Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: «ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Άρθρο του κ. Νίκου Ελευθερόγλου για την εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Πηγαίνοντας σε μια συνάντηση με κάποιον από την τ. βασιλική οικογένεια της Ελλάδος, σίγουρα κουβαλάς μαζί σου τις προκαταλήψεις μιας ολόκληρης εποχής. Εποχής που στην ουσία δεν έζησες, αλλά «έμαθες» από την κυρίαρχη αντίληψη που επιβλήθηκε στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση.
ΠροεπισκόπησηΦτάνοντας λοιπόν στην Αθηναϊκή Λέσχη και αναμένοντας τον πρίγκιπα Παύλο, συνομιλήσαμε με τον οικοδεσπότη της βραδιάς, τον κ. Κυριάκο Ι. Κουκουλομάτη, έναν άνθρωπο που έδωσε ξανά ζωή στη Λέσχη, όχι μόνο γιατί άνοιξε τις πόρτες σε εγγραφή νέων μελών, αλλά γιατί στην κυριολεξία την «έβαλε» και πάλι στον χάρτη των σημαντικών δράσεων.
Ο σμήναρχος ε.α. και πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης –με μια ιστορία και διαδρομή που από μόνη της μπορεί να γίνει όχι ένα βιβλίο αλλά πολλά– κατάφερε με τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο να σβήσει…χρέη χιλιάδων ευρώ της Λέσχης, όχι με κάποια χαριστική ρύθμιση αλλά με «αναπτυξιακή διαχείριση», αποπληρώνοντας τα πάντα και δημιουργώντας αποθεματικό.
Παράλληλα, με μια σειρά σημαντικών δείπνων που διοργανώνονται στην Αθηναϊκή Λέσχη, πέτυχε να της δώσει την οντότητα και τον ρόλο που είχαν εμπνευστεί οι ιδρυτές της.
Τον ρωτήσαμε για ποιον σκοπό κάνει, μεταξύ άλλων, τις συναντήσεις με τα μέλη της τ. βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος: «Για να τους γνωρίσετε και να σχηματίσετε μόνοι σας εικόνα. Όχι από αυτά που γράφονται και λέγονται κατά καιρούς. Αυτός είναι ο μόνος λόγος», μας λέει ο κ. Κουκουλομάτης, ο οποίος συνδέεται με προσωπική σχέση με τον τ. βασιλέα Κωνσταντίνο, μια και ήταν από τους ανθρώπους που τον ακολούθησαν στην εξορία του στη Ρώμη, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψει τη δικτατορία.
Στις εννέα ακριβώς, ο πρίγκιπας-διάδοχος (όπως είναι ο τίτλος του)Παύλος φτάνει στη συνάντηση. Χωρίς…φρουρά, σωματοφύλακες και ό,τι άλλο μας έχουν συνηθίσει διάφοροι επώνυμοι στην πατρίδα μας. Σήμερα, στα 53 του, παραμένει ευθυτενής, κομψός και με τα άψογα ελληνικά του σε κάνει να νιώθεις οικεία «με την πρώτη». Μόλις είχε έρθει από τη Νέα Υόρκη και θα έμενε στην Ελλάδα για λίγα 24ωρα. Εξ αυτής της αφορμής και το δείπνο, που κλείστηκε σε χρόνο-ρεκόρ.
Η συζήτηση στο τραπέζι ήταν εφ’ όλης της ύλης. Το «offtherecord» δεν επιτρέπει να αναφερθούμε σε πολλά από όσα ειπώθηκαν.Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι, παρά τα κατά καιρούς θρυλούμενα και αναγραφόμενα, ο πρίγκιπας Παύλος δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει κόμμα ή μηχανισμούς πολιτικούς. Η θεώρησή του είναι ότι ο βασιλικός θεσμός είναι για να ενώνει τον λαό και όχι να εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις.
Εκείνο που μας ξεκαθάρισε είναι ότι είναι παρών σε ό,τι χρειαστεί η πατρίδα του. Πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τους πρώτους μήνες της κυβέρνησής του, έχει καταφέρει να ανατρέψει την εικόνα που είχαν στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Μας μιλά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει στην προβολή της Ελλάδας. «Εξάλλου το ίδιο έκανε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που έγιναν στην πατρίδα», μας λέει.
Για τα ελληνοτουρκικά, πιστεύει ότι, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα της κάθε χώρας,όλοι γνωρίζουν μετά από χρόνια ποιος είναι ο ταραξίας στην περιοχή και τι επιδιώκει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους σχεδιασμούς του Ιδρύματος «Prince’s Trust International», που πρόεδρος είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος ενώ ο Παύλος είναι ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος. Στόχος του ιδρύματος είναι να βοηθηθούν νέοι στον τόπο μας και να πάψουν να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Κατά την τριετή πορεία του στη χώρα μας, λειτουργούν δύο καινοτόμα προγράμματα, προσαρμοσμένα αποκλειστικά στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, με δράση και στην ελληνική επαρχία.
Σήμερα, το ίδρυμα έχει στηρίξει στην Ελλάδα 330 νέους, έχει δημιουργήσει 105 νέες θέσεις εργασίας και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στοχεύει να έχει αποκαταστήσει 12.000 παιδιά. Είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια για τους νέους της χώρας μας, που τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει. Τέλος, μιλώντας για το Ίδρυμα «Άννα Μαρία», μας είπε ότι σκοπεύει να ανανεώσει σύντομα τη δράση του, που μέχρι τώρα περιοριζόταν στο να στηρίζει ομάδες ανθρώπων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Με αυτές τις σκέψεις ανανεώσαμε το ραντεβού μας…

Πηγή: https://www.ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου