Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ & ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γράφει ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης.

http://static.wixstatic.com/media/1c2a0e_7745389ceba8a86a0521f44319d58051.png_srz_565_452_85_22_0.50_1.20_0.00_png_srzΣύμφωνα με τους ιστορικούς που έχουν ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο* η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα είχε Μοναστηριακό χαρακτήρα. Έτσι την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν λειτουργούσε η Αυτοκρατορική Τράπεζα. Οι Αυτοκράτορες και τα Μέλη της Αυλής νήστευαν κρατώντας τριήμερο. Τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα ήταν τα μόνα που επιτρεπόταν εκτός αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι υγείας για κάποιο από τα Μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας ή της Αυλής. Την Τετάρτη ο Αυτοκράτορας και η Οικογένειά του παρακολουθούσαν την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων από τον Πρωτόπαπα των Ανακτόρων.Το ίδιο τυπικό επικρατεί και σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής να νηστεύουν αυστηρά.
Επίσης, σύμφωνα με τον μακαριστό Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο Ματθαιάκη ο οποίος συνδεόταν με την Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος, το ίδιο ακριβώς τυπικό ακολουθούσαν και οι Έλληνες Βασιλείς.

* Σημ. τις πληροφορίες βρήκαμε στον λεγόμενο "Ψευδο-κωδινόν" TRAITE DES OF FICES, Παρίσι 1966, καθώς και σε ανώνυμο κώδικα της Ι.Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Πηγή: "Αγιοκέρι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου