Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Η νέα συγκυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποτελείται από 39 μέλη (Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς). Νευραλγικά υπουργεία συγχωνεύθηκαν όπως το Υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Δημοσίας Τάξεως. Δυστυχώς, πρώτο λάθος του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν έκανε μικρό και ευέλικτο σχήμα 15-20 προσώπων για τον ευκολότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Μερικοί εκ των νέων υπουργών προανήγγειλαν σαρωτικές αλλαγές. Ο νέος Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε επιστροφή και επαναπρόσληψη καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, κατάργηση της «Τράπεζας θεμάτων» και των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων στην Α' και την Β΄ Λυκείου, επιστροφή των «αιωνίων» φοιτητών, αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και συγγραφή νέων βιβλίων στα σχολεία.
Επίσης, η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο με 3 νομοσχέδια που αφορούν εισόδημα και εργασιακά. Το πρώτο την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων 2010-14 για τα εργασιακά και την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το δεύτερο την επαναφορά την 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ σύνταξη και το τρίτο αφορά τους ασφαλισμένους και τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ.
Στα εθνικά και κοινωνικά θέματα προβλέπεται η εφαρμογή εθνοκτονικών του θέσεων που έχει στο πρόγραμμά του. Ανακοινώθηκε η νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών!!! Ελπίζουμε σ΄ αυτό το άκρως σοβαρό θέμα αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά μας θέματα να τον συγκρατήσουν οι ΑΝΕΛ.

Εξωτερική πολιτική
Σίγουρα, η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και η πρωθυπουργοποίηση Τσίπρα κάποιους ικανοποίησε και κάποιους δυσαρέστησε. Ικανοποιήθηκαν οι ΗΠΑ και οι εφημερίδες της που καθημερινά τον εγκωμίαζαν και δυσαρεστήθηκαν η Μέρκελ και οι πέριξ αυτήν. Το γεγονός όμως δεν αφήνει αδιάφορη την Ρωσία η οποία πάση θυσία επιδιώκει να κατεβεί στην Βαλκανική, το Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο. Απέτυχαν με τον Καραμανλή, απέτυχαν με τον Καρατζαφέρη, απέτυχαν με την Χρυσή Αυγή. Τώρα ελπίζουν να πετύχουν κάτι με την νέα αριστερή ηγεσία της Ελλάδος. Οι Ρώσοι γνωρίζουν καλά ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζοντο με την αμερικανική πολιτική. Ποιοι ήταν αυτοί που υποστήριζαν σθεναρά το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο; Ο τότε ΣΥΝασπισμός. Ποιοι ήταν εκείνοι που αντιτίθεντο με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο που ξεπερνάει κάθε άλλο οικονομικό μέγεθος. H Ελλάδα, για τον διεθνή Σιωνισμό, τα κέντρα εξουσίας και τα ισχυρά κράτη, είναι ένα πολύ κερδοφόρο οικόπεδο σε μία γωνιά του πλανήτη που πασχίζουν πως και πως να το αφαιμάξουν μέσω των ντόπιων πολιτικών ανδρείκελων. Ένα οικόπεδο που έχει στα σπλάχνα της 80 φορές περισσότερο ορυκτό πλούτο απ΄ ό,τι η Ευρώπη ολόκληρη!!! Ένα οικόπεδο που αποτελεί προπύργιο της Ορθοδοξίας, που ανέδειξε φιλοσόφους, καινοτομία και πολιτισμό.
Η προσπάθεια γίνεται στο ποιος θα επωφεληθεί από το οικόπεδο τα μεγαλύτερα οφέλη και θα αποψιλώσει αυτήν την ζωογόνο πνευματική ακτινοβολία.

Τσίπρας και Ομπάμα
Το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μπάρακ Ομπάμα. Ένα τηλεφώνημα το όποιο λίγο ή πολύ οι γνώστες της διεθνούς πολιτικής το είχαν σίγουρο.
Η πολιτική Ομπάμα αλλά και γενικά το αμερικανικό δόγμα είναι σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η σύγκρουση δολαρίου - ευρώ ουσιαστικά αναδεικνύει τον πόλεμο ανάμεσα στη Γερμανία που εκφράζει την υπεράσπιση των αριθμών και τις ΗΠΑ που η οικονομία της στηρίζεται σε έναν κοινωνικό καπιταλισμό και νεοφιλελεύθερες αποχρώσεις. Οι συνέπειες όμως των αυτών σχολών δείχνουν ότι το μοντέλο Γερμανίας δεν δείχνει να αγαπιέται από τους λαούς της Ευρώπης και έτσι το Αμερικανικό δόγμα είναι αυτό που σιγά- σιγά θα κατακτήσει την Ευρώπη!!
Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διαισθανόμενος ότι το νέο πολιτικό σκηνικό που θα στηθεί στις χώρες του νότου της Ευρώπης δεν θα ήταν δυνατόν να τον αφήσει αδιάφορο ωστόσο ένα τηλεφώνημα ανάμεσα σε δύο αρχηγούς κρατών που είναι μέρος δύο διαφορετικών οικονομικών φιλοσοφιών είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου και πληρώνει τα σπασμένα των βομβαρδισμών σε οικονομικά μεγέθη τα οποία είναι δυσανάλογα με την δική της οικονομία.
ΠροεπισκόπησηΟ νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο επαφών με τους Υπουργούς Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκεται στο Παρίσι όπου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Η τηλεφωνική επαφή ανακοινώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με έγκυρο ρεπορτάζ, ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ανύψωση του εθνικού αναστήματος και το ΟΧΙ στην τρόικα, τώρα ζήτησε την υποστήριξη και παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Φιλορωσική στροφή
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν απέστειλε θερμότατη συγχαρητήρια επιστολή προς τoν Α.Τσίπρα. «Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κατά παράδοση εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό για τη διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο» διευκρινίζει το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Εξωτερικών Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Θάνο Ντόκο, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της βελτίωσης σχέσεων με τη Ρωσία και θα προσπαθήσει να το κάνει». Ωστόσο, ο αναλυτής πιστεύει, ότι υπάρχει «μια κόκκινη γραμμή, την οποία δεν μπορεί να διασχίσει, ως μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδος Times οι Ευρωπαίοι για την φιλορωσική θέση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Πιστεύουν δε ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί για να διαπραγματευθεί την μείωση του χρέους.
Σύμφωνα με τo defencenet.gr, η επιλογή του Νίκου Κοτζιά ως νέου Υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή θέσης καθώς ο καθηγητής της Παντείου είχε δημιουργήσει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την παγκόσμια οικονομική ένωση των BRICS, όπου η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο. Tα γεωπολιτικά του ενδιαφέροντα πάντοτε στρεφόντουσαν σε Ρωσία, Κίνα, και γενικά έχει την πίστη ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στα γεωπολιτικά συμφέροντα του νατοϊκού μπλοκ θυσιάζοντας το εθνικό συμφέρον, μια ματιά στην αρθρογραφία του σε διάφορα έντυπα γεωπολιτικής το αποδεικνύει.

Ρωσία και ΑΝΕΛ
Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» - το οποίο συμμετέχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση - Γαβριήλ Αβραμίδης νωρίτερα σε μια συνέντευξη με το πρακτορείο TASS εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Δεν είναι σύμπτωση ότι ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος στις 15 Ιανουαρίου, επισκέφτηκε τη Μόσχα και είχε συναντήσεις εκεί με εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ».
Ο Αβραμίδης είπε επίσης ότι ήταν σημαντική η δήλωση της Ρωσίας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, και ότι το 2019 ολοκληρώνεται η σύμβαση για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
«Είναι σημαντικά ζητήματα που θα προωθήσουμε ως πολιτικό κόμμα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία σ' αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Αβραμίδης.

Το «πακέτο» Πούτιν στον Τσίπρα
Άμεση επανέναρξη της πολιτικής των αγωγών. Μία γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και παροχή ανοιχτών πιστώσεων για αγορά πετρελαίου με ρωσική εγγυοδοσία.
Σε πρώτη φάση δεν τίθεται θέμα εξόδου από το Ευρώ, εκτός εάν η ΕΕ εκβιάσει για την απόρριψη τέτοιας συνεργασίας, οπότε η Ρωσία θα εγγυηθεί το κλείδωμα της «νέας δραχμής» για να εμποδίσει την Αργεντινοποίηση σε μία τέτοια εξέλιξη.
Οι Ρώσοι προσφέρουν την δυνατότητα «γεωπολιτικής προσέγγισης». Προσφέρουν την δυνατότητα ανακήρυξης ΑΟΖ με προσφορά στρατιωτικού υλικού στα πρότυπα της Αιγύπτου «για την ανασύσταση των ενόπλων δυνάμεων που έχουν βληθεί από το μνημόνιο» έως και την στρατιωτική παρουσία (αποκλειστικά στο Αιγαίο) που όμως θα προβληθεί ως «πλαίσιο οικονομικού ανταλλάγματος» για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Το διπλωματικό σημείο; Οι Ρώσοι θα εγγυηθούν την ύπαρξη και δυτικών εταιρειών στην Ελληνική ΑΟΖ, όπως ακριβώς έγινε με την Κύπρο.
Εξαιρετικά σημαντικό: Οι Ρώσοι γνωρίζουν τις τουρκικές βλέψεις στην Θράκη και με την συμφωνία Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θα εγγυηθούν την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής ή αλλαγής του status της περιοχής.
Τέλος, γνωρίζοντας την ανασφάλεια που θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας αυτές τις προτάσεις ή μέρος τους, οι Ρώσοι έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο εσωτερικής διασφάλισης το οποίο όπως πιστεύουν θα δώσει την αίσθηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως η όποια μορφή απειλής ενδέχεται να προκύψει, θα είναι διαχειρίσιμη, σε αντίθεση με τα γεγονότα 2007 – 2009. Οι Ρώσοι δεν θα θέσουν θέμα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ καθώς έχουν ετοιμάσει και λύση που θα καλύπτει την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στα πλαίσια συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε/Α συμμαχία…
Αναμένονται όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σημαντικές εξελίξεις για την χώρα μας.

Πηγές:
* defencenet.gr
* gamato.gr
* Ημερήσια.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου