Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.. (12)


  Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και η σχεδιαζόμενη ανταρσία Α. Παπανδρέου-κομμουνιστών ήταν δικαιολογία και συνάμα αφορμή για την ενέργεια των αξιωματικών. Τον δρόμο για την 21η Απριλίου άνοιξαν επίσης: η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, η πεισματική εμμονή του Γ. Παπανδρέου να σώσει τον γιο του από την παραπομπή του σε δίκη καθώς και η υπαναχώρηση του Προέδρου της Ένωσης Κέντρου για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης (Φεβρουάριος 1967).
  Περί τα μέσα του 1966, ο Μακαρέζος επισκέπτεται τον τότε πρωθυπουργό Στεφανόπουλο και του εκθέτει τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση. Μάλιστα λέει: "Ή θα κάνετε κάτι να σώσετε την Πατρίδα ή θα την σώσουμε εμείς". Και ο Στεφανόπουλος απαντά: "Ελάτε πιάστε μας και τους 300. Είμαστε ανάξιοι".
  Ο Παπαδόπουλος ήταν εμπνευστής και αρχηγός από το 1961 της παραστρατιωτικής οργάνωσης "Ένα στον Στρατό" με μέλη τους αξιωματικούς Οδυσσέα Αγγελή, Ι. Λαδά, Α. Λέκκα, Μ. Ρουφουγάλη, Κ. Καρύδα, Δ. Σταματελόπουλο, Μ. Μπαλόπουλο και Δ. Κωστέλη οι οποίοι ετοίμαζαν το κίνημα τους... Ποιος ήταν όμως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος

  Γεώργιος Χ. Παπαδόπουλος
  Γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αχαίας το 1919. Ο πατέρας του δάσκαλος του χωριού και κομματάρχης του Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος ήταν ανάδοχος του Παπαδόπουλος. Άριστος μαθητής ο Παπαδόπουλος, εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων το 1937 και πρώτευσε. Επίσης ήταν πτυχιούχος και της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου.
Γεώργιος Παπαδόπουλος
  Ορκίστηκε ως αξιωματικός πυροβολικού το 1940 και κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τοποθετήθηκε ως ουλαμαγός πυροβολαρχίας. Τιμήθηκε με 3 παράσημα. Κατά την κατοχή παντρεύεται την Νίκη Βασιλειάδη και αποκτά δύο παιδιά: τον Χρήστο και την Χρυσούλα και εγγράφεται στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, γίνεται αρχηγός στην αντιστασιακή οργάνωση Μίδας 614 του Συνταγματάρχη Τσιγάντε και μετά την διάλυσή της στην Χ του Γεωργίου Γρίβα. Κατά τον ανταρτοπόλεμο συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού για την πάταξη του κομμουνισμού λαμβάνοντας 9 παράσημα και 2 προαγωγές.
  Υπήρξε μέλος του ΙΔΕΑ (1945-1951). Ο ΙΔΕΑ ήταν μία παραστρατιωτική εθνικιστική αντικομμουνιστική οργάνωση. Κατά την δίκη Μπελογιάννη συμμετέχει ως Στρατοδίκης και είναι ο μόνος που καταψηφίζει την καταδίκη του εις θάνατον! Έπειτα μετεκπαιδεύεται στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα πρωτεύει στην ανωτέρα Σχολή Πολέμου. Αποκτά τα προσωνύμια "Αετός" και "Νάσερ της Ελλάδος".
  Στις αρχές του δεκαετίας του 1960, ωστόσο, θα αναπτύξει στενές επαφές και (κυρίως κατά την θητεία του στην ΚΥΠ και την συμμετοχή του στο Σχέδιο Περικλής) με αμερικανούς πράκτορες καθώς και με τις DIA και ΝSA. Το 1961 δημιούργησε συνεργαζόμενος και με άλλους αξιωματικούς την παραστρατιωτική μιλιταριστική-εθνικιστική-αντικομμουνιστική οργάνωση "Ένα στον Στρατό".
 Το 1965, με την ανοχή του, κομμουνιστές προκάλεσαν δολιοφθορές σε στρατιωτικά οχήματα της Μονάδας τους στον Έβρο. Ο Παπαδόπουλος τους αποκάλυψε αλλά κατηγορήθηκε ως υπαίτιος και ηθικός αυτουργός της ενέργειας. Η συγγενική σχέση με τους Παπανδρέου αλλά και οι ομολογίες των δολιοφθορέων "έσωσαν" τον Παπαδόπουλο από την αποστρατεία. Ωστόσο τιμωρήθηκε με 15 μέρες φυλάκιση.

  Από τις αρχές του 1966 ετοιμάζει το κίνημα ερχόμενος σε επαφή και με άλλους αξιωματικούς (π.χ. Παττακός, Μακαρέζος κλπ). Εξελισσόμενος σε κορυφαίο Επιτελικό του ΓΕΣ υπεύθυνο στις μεταθέσεις, άρχισε εντονότερα τις διεργασίες για το πραξικόπημα (π.χ. μεταθέσεις ορισμένων αξιωματικών και μεταφορά αρμάτων μάχης από την συμπρωτεύουσα στην Αθήνα). Βρίσκεται σε επαφή με πράκτορες της NSA και της DIA' ωστόσο στο τέλος τον παραμερίζουν. Η CIA, όπως αποκαλύπτουν έγγραφά της, είχε σχηματίσει πολλές φορές γι΄ αυτόν φακέλους για το "βίο και την πολιτεία" του.
  Ο Γ. Σπαντιδάκης δίνει την τελική αφορμή και ένα είδος υπόστασης στον Παπαδόπουλο για την ενέργεια του. Να αναθεωρήσει μαζί με Παττακό και Μακαρέζο το νατοικό σχέδιο "Προμηθεύς" που προέβλεπε κινητοποίηση και επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση "εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου". Οι "αναθεωρήτες" το προσάρμοσαν κατάλληλα για την μελλοντική επέμβασή τους...

  Αμερικανοκίνητη ή ελληνοκίνητη η ενέργεια της 21ης Απριλίου;
  Η ενέργεια της 21ης Απριλίου χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με έγγραφα του Στέητ Ντιμπάρντμεντ ως το "λάθος πραξικόπημα". Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν με την ενέργεια αυτή και τους εξέπληξε δυσάρεστα. Δηλαδή, οι Αμερικανοί αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες CIA, DIA και NSA δεν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη. Το πραξικόπημα οργανωνόταν από την οργάνωση "Ένα στον Στρατό" (ή μικρό ΙΔΕΑ) από τις αρχές του 1966. Οι περισσότεροι αξιωματικοί που συμμετείχαν σ΄ αυτήν την οργάνωση είχαν σχέσεις με μία ή και τις 3 κορυφαίες αμερικανικές υπηρεσίες. Η NSA και η DIA ήθελαν την "ομάδα Παπαδόπουλου", ωστόσο αρχές του 1967 παραμερίστηκε και αποφάσισε να ενεργήσει μόνη της. 
  Επακολούθησαν συναντήσεις της "ομάδος Παπαδόπουλου" με άλλους αξιωματικούς (π.χ. Οδυσσέας ΑγγελήςΓεώργιος Ζωιτάκης) για έγκριση του πραξικοπήματος, για την γνώμη των στρατηγών και η αναθεώρηση του "Σχεδίου Προμηθεύς".
  Κατά την νύκτα της 20ης Απριλίου προς 21η τα μέλη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (εκτός από ένα) συνεδριάζουν για το μελλοντικό πραξικόπημα. Ο Παττακός δίνει διαταγή στις 1:49 π.μ. στους εφέδρους να εξέλθουν με τα τανκς στους δρόμους της πρωτεύουσας (το κίνημα είχε αποφασιστεί για τις 8:30 π.μ.). Στις 2:00 π.μ., 200 ισραηλινοί κομάντος του Εβραίου Υπουργού Αμύνης Μωσέ Νταγιάν καταφθάνουν στην Αθήνα με δύο μεταγωγικά αεροπλάνα της Αμερικανικής αεροπορίας, ντυμένοι με στολές του Ελληνικού Στρατού και καταλαμβάνουν το Ζάππειο και τον λόφο του Αρδηττού, κάτι που αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή του σιωνιστικού δακτύλου στο κίνημα της 21ης Απριλίου.

  Συμπέρασμα: Οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την ενέργεια Παπαδόπουλου, γιατί ήθελαν Στρατηγούς ή Καραμανλή. Αυτό αποδεικνύει πως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ήταν "ελληνοκίνητο" και όχι αμερικανοκίνητο. Ωστόσο εμπλέκεται άμεσα και ο σιωνιστικός δάκτυλος που προς βοήθεια των κινηματιών απέστειλε 200 ισραηλινούς κομάντος στην Αθήνα.

  21η Απριλίου και Καρτέλ
  Πίσω από τους 3 κινηματίες δεν βρίσκονταν κανένα καρτέλ από πίσω. Αυτά ήταν πίσω από τους Ιωαννίδη, Στειακάκη κλπ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ήταν φανερά απογοητευμένος το πρωϊνό της 27ης Φεβρουαρίου 1967. ένα τηλεγράφημα που είχε φτάσει τα χαράματα, κατέστρεψε ολόκληρη την αποστολή του στην Ελλάδα και επομένως την ίδια του την καριέρα. Ενώ πριν από αρκετούς μήνες είχε αποφασισθεί τελικά η προώθηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας με τη συμμετοχή και των Βρετανών (Ελλήνων) εκπροσώπων στη νομή της εξουσίας, μια αγγλική παραχώρηση έφερε τα πάνω κάτω.
  Τον περασμένο χρόνο οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δολοφονήσει στη Νότιο Αφρική τον πρωθυπουργό Φέρβουτ. Ωστόσο ο Νοτιοαφρικανός πρωθυπουργός ανήκε στην NSA και υπηρετούσε το πετρελαϊκό Καρτέλ της ΑRΑΜΚΟ. Τόσο η NSA όσο και ΑRAMKO εξοργίστηκαν και απαίτησαν από τη Βρετανία να προσφέρει αντάλλαγμα αντάξιο της απώλειας του πολύτιμου πράκτορα τους, αν όχι μεγαλύτερο.
  Πιεσμένη ασφυκτικά η Βρετανία δέχθηκε να συνεργήσει σε κάποιο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Αθήνα, όπου ο Α. Παπανδρέου θα γινόταν πρωθυπουργός. Τα ελάχιστα βρετανικά στηρίγματα θα χάνονταν με την άνοδο του Α. Παπανδρέου στην εξουσία, τον οποίο στήριζε ο Στρατός (κυρίως η ομάδα Ιωαννίδη-Στειακάκη-Μανουσάκη κλπ). Έτσι οι Βρετανοί παρέδωσαν το «βράζον» κυριολεκτικά από πετρέλαιο Μπρουνέι στην κυριαρχία του Καρτέλ της ΑRΑΜΚΟ αποχωρώντας, αλλά απαίτησαν να διατηρήσουν τα όποια στηρίγματα τους στην Ελλάδα. Αυτό σήμαινε Στρατιωτική Δικτατορία! 
  Οι Βρετανοί έπαιξαν και το χαρτί του Ισραήλ, δηλαδή το Μπρουνέι θα γινόταν ο κρίκος στον αγωγό διοχέτευσης βαρέων όπλων προς το Ισραήλ και η Ελλάδα το μεταφορικό μέσον και μέσον στήριξης στον επερχόμενο τότε πόλεμο των Έξι ημερών με τα αεροδρόμια και τις αμερικανονατοϊκές βάσεις που υπήρχαν «και υπάρχουν» στο ελληνικό έδαφος. Αλλά συνέβη και άλλο ένα γεγονός που ισχυροποιούσε το αίτημα της Βρετανίας.
  Ο Σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα Τζον Μώρι πήρε εντολή από τη CIA, την NSA και την ΑΡΑΜΚΟ να παραμερίσει τον πρεσβευτή και να προχωρήσει ταχύτατα στην συσπείρωση όλων των στρατιωτικών τάσεων στην Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί το κίνημα της 21ης Απριλίου 1967. 
  Όταν το κίνημα της 21ης Απριλίου ξεκινούσε, ο σταθμάρχης της CIA μαζί με τον σταθμάρχη της ΜΙ5 βρίσκονταν στα γραφεία του ΝΑΤΟ, στον 4ο όροφο του ΓΕΣ. Εξεπλάγησαν όμως όταν είδαν τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο. Περίμεναν Σπαντιδάκη και Στρατηγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου