Οι σκληροπυρηνικοί του ΚΚΕ υποστηρίζουν στην Μόσχα, ότι ο Λαμπράκης θα δημιουργούσε αγγλοκινούμενο κόμμα, και από κοινού KGB, GPU, και CIA αποφασίζουν να τον δολοφονήσουν. Ο ειδικός εκτελεστής της CIA Μπεν Γκάλβιν στέλνεται στην Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται στον Λαμπράκη ως στέλεχος του Φόρειν Όφις, που θα παραστεί σαν εκεί τοποτηρητής στην εκεί ομιλία του... Από το τρίκυκλο Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη τον κτυπούν στο μέτωπο με γκλοπ ζαλίζεται, πέφτει στα γόνατα και, μέσα στην σύγχυση, ο Γκάλβιν, τον κτυπά επιδέξια, με εκπληκτική ακρίβεια και σβελτάδα, ελάχιστα εκατοστά κάτω από την κορυφή του κεφαλιού του και του θραύει το κρανίο. Ο δολοφόνος έπειτα πετά για την Γερμανία και από εκεί στο Φορντ Μιντ της Πολιτείας Μέριλαντ.
Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν αυτήν την δολοφονική πράξη με τον Καραμανλή και την Βασίλισσα Φρειδερίκη. Οι "ένοχοι" καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενώ ο πραγματικός δολοφόνος δεν παραπέμφθηκε ποτέ. Το κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης απεφάνθη πως δεν υπήρχαν ηθικοί αυτουργοί!
Μετά την παραίτηση Καραμανλή, τον Ιούνιο του 1963, ο Βασιλιάς Παύλος διόρισε τον Υπουργό Εμπορίου Π. Πιπινέλη νέο πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής με το ψευδώνυμο "Κωνσταντίνος Τρανταφυλλίδης" φεύγει για το Παρίσι κατ΄ επιταγήν των ξένων κέντρων εξουσίας. Τον Νοέμβριο του 1963 διεξάγονται εκλογές όπου η Ένωσις Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου πλειοψηφεί και παίρνει 138 έδρες ενώ η ΕΡΕ του Κων/νου Καραμανλή έρχεται δεύτερη και 132 έδρες. Επίσης, την εμφάνισή τους κάνουν στην Βούλη η ΕΔΑ υπό τον Ιωάννη Πασαλίδη και το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη. Δημιουργείται πολιτική αστάθεια ενώ κάθε προσπάθεια του Παύλου για κυβέρνηση συνεργασίας ΕΡΕ-Ένωσης Κέντρου αποτυγχάνει. Τελικά με την ψήφο ανοχής της ΕΔΑ, ο Γ. Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παραιτείται και προκηρύσσονται νέες εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1964. Ο Καραμανλής παραιτείται από την ηγεσία της ΕΡΕ και επιστρέφει στο Παρίσι και αρχηγός της ορίζεται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Νωρίτερα και παράλληλα, την δολοφονία του Καραμανλή οργάνωναν οι ντόπιοι υποτακτικοί του ξένου κεφαλαίου και οι αξιωματικοί Ιωαννίδης - Στειακάκης – Γρίβας κλπ.
Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, η Ένωσις Κέντρου λαμβάνει 171 έδρες, η ΕΡΕ σε συνεργασία με το Κόμμα Προοδευτικών 107 (99+8) και η ΕΔΑ 22. Ο Παπανδρέου σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Θάνατος ή δολοφονία Βασιλιά Παύλου
Δεν γνωρίζουμε αν ο Βασιλιάς Παύλου πέθανε ή δολοφονήθηκε. Οι εκδοχές είναι δύο: Ή τον Φεβρουάριο του 1964, δολοφονήθηκε από τον αυλάρχη Λεβίδη ή πέθανε από καρκίνο (ίσως και τεχνητό) του οισοφάγου τον Μάρτιο. Ο Λεβίδης αυτοκτόνησε αλλά παρουσιάστηκε ως "θάνατος από βαριά ασθένεια". Όταν ξεκαθάρισε η κατάσταση (εκλογές κλπ) ανακοινώνεται η είδηση του θανάτου του Παύλου και νέος Βασιλιάς ορκίζεται ο γιος του Διάδοχος Κωνσταντίνος ΙΓ΄ ο οποίος είχε οριστεί ως Αντιβασιλέας από τις 20 Φεβρουαρίου 1964. Ο Κωνσταντίνος είχε μεγάλη δημοφιλία κυρίως από το 1960 όπου έγινε χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Η περίοδος της βασιλείας του συνέπεσε (εσκεμμένα) στην πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.Μετά την παραίτηση Καραμανλή, τον Ιούνιο του 1963, ο Βασιλιάς Παύλος διόρισε τον Υπουργό Εμπορίου Π. Πιπινέλη νέο πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής με το ψευδώνυμο "Κωνσταντίνος Τρανταφυλλίδης" φεύγει για το Παρίσι κατ΄ επιταγήν των ξένων κέντρων εξουσίας. Τον Νοέμβριο του 1963 διεξάγονται εκλογές όπου η Ένωσις Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου πλειοψηφεί και παίρνει 138 έδρες ενώ η ΕΡΕ του Κων/νου Καραμανλή έρχεται δεύτερη και 132 έδρες. Επίσης, την εμφάνισή τους κάνουν στην Βούλη η ΕΔΑ υπό τον Ιωάννη Πασαλίδη και το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη. Δημιουργείται πολιτική αστάθεια ενώ κάθε προσπάθεια του Παύλου για κυβέρνηση συνεργασίας ΕΡΕ-Ένωσης Κέντρου αποτυγχάνει. Τελικά με την ψήφο ανοχής της ΕΔΑ, ο Γ. Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παραιτείται και προκηρύσσονται νέες εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1964. Ο Καραμανλής παραιτείται από την ηγεσία της ΕΡΕ και επιστρέφει στο Παρίσι και αρχηγός της ορίζεται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Νωρίτερα και παράλληλα, την δολοφονία του Καραμανλή οργάνωναν οι ντόπιοι υποτακτικοί του ξένου κεφαλαίου και οι αξιωματικοί Ιωαννίδης - Στειακάκης – Γρίβας κλπ.
Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, η Ένωσις Κέντρου λαμβάνει 171 έδρες, η ΕΡΕ σε συνεργασία με το Κόμμα Προοδευτικών 107 (99+8) και η ΕΔΑ 22. Ο Παπανδρέου σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Θάνατος ή δολοφονία Βασιλιά Παύλου
Ο Παύλος έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο "ο καλός" για την ηπιότητα του χαρακτήρα του, την ανεξικακία, την ταπείνωση, τις κατασταλαγμένες απόψεις και μεθόδους του καθώς και για την προσφορά του στο μεταπολεμικό Ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία. Επί του θανάτου όταν έχουμε πλήρη στοιχεία θα τα δημοσιεύσουμε τότε.
Οι σχέσεις των ξένων κέντρων εξουσίας με το Παλάτι.
Το 1947, μετά το θάνατο του Γεωργίου Β΄, η Βασίλισσα Φρειδερίκη εξασφάλισε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στρατιωτικοοικονομική βοήθεια Τζορτζ Μάρσαλ (γνωστό σχέδιο Μάρσαλ) ο οποίος Μάρσαλ ήταν ερωτευμένος μαζί της. Κατά την δεκαετία του 1950, οι Βασιλείς καλλιεργούσαν σχέσεις με στελέχη των αμερικανικών κυβερνήσεων. Την ίδια περίοδο, τοποθετήθηκαν δίπλα τους από τον Καραμεσίνη, παρά την άρνηση των Βασιλέων, πράκτορες της CIA οι οποίοι στο μέλλον δεν έχαναν ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις με όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, η Βασίλισσα Φρειδερίκη επικοινωνούσε με μέλη της αμερικανικής πρεσβείας.
Την δεκαετία του 1960, η πολιτική κρίση βρίσκεται σε ένταση και η Φρειδερίκη θέλησε να εκμυστηρευθεί τις απόψεις της στον σταθμάρχη της CIA. Σε συνομιλία της με τον Κάμπελ, στις 31 Ιανουαρίου 1963, έλεγε πως «ο Καραμανλής είναι άνθρωπος με μεγάλες ικανότητες και εξ ολοκλήρου πιστός στη μοναρχία, γίνεται όμως όλο και πιο δύσκολο να συνεργαστεί κανείς μαζί του, διότι έχει πολύ κακή κρίση», ενώ χαρακτήρισε τον Γεώργιο Παπανδρέου «φανατικό και ανεύθυνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου