Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ"

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Τον Σεπτέμβριο του 1990, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος παραχώρησε συνέντευξη στην δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη η οποία ήταν αρχισυντάκτρια του περιοδικού Club. Μεταξύ πολλών θεμάτων, ο Κωνσταντίνος αναφέρθηκε και στο θέμα της τοπωνυμίας Γλύξμπουργκ υπογραμμίζοντας:
"Πρόκειται προφανώς για καλοπροαίρετη παρεξήγηση. Βέβαια, υπάρχουν και οι κακόπιστοι, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν στον λαό την εντύπωση ότι είμαστε ξένοι.
Το θέμα είναι απλούστατο: Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ ήρθε από την Δανία το 1863 και η βασιλική οικογένεια της Δανίας προήρχετο από 2 περιοχές, που μέχρι τον Μπίσμαρκ ανήκαν στους Δανούς και τώρα είναι είναι γερμανικές: το Όλντενμπουργκ και το Γλύξμπουργκ. Αυτές οι δύο περιοχές ποτέ δεν ανήκαν στο όνομα, δεν ήταν ποτέ επίθετο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, η οποία, άλλωστε, είχε είχε δώσει ένα νεαρό πρίγκιπα στη Νορβηγία που έγινε βασιλιάς της.
Ουδέποτε, ούτε ο βασιλεύς της Δανίας, ούτε ο Βασιλεύς της Νορβηγίας, ούτε ο Βασιλεύς των Ελλήνων είχαν το όνομα Γλύξμπουργκ ως επίθετο και, βέβαια, δεν είναι ούτε και δικό μου. Δεν αναγνωρίζω, υπό αυτή την έννοια, σε κανέναν το δικαίωμα να με αποκαλεί με αυτό το όνομα, για όποιο λόγο και αν το κάνει..."

Φωτογραφία 
(Οι Έλληνες Βασιλείς κατά την 50η επέτειο των γενεθλίων του Κωνσταντίνου)

1 σχόλιο: