Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον συμμοριτοπόλεμο, ήταν κατεστραμμένη και διχασμένη. Η Γερμανία, αν και δεν είχε αποζημιώσει τους Έλληνες, εμφανιζόταν έτοιμη για επενδύσεις. Η κυβέρνηση Παπάγου αποδέχθηκε την πρόσκληση και άνοιξε την πόρτα για συνεργασία.
Τότε έκανε την εμφάνισή της η Siemens και «έσκασε» το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλεκόταν ο υπερυπουργός Μαρκεζίνης και ορισμένοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Παπάγου είχε αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης τις διαπραγματεύσεις με το γερμανικό κολοσσό και μυστηριωδώς παραιτήθηκε πριν υπογραφεί η σύμβαση. Τότε η Siemens έδωσε στη δημοσιότητα τη «μυστική» αλληλογραφία με τον υπουργό, ο οποίος εφέρετο να έχει δεσμευτεί ώστε να δώσει τη δουλειά στη γερμανική εταιρία χωρίς διαγωνισμό. Η υπόθεση περιπλέχθηκε όταν ο Έλληνας εκπρόσωπος της Siemens κατηγόρησε για μίζες στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ως υπουργός συγκοινωνιών είχε καταγγείλει τη συμφωνία ως σκανδαλώδη. Το θέμα έφτασε στα δικαστήρια και δικαίωσε το Σερραίο πολιτικό, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει την συκοφαντία των Γερμανών και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Παπάγου να γίνει πρωθυπουργός.
Το θρίλερ των Ελληνο-γερμανικών σχέσεων κορυφώνεται με την υπογραφή συμφωνίας Καραμανλή -Αντενάουερ το 1958. Πίσω όμως από την εμπορική συμφωνία υπήρξαν συμβιβασμοί και παραχωρήσεις, που έφτασαν έως την αμνήστευση των ναζί εγκληματιών στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν υπήρξε κανενός είδους γραπτή δέσμευση ότι παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση των οφειλομένων από το περίφημο κατοχικό δάνειο. Στις όλες αυτές μυστικές ενέργειες, ο Βασιλεύς Παύλος ο Α΄ δεν είχε λάβει θέση, ούτε επιθυμούσε την ανάμειξή του στην όλη υπόθεση. Προσπάθησε να διατηρήσει ουδετερότητα ενώ ενδόμυχα ήταν αντίθετος με την αμνήστευση των ναζί εγκληματιών στην Ελλάδα και την μη εξόφληση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου