Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του «Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος».

Στην ατζέντα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου βρίσκεται η τοποθέτηση του ορίου ηλικίας στους Αρχιερείς. Μόλις ο Αρχιερέας συμπληρώσει 80 έτη να παραιτείται και να αποτελεί εξαίρεση ο Αρχιεπίσκοπος. Ο σκοπός του Αρχιεπισκόπου να παραιτηθούν οι γέροντες και κυρίως ανήμποροι Μητροπολίτες. Μεγάλη συζήτηση γίνεται κατά καιρούς για το όριο ηλικίας των Αρχιερέων.

Σε πολύ λίγα αλλά ουσιαστικότατα λόγια απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος ο οποίος φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει μία διάχυτη τάση σε κοινωνικό επίπεδο ότι οι θεσμοί της Εκκλησίας πρέπει να λειτουργούν με βάση ανθρώπινα κριτήρια. Για παράδειγμα, γίνεται συζήτηση για το όριο ηλικίας των επισκόπων, παραθεωρώντας ότι στην Εκκλησία το σημαντικότερο κριτήριο για τον επίσκοπο και τον ιερέα είναι η ικανότητα τέλεσης της θείας λειτουργίας και όχι η προβεβηκυία ηλικία. Γι’ αυτό και χρειάζεται σεβασμός και την ίδια στιγμή εμπιστοσύνη σ’ αυτό το τρίπτυχο: συνοδικότητα-ιεραρχία-κανονικότητα».

Αυτά είναι τα εκκλησιαστικά κριτήρια! Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση όλων μας ως μελών της Εκκλησίας να το δούμε πιο βαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου