Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ (2)

Στην ιστορία υπάρχουν πολλά ψέματα. Με στοιχεία όμως μπορείς να αποστομώσεις τον οποιοδήποτε που προσπαθεί να σου κάνει δήθεν μαθήματα ιστορίας αλλά μαθήματα προπαγάνδας και προσηλυτισμού.

Εμείς θα ασχοληθούμε με την Νεότερη μας Ιστορία (1821-2012)
Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια (Σεπτέμβριος 1831) μέχρι τον ερχομό του Όθωνα (Ιανουάριος 1833) επικράτησε στο νέο Ελληνικό κράτος αναρχία και πλήρης κομματική ασυδοσία με τον Κωλέττη να παίζει τα μεγαλύτερα και ελεεινότερα πολιτικάντικα παιχνίδια με την βοήθεια της Γαλλίας που λύμαινε τα εδάφη της Πελοποννήσου μέχρι τότε. (Ο Τζέφρυ Παπανδρέου της εποχής).
Την εξουσία άσκησε μία τριμελής "Διοικούσα Επιτροπή" με τους Αυγουστίνο Καποδίστρια, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη. Το 1832 σχηματίστηκε μία πολυμελής "Κυβερνητική Επιτροπή" με τους Κωλέττη, Κουντουριώτη, Ζαϊμη, Πλαπούτα, Ζωγράφο, Μεταξά & Υψηλάντη.
Τον Ιανουάριο του 1833 ο Όθων ανήλικος έρχεται στην Ελλάδα και επελέγη μετά από σχετική εξουσιοδότηση από το Ελληνικό Έθνος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Η Ε΄ Εθνοσυνέλευση που είχε ψηφιστεί από τον Ελληνικό λαό ψήφισε ως Βασιλέα της Ελλάδος των Βαυαρό Πρίγκιπα Όθωνα. Οι Έλληνες είχαν προκρίνει τον βασιλικό θεσμό ο οποίος ήταν σύμβολο ανεξαρτησίας από τους Οθωμανούς.
Όμως επειδή ο Όθων ήταν ανήλικος την εξουσία άσκησε μία Τετραμελής Αντιβασιλεία με τους Άρμανσμπεργκ (=υποτελής στους Άγγλους), ο νομοθέτης Μάουερ, ο Χάιντεκ και ο Άμπελ. Οι δύο πρώτοι ενίσχυαν τα αγγλόφιλα στοιχεία στο κράτος ενώ οι δύο τελευταίοι τα γαλλόφιλα. 

                          ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ

1) - Οι Αντιβασιλείς είναι οι πρωταίτιοι του σημερινού διαλυμένου κράτους μας.  
Η Αντιβασιλεία παρήγαγε έργο και προσέφερε σε διάφορους τομείς (όπως Στρατός, Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη). Ωστόσο όμως απέτυχε. Γιατί όμως. Γιατί οι Αντιβασιλείς εξέλαβαν την Ελλάδα ως γερμανικό κρατίδιο και θεώρησαν τους Έλληνες σαν Γερμανούς. Και δημιούργησαν ένα κράτος σύμφωνα με τις δικές τους θεωρίες. Το κράτος αυτό κτίσθηκε στα πρότυπα της Δύσης και θεωρούσε τον εαυτό του "πρότυπον βασίλειον εν τη Ανατολή".
Οι κάκιστες σχέσεις κράτους-πολίτη έχουν τις ρίζες πολύ πιο βαθιά. Στην τουρκική τυραννία όπου το κράτος δεν λειτουργούσε ποτέ εύρυθμα. Και από εκεί ο Ελληνικός λαός έχει ως ρετσινιά την τεμπελιά και την πίστωση καθώς και την τάση του δανεισμού! Αυτή είναι ιστορική πραγματικότητα. Ο Ελληνικός λαός είχε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και αυτό οι Αντιβασιλείς δεν το έλαβαν ούτε καν υπ΄ όψιν, γι΄ αυτό και απέτυχαν. Όπως έγραψε στον Όθωνα πριν από 180 χρόνια και ο φιλέλληνας Ζαν Γκαμπριέλ Εινάρ "Ο Ελληνικός λαός είναι γενικώς καλός, εργατικός, οικονόμος αλλά υπήρξε τόσο δυστυχισμένος μέχρι σήμερα εξαιτίας του τουρκικού δεσποτισμού, της αναρχίας, της τυραννίας των πολιτικών και της αβεβαιότητος για το μέλλον".
Η μη εύρυθμη λειτουργία του κράτους μας είναι κατάλιπο της τουρκικής τυραννίας. Ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικοί μας από το 1821 μέχρι σήμερα, ωστόσο μερίδιο ευθύνης άλλα όχι πρωταίτιοι είναι και οι Αντιβασιλείς διότι δημιούργησαν ένα κράτος σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα και θεωρίες, όχι ένα κράτος σύμφωνα με τις ανάγκες και την τραγική κατάσταση που πέρασε ο Έλληνας.

2) - Ο Βασιλεύς Όθων δεν παραχωρούσε Σύνταγμα.
Ο φιλέλληνας πατέρας του Όθωνος, Βασιλεύς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ υπέβαλλε ως όρο για να έλθει να βασιλεύσει ο δευτερότοκος γιος του Όθων στην Ελλάδα την μη απόκτηση Συντάγματος! Ο όρος αυτός έγινε δεκτός, αλλά είναι ψέμα επίσης ότι ο Όθωνας βασίλευσε απολυταρχικά.
Ο όρος οφείλεται στις αδυναμίες που θα αντιμετώπιζε αυτό το νέο και μικρό κρατίδιο. Μην ξεχνούμε πως η πληγή της Ελλάδος είναι οι πολιτικοί της. Δυστυχώς αποκρύπτεται αυτό το γεγονός αλλά και η αυθεντική φιλελληνικότητα του Βαυαρού Βασιλιά Λουδοβίκου Α΄. Ο Λουδοβίκος Α΄ κατά την διάρκεια του Αγώνα προσέφερε όπλα, χρήματα και Στρατό στους επαναστατημένους Έλληνες, χωρίς να τα ζητήσει ποτέ πίσω. Στον πρέσβη της Ελλάδος στην Βαυαρία, ο Βαυαρός Βασιλιάς τόνισε ότι η Ελλάδα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη από όλους, όχι μόνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και από το δικό τους το κράτος.  
Τον Σεπτέμβριο του 1843 ορισμένοι αξιωματικοί υπό τον Συνταγματάρχη Καλλέργη και την δυναμική συμμετοχή του μεγάλου Αγωνιστή και Ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Ιωάννη Μακρυγιάννη συγκεντρώθηκαν έξω από τα Παλαιά Ανάκτορα (την σημερινή Βουλή) και απαίτησαν από τον Όθωνα Σύνταγμα ο οποίος και το παραχώρησε.

3) - Οι Έλληνες επί Όθωνος ζούσαν όπως και στην τουρκική σκλαβιά.
Δυστυχώς, και ήταν μέγα λάθος του Όθωνα, πολλοί αγωνιστές του 1821 δεν τιμήθηκαν από το νεοελληνικό κράτος. Π.χ. Η Μαυρογένους που δεν έλαβε ούτε καν σύνταξη! Ο Κολοκοτρώνης είχε διαφορετική αντιμετώπιση. Όταν το αρχιλαμόγιο ο Κωλέττης κατηγόρησε τον Κολοκοτρώνη ότι (άκουσον-άκουσον) σκοπεύει να καταργήσει την Αντιβασιλεία και οι δικαστές πιεζόμενοι χωρίς την απλή ένδειξη τον καταδίκασαν σε θάνατο, ο Όθωνας έκλαψε στους Αντιβασιλείς για απονομή χάρης! Οι Αντιβασιλείς μείωσαν την ποινή σε ισόβια και έπειτα σε 20ετή κάθειρξη. Όταν ενηλικιώθηκε ο Όθωνας τον αποφυλάκισε, τον έκανε μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, τον έδωσε τον βαθμό του Στρατού και το ανώτατο παράσημο.
Οι Έλληνες ζούσαν φτωχά, όχι όμως όπως επί τουρκοκρατίας. Ανήκουστο και εξωφρενικό. Οι Έλληνες διατήρησαν τα ήθη και έθιμα τους και προσπάθησαν να μοιάσουν στην Δύση. Οι φουστανέλες αντικαταστάθηκαν από τα "φραγκικά" ρούχα κλπ. 
Επί Όθωνος στην Ελλάδα συνετελέσθη ένα πραγματικά έργο αξιοσημείωτο και υπό τις παρούσες τότε συνθήκες αξιοθαύμαστο! Στην δημόσια εκπαίδευση (12 Γυμνάσια, 182 "Ελληνικά Σχολεία", 400 Δημοτικά, Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη κλπ), την δημόσια διοίκηση (νέο διοικητικό σύστημα, για τα δεδομένα της εποχής πρωτοπόρο)! Οργανώθηκε το Ναυτικό και η χωροφυλακή. Δημιουργήθηκαν κήποι, αμπελώνες (πάνω από 4.000.000 στρέμματα) και ο Εθνικός ή Βασιλικός Κήπος. Επίσης τελωνεία, δικαστήρια όλων των βαθμίδων, αυστηρή και αδέκαστη αστυνομία, ένας πειθαρχημένος και αξιόμαχος Στρατός. Ανάπτυξη σημείωνε η γεωργία, η κτηνοτροφία, η εμπορικά ναυτιλία και ο ακτοπλοϊκός κλάδος. Με δικά του χρήματα κτίστηκαν τα Πανεπιστήμια, οι Ακαδημίες, η Πλατεία Συντάγματος. Αυτό ήταν το έργο του Όθωνα και κάποιοι ανιστόρητοι επιμένουν να λένε πως οι Έλληνες ζούσαν στην βαυαροκρατία.

4) - Ο Όθωνας εκθρονίστηκε από τον Ελληνικό λαό με επανάσταση.
Αυτό ξεπερνά τα όρια της ανιστορικότητος. Όχι ο Ελληνικός λαός αλλά οι Άγγλοι κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως δεν εξαρτόταν από ξένους και Μεγάλες Δυνάμεις. Μέλημα του ήταν η επέκταση της Ελλάδος. Γι΄ αυτό και ονομάστηκε ως ο "Μεγαλοϊδεάτης Βασιλεύς".
Η ιστορία για την εκθρόνιση του έχει ως εξής: Δεν ήταν αρεστός κυρίως στους Άγγλους και επιδίωκαν την εκθρόνιση με έναν ύπουλο και έμμεσο τρόπο! Στις αρχές του 1860 διέσπειραν την φήμη ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα δεύτερο Ελληνικό Βασίλειο που θα περιέλαμβανε Ήπειρο, Θεσσαλία, Επτάνησα και Κρήτη με Βασιλέα (έναν δικό τους άνθρωπο) τον Άγγλο Πρίγκιπα Αλφρέδο ώστε μία μέρα να συμπτυχθούν τα βασιλεία υπό τον Αλφρέδο και να εκδιώξουν το εμπόδιο τους τον Όθωνα! Μέγα λάθος του Όθωνα όμως που δεν το έλαβε υπ΄ όψιν του!
Η σταγόνα όμως που ξεχύλισε το ποτήρι ήταν όταν οι Άγγλοι πρότειναν στον Όθωνα να παραχωρήσουν στην Ελλάδα τα Επτάνησα αλλά ο Βασιλεύς της Ελλάδος θα υποχρεωνόταν ενυπογράφως να μην προβεί σε καμία διεκδίκηση εδαφικής επέκτασης υπέρ της Ελλάδος! Δηλ. πάρε τα Επτάνησα και μην μας ξαναενοχλήσεις στο μέλλον, ούτε να πάρεις εδάφη χωρίς την άδεια μας!
Ο Όθωνας φυσικά δεν δέχθηκε και οι Άγγλοι μέσω των πολιτικών μας-τσιρακίων τους οργάνωσαν ένα ξεσηκωμό ορισμένων φανατικών κομματικά Ελλήνων και έδιωξαν τον Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862.
Η σύζυγος του Βασίλισσα Αμαλία εξάλλου δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει με ένα πρόβλημα που είχε στο γενετικό της σύστημα και από τότε είχε ξεκινήσει η αναζήτηση για έναν νέο Ορθόδοξο Πρίγκιπα. Η Βασίλισσα Αμαλία θέσπισε την σημερινή Ελληνική Σημαία ως επίσημη του Κράτους και την 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με Βασιλικό Διάταγμα το 1838.
Δυστυχώς ο Όθωνας δεν είχε ασπαστεί το Ορθόδοξο Δόγμα, κάτι που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της Ρωσίας. Επίσης, ο Μεγαλοϊδεάτης Βασιλεύς μιλούσε και έγραφε άριστα τα Ελληνικά και κατείχε τα Γερμανικά, τα Γαλλικά και τα Λατινικά! Πέρα από το πολύπλευρο και αξιοζήλευτο έργο του έκανε και περιοδείες σ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδος ευρισκόμενος κοντά στον λαό του. Αγάπησε ιδιαίτερα και την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
Μετά την τραγική εξορία του, ο Όθων με την Αμαλία έζησαν στο Μόναχο και ύστερα στην Βαμβέργη. Το 1867 ο Όθωνας άφησε την τελευταία του πνοή' ήθελε να θαφτεί με την φουστανέλα. Περίτρανη και ανείπωτη η αγάπη του για την Ελλάδα! Άφησε διαθήκη όλη του την περιουσία να εκποιηθεί και να επιστραφεί για να γίνουν τα Ιδρύματα για τα ορφανά των Αγωνιστών του 1821!

Η ιστορία μπορεί να παραγράφεται αλλά δεν σβήνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου