Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ: ΠΡΟΔΟΤΗΣ ή ΗΡΩΑΣ;

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

    Ένα άρθρο δεν φθάνει να μιλήσουμε για τον Νικόλαο Πλαστήρα. Η προσωπικότητα του διχάζει τους ιστορικούς. Άλλοι τον κατατάσσουν ως "προδότη" και "λιποτάκτη", άλλοι ως "εθνικό ήρωα".
    
* Αναντίρρητα υπήρξε γενναίος πολεμιστής και αυτό αποδεικνύουν οι 27 σπαθιές και τα 9 σημάδια από βλήματα στο σώμα του (!), τουλάχιστον σύμφωνα με το μεταθανάτιο πόρισμα του ιατροδικαστή.
    * Υπήρξε λιτός άνθρωπος, χαρακτηριστική η φράση του "Η Ελλάδα πεινάει και εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;", κοιμόταν σε ράντζο που προκάλεσε την έκπληξη της αείμνηστης Βασίλισσας Φρειδερίκης.
    * Υπήρξε φιλάνθρωπος, προς τα τέλη της ζωής του προσέφερε τον μισθό του διακριτικά σε απόρους και ορφανά παιδιά. Η λακωνική φραστικά κληρονομιά του έλεγε "Όλα για την Ελλάδα"! Ίδρυσε ορφανοτροφείο στην περιοχή Μαγνησίας της Μικράς Ασίας και βοήθησε μετά την λιποταξία του να πολλούς πρόσφυγες να διαφύγουν, σώζοντάς τους από τους Τούρκους.
    Όμως, όπως και κάθε άνθρωπος, είχε και αυτός τα ελαττώματά του. Αυτά τα ελαττώματα έγιναν σκοτεινή πλευρά του εαυτού του που συνήθως αυτήν "υπεδείκνυε" με τραγικά αποτελέσματα:
    * Υπήρξε φανατικός βενιζελικόςΟ Μαύρος Καβαλάρης των Βαλκανικών Πολέμων ήταν σκιά του εαυτού του στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Άφαντος στον Σαγγάριο και στο Καλέ Γκρότοη άτακτη υποχώρηση στην Μικρά Ασία μέσω Κρήνης (Τσεσμέ) [ο Πλαστήρας και ο Γονατάς εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αντί να συμμορφωθούν προς τις διαταγές των ανωτέρων τους, το μέτωπο κομματιάστηκε, το μεγαλύτερο μέρος του Στρατού μας αιχμαλωτίστηκε, οι μονάδες των 2 προαναφερομένων Συνταγματαρχών διαφεύγουν στην Χίο και την Μυτιλήνη και, σχεδόν ακέραιες, και ετοίμαζαν για το κίνημα τους], η εγκατάλειψη χωρίς μια τουφεκιά και η εκκένωση της ανατολικής Θράκης [ούτε η κυβέρνηση Γούναρη, ούτε το Επιτελείο υπό τον Χατζηανέστη εξέδωσαν ποτέ εντολή υποχωρήσεως για να έχουν στρατό οι βενιζελικοί πραξικοπηματίες Θεόδωρος Πάγκαλος και Στυλιανός Γονατάς, η σιωπή του για την δολοφονία των Εξ. Πάντα τυφλά αφοσιωμένος και εντολοδόχος του ελληνοεβραίου Ελευθερίου Βενιζέλου, άφησε να καταδικαστούν ως προδότες οι Εξ. Οι κατηγορίες εναντίον τους αυτές κι αν ήταν αστείες!
    Παραδέχθηκε την λιποταξία του στην πολεμική του έκθεση αλλά οι ομοιδεάτες του τον έλεγαν ψεύτη για αυτά που έλεγε και έγραφε!
    Προέβη σε εθνοπροδοτικές κινήσεις: Περιφερόταν από μονάδα σε μονάδα για να ασκήσει αμυνίτικη προπαγάνδα ("Μην πολεμάτε γι΄ αυτόν τον Βασιλιά", "Γυρίστε πίσω στην Αθήνα") και συνέτασσε πρωτόκολλα στασιαστικού περιεχομένου που έκαναν τον γύρο των εν Μικρά Ασία στρατιωτικών Συνταγμάτων και υπογράφονταν από βενιζελικούς αξιωματικούς. Κέντρο τους η Σμύρνη.
http://cdn.sansimera.gr/media/photos/Nikolaos_Plastiras.jpg    * Δεν υπήρξε δημοκράτης αλλά πραξικοπηματίας και θαυμαστής του Μουσολίνι. Δεν το λέω εγώ, αυτός ο ίδιος παραδέχθηκε σε δήλωσή του σε Γαλλίδα δημοσιογράφο ότι δεν είναι οπαδός της δημοκρατίας αλλά αντιτίθεται στα δικτατορικά καθεστώτα.
    Διοργάνωσε πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 1922 μετά την μικρασιατική καταστροφή παγιδεύοντας τον Στρατό, εξοστρακίζοντας τον Στρατηλάτη Κωνσταντίνο και εκτελώντας τους Έξ. Διοργάνωσε νέο με τον Βενιζέλο (Μπενύ Σελόν) πραξικόπημα αμέσως μετά τις εκλογές του 1933 που ανέδειξαν νικητή το Λαϊκό κόμμα. Για το κόμμα των Φιλελεθέρων δημοκρατία είναι "άρχειν και εξουσιάζειν Βενιζέλον ή κόμμα Φιλελευθέρων". Και το 1935 νέο πραξικόπημα με χρηματοδότες τις ιταλικές μουσολινικές μυστικές υπηρεσίες δια του προξένου τους στα Χανιά, τον μεγαλοεπιχειρηματία Στ. Πιστολάκη και τους αδελφούς Φιξ. Ευτυχώς κατεστάλησαν και τα δύο και από Μαύρος Καβαλάρης γίνεται "Μαύρος Γάτος" της διαφυγής του στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στάθηκε τυχερός ο Πλαστήρας γιατί είχε αντιπάλους μεγαλόψυχους βασιλόφρονες και όχι τίποτε βενιζελογενείς δήθεν δημοκράτες όπως αυτός γιατί αλλιώς θα είχε τα τέλη του Ντερτιλή και του Παπαδόπουλου με τα 3 πραξικοπήματά του.
    Ως εντολοδόχος του Βενιζέλου, είτε στην Μικρά Ασία είτε στο Παρίσι, μόνο από αυτόν έπαιρνε διαταγές, είτε ήταν πρωθυπουργός, είτε ήταν εξόριστος ο Βενιζέλος. Ουδέποτε είχε δικές του πολιτικές αντιλήψεις όσο ζούσε εκείνος ο δήθεν "εθνάρχης". 
    * Υπήρξε αντικομμουνιστής και είχε καταλάβει πως το ΕΑΜ ήταν δούρειος ίππος της ΕΣΣΔ και επέμενε να εκτελεσθεί ο πράκτορας της ΚGB Νίκος Μπελογιάννης. Ας σημειωθεί πως τις πληγές του συμμοριτοπολέμου επούλωσε ο Παπάγος και όχι ο Πλαστήρας. Επί Παπάγου σταμάτησαν οι εξορίες στα νησιά (θεσμός βενιζελικής εμπνεύσεως), επί Παπάγου σταμάτησαν τα στρατοδικεία. Αυτό έχει καταγραφεί στην μη συμβατική Ιστορία και δεν μπορεί κανένας βενιζελικός ή άλλης παρατάξεως μέλος να το διαψεύσει.
    * Δεν αντιστάθηκε στον Γερμανό κατακτητή: Ο Ν. Πλαστήρας βρισκόταν στη Νίκαια της Γαλλίας και κάλεσε το λαό σε υποταγή όταν τα γερμανικά στρατεύματα είχαν μπει το 1941 στην Ελλάδα και προχωρούσαν προς την Αθήνα, ενώ τότε είχε τοποθετηθεί υπέρ του σχηματισμού φιλογερμανικής κυβέρνησης «... Κι αν ακόμη θα ηξεύραμε ότι ο πόλεμος θα ετελείωνε μετά τινας μόνον μήνας με τελείαν ήτταν του Αξονος (όπερ απίθανον)».
    Διαβάστε και την γεμάτο ηττοπάθεια επιστολή του Πλαστήρα με τις απόψεις του για τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο (1941): http://www.istorikathemata.com/2010/03/1941.html.
Πρότεινε με τον Γονατά την δημιουργία των "Ταγμάτων Ασφαλείας" με σκοπό την μη επάνοδο του Βασιλεώς Γεωργίου Β΄ αλλά και την προστασία της υπαίθρου από τις λυσσαλέες επιθέσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (το δεύτερο δεν ήταν ο αρχικός στόχος αλλά ύστερα έγινε από τους κύριους σκοπούς των ΤΑ).

Συμπέρασμα
    Δεν μπορούμε να κρίνουμε ανθρώπους. Βάσει όμως των πεπραγμένων του καταλήγουμε σ΄ ένα συμπέρασμα.
    Ο Νικόλαος Πλαστήρας υπήρξε ολιγαρκής στον τρόπο ζωής του. Όμως η τυφλή υπακοή στα κελεύσματα του Βενιζέλου τον έκανε λιποτάκτη και έβαψε κι αυτός τα χέρια του με αίμα αθώων. Η πολιτική του ανεντιμότητα ιδίως προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο εγωισμός και ο τυχοδιωκτισμός του είναι παροιμιώδεις. Και έφτασε στο σημείο μέχρι και να συνεργασθεί με τους Γερμανούς κατακτητές κατά τα 1941-44!

Πηγές:
* Εθνικός Διχασμός, Αίτια-Ένοχοι-Συνέπειες, Κων/νου Μπαρμπή.
* Βικιπαίδεια: Νικόλαος Πλαστήρας,
Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα, η απόρρητη έκθεση του ταγματάρχη David J. Wallace - 1943.
«Η Καθημερινή», 14 Σεπτέμβρη 1997.

9 σχόλια:

  1. ισορροπημενο αρθρο, αλλα
    1) ο Βενιζελος ηταν αρμενικης καταγωγης και οχι εβραικης! Αφηστε τις βλακειες του Μπαρμπη, οπου αναπαραγει ανελεγκτα μια ιστορια απο βιογραφια του Βενιζελου που εγραψε καποιος Παπαδακης(την οποια επισης αναπαραγουν ο Αντωνακεας, ο Αυφαντης και μερικοι ακομα), οπου δεν προσκομιζει ουτε ενα στοιχειο και διαβαστε το βιβλιο του Δημητρη Μιχαλοπουλου "Ο Εθνικος Διχασμος, Η Αλλη Διασταση", για να δειτε στοιχεια!
    2) το οτι ο Πλαστηρας δεν ηταν δημοκρατης, μαλλον πλεονεκτημα ειναι, παρα μειονεκτημα! Τους ειδαμε τους δημοκρατες και τις διακυβερνησεις τους, ολα αυτα τα χρονια στην Ελλαδα! Μονο επι Καποδιστρια, Μεταξα και Παπαδοπουλου, η Ελλαδα προκοψε! Ετσι κι αλλιως, ο Πλαστηρας μονο μια περιοδο της ζωης του ηταν φιλοφασιστας, κατα τ'αλλα και ειδικα οταν πολιτευτηκε, κονοβουλευτικος ηταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Home » "http://www.istorikathemata.com" blog » 4η Αυγούστου » Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος » Εμμανουήλ Τσουδερός » Ναπολέων Ζέρβας »Νικόλαος Πλαστήρας » Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) »Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) » Η επίμαχη επιστολή του Νικόλαου Πλαστήρα το 1941 με τις ηττοπαθείς απόψεις του για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.istorikathemata.com/2010/03/1941.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΗΤΟ ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΡΤΙΩΤΗΣ Κ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΗΤΟ ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ Κ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυπούμε αλλά το άρθρο στερείτε αληθείας και μάλιστα επί σκόπιμου. Διασύρετε την μνήμη ενός ανθρώπου ακόμα και στα σημεία εκείνα που θα επαινούσαν ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω,δεν λεω οτι ηταν προδοτης!! Αλλοιμονο. Ομως πολλα πραγματα συμβαινουν χωρις να εχουμε πληρη επιγνωση... Οπως η αρνηση του Πλαστηρα να δεχτει το αποτελεσμα του Δημοψηφισματος,που εκανε η Εθναρχια,το 1950!
      Και απεπεμψε τον Αρχιεπισκοπο Μακαριο με την εξης φραση: Κατσε ησυχα Αρχιεπισκοπε!!!
      Τολμαει κανεις απο εσας,να με βγαλει ψευτη;
      GREEKMAN

      Διαγραφή
  7. Πολλά στοιχεία ανακριβή...Μαρτυρες της Μικράσιατικης καταστροφής τον εξυμνούν για τον ηρωισμό και χάρη σ' εκείνον σώθηκαν χιλιάδες Έλληνες αφού ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από την Σμύρνη.Οι πηγές σου είναι τρομερά ελλειπής με πολλά ψευδή στοιχεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Στυλιανός Γονατάς πάντως άλλαξε στάση αργότερα και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 συμμάχησε με το Λαϊκό Κόμμα, στα πλαίσια της Ηνωμένης Παράταξης Εθνικοφρόνων (ΗΠΕ), διαφώνησε με τον Θεμιστοκλή Σοφούλη στο πολιτειακό ζήτημα και αποχώρησε από το Κόμμα Φιλελευθέρων, ιδρύοντας το Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων (εθνικός φιλελευθερισμός) και στο δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946 τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του βασιλέως Γεωργίου Β'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή