Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ

Γράφει ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Ζαμπούνης.


Την επαύριο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το µέλος της Χρυσής Αυγής Γ. Ρουπακιά, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να τοποθετηθεί επί του θέµατος. Εκείνος αρνήθηκε, προτιµώντας να µην αντιδράσει εν θερμώ. ∆ύο µήνες µετά και ενώ προσετέθησαν δύο νέα φονικά, των µελών της Χρυσής Αυγής, αυτήν τη φορά, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, ο πρώην µονάρχης ανέβασε στην ιστοσελίδα του στις αρχές της εβδοµάδος την παρακάτω δήλωση: «Ως Ελλην χαίροµαι ιδιαιτέρως διαπιστώνοντας την προσπάθεια για την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονοµίας, προκειµένου ο λαός µας -που τόσα θυσίασε και συνεχίζει να θυσιάζει- να απεµπλακεί από τη σκληρή επιτήρηση των δανειστών. Λυπήθηκα όµως βαθύτατα όταν τρεις Ελληνες νέοι πλήρωσαν µε τη ζωή τους τη µισαλλοδοξία και τον τυφλό φανατισµό. Οποιαδήποτε κοµµατική παράταξη προβαίνει -ή ενθαρρύνει άλλους να προβούν- σε πράξεις που δεν συνάδουν µε το Σύνταγµα θα πρέπει να τίθεται εκτός Κοινοβουλίου. Προτρέπω επίσης από καρδιάς τον κάθε Ελληνα και την κάθε Ελληνίδα να αφιερωθεί µε πάθος στην οριστική εξαφάνιση αυτού του φανατισµού. Τα φαινόµενα και οι εικόνες αυτές προσβάλλουν βάναυσα τόσο την ελληνική ιστορία όσο και την εικόνα της χώρας µας στο εξωτερικό. Εύχοµαι οι Ελληνες ενωµένοι να αποµονώσουν µε αποφασιστικότητα κάθε επιθετική συµπεριφορά και κάθε κρούσµα εγκληµατικής βίας, από όπου και αν αυτές προέρχονται».

Η ΠΡΟ∆ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Ερωτήµατα βεβαίως δηµιουργήθηκαν για την αποκλειστική προδηµοσίευση της εν λόγω δηλώσεως στο «Βήµα της Κυριακής», που υποδεικνύουν µια προνοµιούχο σχέση του ορκισµένου επί δεκαετίες αντιβασιλικού εντύπου µε τον πρώην άνακτα. Υπενθυµίζεται ότι ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης παρευρέθη στα εξηκοστά γενέθλια της βασίλισσας Αννας-Μαρίας, ενώ στην ίδια εφηµερίδα επί έναν σχεδόν µήνα εδηµοσιεύετο σε συνέχειες µια συνέντευξη που παρεχώρησε εφ’ όλης της ύλης στον Αλέξη Παπαχελά ο Κωνσταντίνος.
Ανεξαρτήτως πάντως εκδοτικών προτιµήσεων, η συγκεκριµένη δήλωση δηµοσιεύθηκε ευρέως και έτυχε µάλλον θετικής αποδοχής. Σε όσους, δε, έσπευσαν να αναµοχλεύσουν το ζήτηµα ιδρύσεως κόµµατος ή από τον ίδιο ή από τον πρίγκιπα Νικόλαο, ερµηνεύοντας τη δήλωση ως πολιτική παρέµβαση, η απάντηση του περιβάλλοντός του ήταν σαφής: «Είναι περισσότερο κοινωνική παρέµβαση παρά πολιτική, διότι το θέµα της βίας αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Ο βασιλεύς ανησύχησε από τον ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο που είχαν οι εν λόγω δολοφονίες στο εξωτερικό, αφού έχει την ευκαιρία να µιλάει τακτικά τόσο µε αρχηγούς κρατών όσο και µε ανθρώπους που επηρεάζουν τις καταστάσεις».

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ


Ο δεύτερος λόγος που τον οδήγησε στη νέα δηµόσια τοποθέτησή του (η προηγούµενη ήταν µετά τον εµπρησµό τεσσάρων ανθρώπων στο υποκατάστηµα της Marfin επί της οδού Σταδίου) είναι η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η Βουλή και η εγχώρια πολιτική σκηνή. Εχοντας ξεκαθαρίσει -και µε πρόσφατη δήλωσή του στην εφηµερίδα µας- ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει κόµµα, θεωρεί ότι η ελληνική πολιτική και οι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν καταφέρει να δώσουν φωνή σ’ ένα µεγάλο τµήµα του ελληνικού λαού, που είναι θυµωµένο. Ο θυµός ως γνωστόν φέρνει τη βία και η βία ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η βία όµως, κατά τη γνώµη του, δεν προέρχεται αποκλειστικώς από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από έτερους χώρους, οι οποίοι δεν κατονοµάζονται. Η πρότασή του επί του πρακτέου είναι ρηξικέλευθη. Οποιο κόµµα δεν σέβεται το Σύνταγµα θα πρέπει να τίθεται εκτός Κοινοβουλίου.
«Περίµενε να καταλαγιάσουν τα πάθη πριν τοποθετηθεί», είναι η εξήγηση που δίνουν άνθρωποι που είναι κοντά του. «Ετσι είναι ο χαρακτήρας του, πράος και διακριτικός», επισηµαίνουν. Ζωηρή εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι, αντί να χρησιµοποιήσει τον τίτλο του πρώην αρχηγού κράτους, ο οποίος του ανήκει δικαιωµατικά, αφού βασίλευσε από το 1963 έως το 1973, ο ίδιος προτιµά να κρατά χαµηλούς τόνους και να επικοινωνεί ως απλός Ελλην. Οσοι έχουν την ευκαιρία να συνοµιλούν µαζί του επιβεβαιώνουν ότι το κύριο µέληµά του είναι να µη φέρνει σε δύσκολη θέση την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερα την τόσο κρίσιµη αυτή περίοδο.

Υπεράνω κοµµάτων
Στη φήµη που κυκλοφορεί, ότι προτίθεται να κατέβει στον πολιτικό στίβο, ακολουθώντας το παράδειγµα του εξαδέλφου του, βασιλέως της Βουλγαρίας Συµεών, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας του, ο Κωνσταντίνος απαντά ότι ο ρόλος του βασιλέως είναι να αποτελεί εθνικό σύµβολο ενότητος, ιστάµενος υπεράνω κοµµάτων, και όχι διχασµού, δηµιουργώντας ακόµη ένα κόµµα.
Εγκατεστηµένος µονίµως, τον τελευταίο χρόνο, στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδος, έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται τακτικά την Αθήνα και να συναντιέται µε τους συµµαθητές του από τη Σχολή Αναβρύτων, που αποτελεί τη δεξαµενή των πιο στενών του φίλων. Παραλλήλως, ως επίτιµο µέλος της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής και επίτιµος πρόεδρος της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ταξιδεύει ανά τον κόσµο -την προηγούµενη εβδοµάδα ήταν στο Οµάν-, λειτουργώντας ως άτυπος πρεσβευτής τόσο του ολυµπιακού ιδεώδους όσο και της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση.


Πηγή: εφημερίδα "Παραπολιτικά".

11 σχόλια:

  1. Gia sas , ton telefteo kero logo tis politikis apaksiosis ksekinisa na psaxnome se oti afora ton Vasiliko Thesmo.
    Tha ithela omos na me voithisete sto proto ke pio Vasiko erotima mou !!!
    An o Vasilias tixi na ine adeksios ke mi ikanos pnevmatika (enoite pos den milao gia anthropo me idikes anagges) na xiristi mia simantiki krisi tote ti ginete ?
    Ke telos gia pion logo na min mpori o opiosdipote politis na gini arxigos kratous (opos diladi ginete stin Proedriki Kinovouleftiki Dimokratia) ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ερώτηση:
      Εάν τύχει μία τέτοια περίπτωση, πρέπει να αναλάβει αυτός που έχει τα κατάλληλα προσόντα (αδελφός ή και θείος). Εάν δεν βγει μεταξύ τους συμπέρασμα, ας γίνει δημοψήφισμα και ας αποφασίσει ο λαός ποιο μέλος της βασιλικής δυναστείας θέλει για Βασιλέα του.
      Μπορεί όμως να γίνει μέχρι πρωθυπουργός έκαστος πολίτης. Ο Βασιλεύς έχοντας το βασιλικό αξίωμα εκ γενετής δεν πατά ακόμη και επί πτωμάτων για να ανέλθει όλο και πάνω πολιτικά. Έχοντας το ανώτατο αξίωμα μπορεί να ελέγχει τους πολιτικούς και να διατηρεί μία ισορροπία στην κοινωνία και στο κράτος.

      Διαγραφή
  2. ke stin periptosi pou o siggekrimenos Vasilias den theli na dosi ton throno tou se kapio siggeniko prosopo ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα λυθεί με δημοψήφισμα. Τι θα πει δεν θέλει; Όλοι υπόκεινται σε Νόμους. Αυτές είναι προσωπικές μου απόψεις.

      Διαγραφή
  3. Ma o nomos tha ine me to meros tou !!! Etsi ine se olon ton kosmo opou iparxi vasilias !!! Aftos den apofasizi an ke pios tha ton diadexti ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ke mia teleftea erotisi . Gia pio logo i Vasiliades na proerxonte soni ke nte apo mia siggekrimeni ikogenia ? an afti ikogenia ekselixthi se kako protipo gia tin xora, ti tha kanoume ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες προβλεπτέες από τα Συντάγματα, τους Νόμους και το βασιλικό πρωτόκολλο.
      Εμείς μιλάμε για την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια. Ιστορικά αποδεδειγμένο ότι πρότασσε πρώτα το εθνικό συμφέρον. Ο Κωνσταντίνος έχει φροντίσει στα παιδιά του να μεταλαμπαδευθούν οι σωστές αρχές και οι ελληνορθόδοξες αξίες.
      Άρα δεν υπάρχει φόβος να εξελιχθεί σε αρνητικό πρότυπο η ημετέρα βασιλική δυναστεία.

      Διαγραφή
  5. Nomizo oti sto sintagma tis Ellados tou 52 apagorevonte ta dimopsifismata se themata pou exoun na kanoun me tin Vasiliki ikogenia !!! Thes na to diastavrosis ? Giati me endiaferi pragmatika !!! An isxii afto tote iparxi provlima sto ipothetiko parapano ipothetiko senario ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου είπα ορισμένες ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ μου απόψεις, όχι τι λέει το Σύνταγμα του 1952.

      Διαγραφή
  6. apandisi ston anonimo nomizo arketa ke meta apo toson kero kai hronon ei ELADA MAS pou pigeny ?? 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή