Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η ιδεολογία της 21ης Απριλίου
Πολλοί υποστήριζαν ότι το καθεστώς της 21ης Απριλίου δεν είχε ιδεολογία δεν άφησε αποθέματα. Πράγματι, άφησε και αυτή η ιδεολογία εμπνέει διότι αποτελεί σύζευξη πολλών ιδεολογιών και ιδεολογημάτων με την αφαίρεση απ΄ αυτά των εξτρεμιστικών στοιχείων. Την ιδεολογία αυτή, την δημιούργησε ο Γ. Παπαδόπουλος με ένα Επιτελείο διανοουμένων που είχε. Ο Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος που είχε την ιδέα και αυτό το στοιχείο προσδίδει στην εκτροπή της 21ης Απριλίου το στοιχείο της "Επανάστασης" που υπερτόνιζαν.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο της 21ης Απριλίου είναι αυτό
α) Κατάργηση της φτώχειας και της φαυλοκρατίας.
β) Κατάρριψη των ετικετών "Δεξιός, Αριστερός, Κεντρώος" με στόχο την εθνική ομοψυχία.
γ) Εξυγίανση του δημόσιου βίου και οικοδόμηση νέου πολιτεύματος.
δ) Επανακατανομή του πλούτου με προτεραιότητα στον Αγρότη, Εργάτη και τις άλλες πενέστερες τάξεις. 

Τα θετικά στοιχεία που έχει η 21η Απριλίου ήταν ότι δεν εξαρτιόνταν από κόμματα. Δεν ήταν μία πολιτική που συνέφερε ένα σύνολο ανθρώπων. Ο Παπαδόπουλος ευνόησε και τον εφοπλιστή και τον αγρότη και τον βιομήχανο και εργάτη. Έτσι, υπήρξε μία συνοχή μεταξύ των κοινωνικών τάξεων.
Ιδεολογικό-πολιτικά ακόμα και τους κομμουνιστές ευνόησε με την κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων (6 Οκτωβρίου 1971).

Η νοοτροπία αυτής της ιδεολογίας απεικονίζεται στα φιλολαϊκά μέτρα του Γ. Παπαδόπουλου και στο υπερψηφισθέν με 60-75% Σύνταγμα του 1968. Θέλω να περιοριστώ μόνο στην ιδεολογία και εθνωφελή μέτρα της 21ης Απριλίου και όχι στο έντονο παρασκήνιο που έχει και αυτό "πολύ ψωμί".

Ελληνικό Πολιτιστικό Κίνημα (ΕΠΟΚ)
Όλη αυτήν την ιδεολογία την ενσάρκωνε, την έπαιρνε στους ώμους της το ΕΠΟΚ (Ελληνικό Πολιτιστικό Κίνημα). Το ΕΠοΚ ήταν το κόμμα της 21ης Απριλίου. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1973 με ουσιαστικό αρχηγό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το στρατιωτικό κατεστημένο αντέδρασε στην ύπαρξη του και καταργήθηκε τον Μάιο-Ιούνιο του 1973.
Αν ζούσε αυτό το κόμμα θα ήταν άλλη η πορεία των πραγμάτων. Θα γινόταν εκλογές, θα επέστρεφε ο Βασιλιάς και σε περίπτωση που επικεφαλής του ΕΠοΚ ήταν ο Παπαδόπουλος θα πρώτευε! Ωστόσο, το μέλλον του βασιλικού θεσμού στην Ελλάδα κρίθηκε από την NSA στα τέλη Ιανουαρίου του 1973 μετά την λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ με τους Αμερικανούς. Ο Παπαδόπουλος, αν και φιλοβασιλικών τάσεων, η επιθυμία του για να γίνει ο Ανώτατος Άρχοντας του κράτους και η εντολή που πήρε από την NSA τον Απρίλιο του 1973 για κατάργηση της Βασιλείας, οδήγησε στο απογύμνωση της Πατρίδος μας από τον θώρακα-προστάτη που ονομάζεται: "Βασιλευομένη Δημοκρατία".

Επίλογος
Η ιδεολογία της 21ης Απριλίου αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη ιδεολογία στα παγκόσμια χρονικά. Οι ιδεολογίες, μπορεί να αποτελούν μέσα χειραγώγησης του λαού, αλλά η Απριλιανή Ιδεολογία όχι μόνο δεν έχει σχέση μ΄ αυτά τα μέσα αλλά θεμελίωσε μία νέο νοοτροπία, ένα νέο κρατικοοικονομικό μοντέλο η οποία δυστυχώς δεν συνεχίστηκε.

Όταν ένας έχει την ιδέα και οι άλλοι γύρω σου δεν σε βοηθούν, δεν σε στηρίζουν και σκέφτονται την πάρτι τους, την καλοπέρασή τους, τότε είναι φυσικό να σε λοιδορούν, γιατί δεν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία γι΄ αυτό που ονειρεύεσαι και θέλεις να υλοποιήσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου