Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (13)


  Μονάδες των αλεξιπτωτιστών των ΛΟΚ και αξιωματικοί της ΕΣΑ κατέλαβαν: Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα και Αμερικανική Πρεσβεία και "πάγωσαν" τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΕΣΑ συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπολύει πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).
  Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι συνταγματάρχες με την πλαστογράφηση της υπογραφής του Βασιλιά νομιμοποιούνται και αναλαμβάνουν νευραλγικά υπουργεία. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο εισαγγελέας Κων/νος Κόλλιας προκρίσει του Κωνσταντίνου. Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου συλλαμβάνονται 8.000 πολίτες και υπήρξαν 3 δολοφονίες ενώ στις αρχές Μαΐου 1967 6.000 αριστεροί εξορίζονται στο ξερονήσι Γυάρο, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν κομμουνιστές που συμμετείχαν στον ανταρτοπόλεμο.
  Ας σημειωθεί πως, τους επόμενους μήνες και τα προσεχή χρόνια οι εφοπλιστές σε συνεργασία με την ηγεσία του ΚΚΕ (που κατευθυνόταν από την κομμουνιστική Μόσχα) έστειλαν και εκατοντάδες Ελληνόπουλα στα ξερονήσια με την ετικέτα του "κομμουνιστή" για να εισπράξουν λεφτά, επειδή όσο πιο πολλοί κομμουνιστές υπήρχαν στα νησιά, τόσο περισσότερα δολάρια έστελναν οι ΗΠΑ.
  Ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο, στα ξερονήσια εξορίζονταν όλο και λιγότεροι μέχρι που ο Παπαδόπουλος στο πλαίσιο εκδημοκρατισμού (που είχε ξεκινήσει στα μέσα-τέλη του 1973) κλείνει τους τόπους εξορίας.

  21 Απριλίου και Σιωνισμός
  Το καθεστώς της 21ης Απριλίου εδραιώνεται χάρη στην παρέμβαση των Σιωνιστών. Από τους 392 αξιωματικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, οι 8 ήταν μέλη σε μασονικές στοές (π.χ. Ρουφογάλης). Επί δικτατορίας, οι στοές λειτουργούσαν κανονικά και ενισχύθηκαν μάλιστα, γιατί θεωρούνταν "ανάχωμα για την εξάπλωση του κομμουνισμού". Ο Παπαδόπουλος, όμως, με νόμο- τον Μάιο του 1969 απαγορεύει την συμμετοχή στην μασονία και τον τεκτονισμό των δημοσίων  υπαλλήλων και των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το καθεστώς επιχειρούσε εξισορρόπηση σχέσεων με τον σιωνισμό όπως και με τις ΗΠΑ.

  21 Απριλίου και ΗΠΑ
  Όταν ο Αμερικανός πρέσβης Φίλιπ Τάλμποτ επισκέφθηκε τους τρεις της δικτατορίας, τον ενδιέφερε, όπως και τις αμερικανικές υπηρεσίες αν οι κινηματίες ήταν κομουνιστές ή κατά του ΝΑΤΟ και αν πάθει τίποτε ο Α. Παπανδρέου (κάτοχο ταυτότητας πράκτορα της NSA). Οι κινηματίες του δήλωσαν ότι δεν άνηκαν σε πολιτικούς χώρους, ήταν υπέρ της Δύσης και του ΝΑΤΟ και δεν "ανέχονταν υποδούλωση". Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον χαρακτήρισε με άσχημο τρόπο τον Παπαδόπουλο.
  Στις 25 Απριλίου 1967 (μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 1973) επιβλήθηκε εμπάργκο από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η αναγκαία αεροπορική κάλυψη που επιδίωκαν οι Αμερικανοί για τον Ιούνιο του 1967, δεν παραχωρήθηκε από το απριλιανό καθεστώς. Ο Παπαδόπουλος για να εξισορροπήσει όμως, με την νέα κυβέρνηση της χώρας με την οποία συνεργαζόταν άλλοτε στενά (= τις ΗΠΑ) θα χρηματοδοτήσει με 500.000 δολάρια (χρήματα της ΚΥΠ) την προεκλογική εκστρατεία του Ρίτσαρντ Νίξον. Οι πράκτορες των CIA, NSA και DIA δρούσαν ανενόχλητοι στην ελληνική επικράτεια και ενεργούσαν κατά το δοκούν.
  Το καθεστώς της 21ης Απριλίου προσπάθησε να απεξαρτητοποιήσει την Ελλάδα από την κηδεμονία των ΗΠΑ στους τομείς οικονομικό (υψηλή ανάπτυξη-χαμηλή ανεργία), ενεργειακό (εκμετάλλευση πετρελαίων), διπλωματικό (στροφή στις κομμουνιστικές χώρες) και στρατιωτικό (αγορά εξοπλισμών). Ο Παπαδόπουλος, τον Ιανουάριο του 1968, διέκοψε την δωρεάν αμερικανική βοήθεια προς την χώρα και επισήμως παραιτήθηκε απ΄ αυτήν τον Ιανουάριο του 1973.
  Απείλησε μάλιστα τους Αμερικανούς [(Αύγουστος 1971) όταν αυτοί απαιτούσαν διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα] πως θα εκδιώξει τους ραδιοτηλεοπτικούς τους σταθμούς και τις βάσεις τους.

  Στο μέλλον όμως ο Παπαδόπουλος για τις ενέργειες του αυτές αλλά και για άλλες θα ανατραπεί...

  Το αντικίνημα του Βασιλιά...
  Ο Βασιλιάς Κων/νος εξ αρχής αντιτάχθηκε στο καθεστώς της 21ης Απριλίου επειδή καταργήθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και επήλθε ανωμαλία εσωτερικά και εξωτερικά της χώρας (π.χ. απειθαρχία στο στράτευμα, απομόνωση της χώρας από ορισμένες χώρες).
Η Βασιλική Οικογένεια παίρνει τον δρόμο της εξορίας...
  Τον Σεπτέμβριο του 1967 ο Βασιλιάς επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου ζήτησε από τον Πρόεδρο Τζόνσον βοήθεια της CIA για ανατροπή των δικτατόρων και επαναφορά της δημοκρατίας στην χώρα. Ο Τζόνσον αρνήθηκε. Ο Κωνσταντίνος έχανε έδαφος αφού όλο και περισσότεροι φιλοβασιλικοί αξιωματικοί αποστρατεύονταν από το καθεστώς. Έτσι αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του άμεσα βλέποντας το εσωτερικό και διεθνές τεταμένο κλίμα. Ας σημειωθεί πως εξ αρχής οι Απριλιανοί είχαν ενημερώσει ότι το καθεστώς θα ήταν παρενθετικό και μετά το πέρας της επιτεύξεως του στόχου θα πηγαίναμε σε εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί σε 4 έτη το παρέδωσε ο Παττακός στον Κόλλια και στον Βασιλιά.
  Στις 26 Οκτωβρίου 1967, ο Βασιλιάς σκόπευε μετά την παρέλαση να τους συλλάβει και να τους οδηγήσει σε δίκη, αλλά απέτυχε.
  Αφού τους ανατρέψει αποσκοπούσε, να τοποθετήσει μεταβατική πολιτική κυβέρνηση που θα εκπονούσε Νέο Σύνταγμα (ήδη η κυβέρνηση Κόλλια είχε εκπονήσει πρόγραμμα Νέου Συντάγματος το οποίο ανέλαβε μία ομάδα νομομαθών) και εκλογές με νέους πολιτικούς και νέα κόμματα το 1969. Το αντικίνημα αποφασίστηκε για τις 13 Δεκεμβρίου (1967).
  Ενώ όλα είναι έτοιμα το κίνημα προδίδεται. Πως; Ο Κωνσταντίνος συνομιλεί τηλεφωνικά από την βασιλική κατοικία στο Τατόι με τον Δανό αυλάρχη. Εκεί βρίσκεται μυστικά ο Αμερικανός Τζέιμς Τζέιμσον, γενικός διευθυντής του πετρελαϊκού καρτέλ EXON. Ο Βασιλιάς του είχε εμπιστευθεί την πρόθεση του για την 13η Δεκεμβρίου και είχε την "καλή επιτυχία" του. Το τηλεφώνημα "πιάνεται" από την αμερικανική βάση της Νέας Μακρής, στέλνεται μεταφρασμένο στα κεντρικά γραφεία της NSA, στο Φορτ Μιντ των ΗΠΑ και αυτή διατάζει τις CIA και DIA να συντονιστούν για να αποτρέψουν την βασιλική πρωτοβουλία. Παράλληλα, ειδοποιείται και ο Παπαδόπουλος. Το ναυτικό δεν έφτασε σε Καβάλα και Θεσ/νίκη. Ο Βασιλιάς μαζί με την Βασιλική οικογένεια και τον πρωθυπουργό πετούν με το ιδιωτικό αεροπλάνο των πρώτων στην Καβάλα. Βλέποντας την αποτυχία του εγχειρήματος και για να αποφύγει την εμφύλια αιματοχυσία, ο Κωνσταντίνος αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Ρώμη όπου συνεχίζει τον αντιδικτατορικό του αγώνα για τα επόμενα 7 χρόνια ερχόμενος σε επαφή με πολιτικούς του αντιδικτατορικού φάσματος.
  Εδώ τελειώνει άτυπα η βασιλεία στην Ελλάδα που διήρκησε στην Ελλάδα με μικρά διαλείμματα 104 χρόνια.

  Μετά την διαφυγή του Βασιλιά και της Βασιλικής Οικογένειας στην Ρώμη, ο Γ. Παπαδόπουλος ορκίζεται πρωθυπουργός, ενώ το "Επαναστατικό Συμβούλιο" των κινηματιών εκλέγει τον αντιστράτηγο Γεώργιο Ζωιτάκη, (πρώην υπασπιστή του Βασιλιά και σύνδεσμο Συνταγματαρχών με Σπαντιδάκη πριν το πραξικόπημα), Αντιβασιλέα. Σε λίγες μέρες Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος αποστρατεύονται και ο πρώτος παραχωρεί μερική αμνηστία σε πολιτικούς κρατουμένους και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου