπράχθηκε από την ΔΟΥ Αχαρνών τον Φεβρουάριο του 2003 από εκπροσώπους του Βασιλέως. Η αποζημίωση στον Κωνσταντίνο προήλθε από το κρατικό κονδύλιο για τις φυσικές καταστροφές. Ο Βασιλεύς το επέστρεψε ουσιαστικά και πάλι στον Ελληνικό λαό, δημιουργώντας το Ίδρυμα «Άννα-Μαρία». Σκοπός του η παροχή βοήθειας σε ομάδες ανθρώπων ή περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Από τότε μέχρι τώρα, έχει συμβάλλει σε διάφορες περιστάσεις. Σήμερα, στις τραγικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, το «Ίδρυμα Άννα Μαρία» συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Αργολίδα και στην Αρκαδία, παρέχοντας εξοπλισμό. Το Ίδρυμα έχει προσφέρει οχήματα και πυροσβεστικές μηχανές. Πριν από δύο χρόνια τα οχήματα που δωρίθηκαν από το «Ίδρυμα Άννα Μαρία» χρησιμοποιήθηκαν στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Σήμερα με τις τόσες καταστροφικές πυρκαγιές, μήπως το θέμα της περιουσίας του Βασιλέως Κωνσταντίνου μήπως επανέρχεται στην επικαιρότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου