Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στην Ευαγγελική περικοπή την Κυριακή προ των Χριστουγέννων ακούμε το γενεαλογικό δένδρο του Ιωσήφ ως το γενεαλογικό δένδρο του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ιωσήφ δεν είχε ουδεμία ανάμειξη με την σύλληψη της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Αυτό γίνεται για τους εξής λόγους:
α) Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος & Λουκάς χρησιμοποιούν το γενεαλογικό δένδρο του Ιωσήφ για να αποδείξουν στους Ιουδαίους ότι ο ΧΡΙΣΤΟΣ ήταν ο Μεσσίας που περίμεναν.
β) Το γενεαλογικό δένδρο του Ιωσήφ είναι ίδιο μ΄ αυτό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, αφού η Θεοτόκος και ο Ιωσήφ ήταν πρώτα ξαδέρφια!
γ) Ο άνδρας "γεννά" (= δίνει την γενιά) και η γυναίκα τίκτει. Κατά την νομική διαδικασία ο Ιωσήφ ήταν γιος του Ιωσήφ και της Μαρίας.

Γενεαλογικό δέντρο του Αγίου Ιωακείμ
  Όλες οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπο του Θεοπάτορος Ιωακείμ το αναφέρουν ως "Γαλιλαίο" και όχι ως "Ιουδαίο". Στην Γαλιλαία κατοικούσαν αλλοεθνείς, και ένα ποσοστό 5% Εβραίοι (Γαλιλαία των Εθνών). Ο Ιώσηπος δε, ο μοναδικός ιστορικός των Εβραίων, ονοματίζει τον πατέρα της Παναγίας ως Ιωάκειμο, και όχι Ιωακείμ. 
  Η ΠΑΝΑΓΙΑ καταγόταν από την μεγάλη πόλη της Γαλιλαίας, την Σέπφωρι! Η πληροφορία αυτή είναι τεκμηριωμένη και προέρχεται από τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης καθώς και ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Νικηφόρος-Κάλλιστος Ξανθόπουλος υποστηρίζει το ίδιο.
  Στην Γαλιλαία υπήρχε επίσης η Δεκάπολις. Η Δεκάπολις ήταν αποικία των Κρητών, των μετέπειτα Φιλισταίων, και κοιτίδα Ελληνισμού. Πέραν των πολλών οικισμών, την αποτελούσαν οι εξής δέκα πόλεις: Δαμασκός, Φιλαδέλφεια, Πάφανα, Σκυθόπολις, Γάδαρρα, Υππόνη, Δίον, Πέλλα, Γέρασα και Καλανά. Καμία αμφιβολία πως ήταν Ελληνικότατες πόλεις.

  Ο Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ από τη φυλή Ιούδα και απόγονος του Δαβίδ. Και αυτή την πληροφορία μας την διασώζουν οι Άγιοι Πατέρες. Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (Προς Εφεσίους 18) και ο Άγιος Ιουστίνος (Κατά Τρύφωνος 100) μαρτυρούν ότι η ίδια ΠΑΝΑΓΙΑ καταγόταν από τον Δαβίδ. Και ήταν πολύ κοντά στην εποχή του Χριστού, ώστε να γνωρίζουν καλά την γενιά της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. O Ελιακείμ φέρεται να ήταν στρατολογημένος ή ενταγμένος στο ρωμαϊκό τάγμα των "Πανδήρων". Το όνομα Ιωακείμ είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει "ο υπό του Θεού ανυψωθείς" ή "ετοιμασία Κυρίου". Έκπτωτος του θρόνου, ιδιώτευε στην Ιουδαία και το περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε μέγαρο με βασιλικό κήπο.
  Σε συνάρτηση με την Σέπφωρι, οι ιστορικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι κοντινοί χρονικά πρόγονοι του Ιωακείμ μετοίκησαν στην Σέπφωρι, όπου έλαβαν την Ελληνική παιδεία, διατήρησαν την ιουδαϊκή θρησκεία. Ο Ιωακείμ έπειτα πήγε στην Ιουδαία. Άλλο συμπέρασμα δεν βγαίνει.
  Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, η γενιά του Ιωακείμ ήταν η εξής: "Εκ της σειράς τοίνυν του Ναθάν, του υιού Δαβίδ, γεννηθείς Λευί εγέννησε τον Μελχί (89) και τον Πάνθηρα΄ ο Πάνθηρ εγέννησε τον Βαρπάνθηρα, ούτως επικληθέντα. Ούτος ο Βαρπάνθηρ εγέννησε τον Ιωακείμ΄ ο Ιωακείμ εγέννησε την Αγίαν Θεοτόκον". Το ίδιο λέει και ο αρχαιότερος κώδικας για την καταγωγή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, είναι του 8ου αιώνα και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Πάνθηρ & Βαρπάνθηρ φέρεται ότι ήταν στρατιώτες στο στρατό των Ρωμαίων.

Γενεαλογικό δένδρο της Αγίας Άννης
  Η Αγία Άννα ήταν σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα της Παναγίας. Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Το ελληνικό (και όχι εξελληνισμένο) όνομα Άννα σημαίνει «εύνοια, χάρη», εκείνη, στην οποία επεδείχθη η ευμένεια και η χάρις του Θεού. Ήταν θυγατέρα του Ματθάν από τη φυλή Λευὶ και της Μαρίας. Είχε δύο αδελφές, την Μαρία, μητέρα της Σαλώμης και την Σοβή, μητέρα της Ελισάβετ, η οποία γέννησε τον Πρόδρομο και έναν αδελφό τον Ιακώβ ή Ηλί, πατέρα του Ιωσήφ αρραβωνιαστικού της Μαρίας (Τότε ας σημειωθεί, ο αρραβώνας ισοδυναμούσε με γάμο). 

Άγιος Θεοπάτορ Ιωακείμ
Ναθάν-Λευί-Μελχί-Πάνθηρ-Βαρπάνθηρ ή Ελιακείμ-Ιωακείμ-ΠΑΝΑΓΙΑ.

Αγία Άννα
Ματθάν-Μαρία-Σαλώμη.
Ματθάν-Σοβή-Ελισάβετ-Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής
Ματθάν-Ιακώβ ή Ηλί-Ιωσήφ
Ματθάν-Άννα-ΠΑΝΑΓΙΑ.

Όποιος ενδιαφέρεται για όλο το γενεαλογικό δένδρο ας ανατρέξει στα Ευαγγέλια των Αγίων Αποστόλων & Ευαγγελιστών Ματθαίου και Λουκά. Αυτή είναι η καταγωγή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, διαφορετική όμως η παιδεία της. Μητρική της γλώσσα τα Ελληνιστικά, γνωρίζοντας ωστόσο και τα Αραμαϊκά.

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΖΕ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ.

5 σχόλια:

 1. Δηλαδή ο Ιωσήφ καταγόταν από την φυλή Λευί? Μιας και λέτε ότι ο Ματθάν ήταν παππούς του από την φυλή Λευί. Μα αυτ΄ο δεν ισχύει γιατί ο Ιωσήφ ήταν από την φυλή Ιούδα σύμφωνα με την γενεαλογία που υπάρχει στα ευαγγέλια. Προφανώς κάπου κάνετε λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προκυπτει επομενως οτι ο Ιωσηφ και η Παναγια ηταν πρωτα ξαδερφια.Και η Ελισσαβετ επισης ηταν πρωτη τους ξαδερφη.Ο Χριστος και ο Ιωαννης ο βαπτιστης ηταν συνεπως δευτερα ξαδερφια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με την απλη λογικη... εγω ο απλος αναγνωστης.Εαν η Παναγια και ο Ιωσηφ και η Ελισσαβετ ηταν πρωτα ξαδερφια και γεννησαν τον Ιησου Χριστο και τον Ιωαννη τον Προδρομο,τοτε γιατι η εκκλησια του Χριστου δεν ευλογει το γαμο μεταξυ πρωτων ξαδερφων??? Εδω,δεν υπαρχει μια αντιφαση?

   Διαγραφή
  2. 1.οι άνθρωποι παντρεύονται για να έχουν σχέση. Η Παρθένος Θεοτόκος με το μνηστήρα- προστάτη Ιωσήφ δεν είχαν συζυγικές σχέσεις. 2. στις χώρες της Μέσης Ανατολής ακόμα επιτρέπεται να παντρεύονται ξαδέρφια αν και το αποφεύγουν για λόγους ευνόητους. 3. οι λόγοι που η εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει γάμους μεταξύ ξαδερφιών είναι επειδή δεν το επιτρέπει ο νόμος και ο νόμος δεν το επιτρέπει γιατί τα παιδιά - απόγονοι τέτοιων σχέσεων είναι ευάλωτα σε πολλές παθήσεις...

   Διαγραφή
 3. και γενικά αν πιστεύουμε είναι από τα θέματα που άκυρα συγκρίνουμε δεν υπάρχει καμία ομοιοτητα της ζωής μας με αυτή των προγόνων του Ιησού

  ΑπάντησηΔιαγραφή