Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου εκτός από την εορτή του Μεγάλου Βασιλείου, εορτάζεται το δεσποτικό γεγονός της Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη ζήτησε από τον Αβραάμ, μετά την συμφωνία τους, να περιτέμνεται το πρώτο αρσενικό παιδί ως ένδειξη τήρησης της συμφωνίας και σφραγίδα απόδειξης πως ήταν αφιερωμένοι στο θεό από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Eνώ όποιος ήταν απερίτμητος εθεωρείτο θρησκευτικά ακάθαρτος και αλλόφυλος. Έτσι, και ο Κύριος ζώντας σ΄ αυτό το περιβάλλον δέχθηκε τον νόμο αλλά τον υπερέβη πραγματοποιώντας μία πραγματική ρήξη δίχως να τον καταργήσει. Η περιτομή του Χριστού υποδεικνύει σε μας την περιτομή της καρδίας, που συνδέεται στενά με την πνευματική ζωή. Οι άγιοι Πατέρες ομιλούν για εσωτερική και πνευματική περιτομή που είναι η κάθαρση της καρδιάς και η μεταμόρφωση των παθών της ψυχής, ώστε ο άνθρωπος να αποκτήσει κοινωνία και ενότητα με τον ΘΕΟ.
Μαζί με την σάρκωση και την απογραφή ως υπήκοος του Καίσαρα ο Χριστός καταδέχτηκε και την κατά σάρκα περιτομή για τους εξής λόγους:
Α) Πρώτον μας δίδαξε την ταπείνωση και την ευπείθεια στους θρησκευτικούς νόμους και για να μας δείξει πως ήρθε στον κόσμο ως ειρηνικός και ευσεβής και πράος. Ο Αμνός του Θεού.
Β) Θέλοντας να αποστομώσει τους Ιουδαίους που δίδασκαν ότι δεν σεβόταν ο Χριστός τους Νόμους και τους προφήτες. Ο Χριστός λοιπόν περιετμήθη κατά την παράδοση των ιουδαίων που τον έλεγαν αλλόφυλο και Σαμαρείτη. Εκείνος όμως πάντα σεβάστηκε το Νόμο του Μωυσέως και μάλιστα τον συμπλήρωσε γιατί και κατά μυστικό τρόπο ήταν και ο ίδιος ο Νομοθέτης του νόμου.
Γ) Ο Χριστός έχει δύο φύσεις: Θεϊκή και ανθρώπινη που εκφράζονται σε ένα πρόσωπο τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Έπαθε λοιπόν και περιτομή και σταυρό και θάνατο, όπως όταν ζούσε και έκλαψε και πείνασε και δίψασε και πικράθηκε κατά τα Ευαγγέλια ώστε να δηλώσει πως δεν ήταν πνεύμα μα αληθινά άνθρωπος με σάρκα και οστά. Η θεϊκή του φύση είναι πάντα ενωμένη με την ανθρώπινη αλλά απαθής και αθάνατη. Έτσι με την περιτομή αποστομώθηκαν και οι αιρετικοί που δεν δέχονταν την ανθρώπινη φύση στο Χριστό.
Δ) Ο Χριστός έπαθε περιτομή για να εγκαινιάσει έναν καινούριο κόσμο. Με το κομμάτι της σάρκας που απέβαλλε ήθελε να μας δείξει πως κάθε κακό παρέρχεται και όλοι μας ζούμε σε έναν νέο κόσμο και είμαστε μέλη αγιασμένα του σώματος Του.
Ο εν τη ογδόη ημέρα σαρκί καταδεξάμενος δια την ημών σωτηρίαν Χριστός ο αληθινός Θεός ημών, ταις πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου και του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας του Ουρανοφάντορος να μας προστατεύει και να ανοίξει τα μάτια μας και τα αυτιά μας για να κατανοούμε τα ευαγγελικά μηνύματα ώστε να μην πέφτουμε σε παγίδες αιρετικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου