Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

ΤΙΤΛΟΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ»;

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του «Δημοκρατικοῦ Ἐθνικοῦ Ρεύματος».

    Στην πρόσφατη συνέντευξη των Πριγκίπων Παύλου και Νικολάου στην ΕΡΤ, ήταν καλεσμένος και ο γνωστός συστημικός Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ως τίτλο ευγενείας τους προσωπικούς προσδιορισμούς «Βασιλεύς» και «Πρίγκιπας», υποστηρίζοντας πως το Ελληνικό Σύνταγμα «δεν αναγνωρίζει τίτλους ευγενείας».

    Τω όντι, το Ελληνικό Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει τίτλους ευγενείας (όπως είναι ο κόμης, ο βαρόνος κα), αλλά ο «Βασιλεύς» και ο «Πρίγκιπας» αποτελούν προσωπικό προσδιορισμό που χαρακτηρίζει και συνοδεύει εφ' όρου ζωής το πρόσωπο που τα φέρει. Μάλιστα, η Συνθήκη της Βιέννης (1815), την οποία προσυπόγραψε και η Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της, αναφέρει ξεκάθαρα πως οι Αρχιερείς και οι Βασιλείς, είτε εν ενεργεία είτε πρώην, δεν εκπίπτουν του αξιώματός του!

    Ούτε η Αρχιερωσύνη χάνεται, καθώς είναι δωρεά και σφραγίδα του Θεού στον άνθρωπο διά της χειροτονίας· γι΄ αυτό λέμε π.χ. Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και όχι πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Ούτε το βασιλικό αξίωμα χάνεται, καθώς η βασιλεία είναι χάρισμα εκκλησιαστικό για την διακυβέρνηση των πολιτών κατά σάρκα· γι΄ αυτό οι Βασιλείς χρίονται με άγιο Μύρο και όταν παραιτούνται ονομάζονται Βασιλείς, πρώην της χώρας του, π.χ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος, πρώην Βασιλεύς των Ελλήνων.

    Η προπαγάνδα και η ημιμάθεια κρατούν ακόμη καλά στην Ελλάδα...

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο κι για το έργο σας. Μια προσθήκη μόνο να κάνω: πρώην Μητροπολίτης λέμε όταν ο Μητροπολίτης(ή ο αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης ή επίσκοπος) έχει καθαιρεθεί: π.χ πρώην Μητροπολίτης Τυάνων, πρώην επίσκοπος Απαμείας, πρ.Μητροπολίτης Εμμέσης κ.λ.π.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή