Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ & ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΑΞΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

25 Νοεμβρίου 1973.
Η Ελλάδα υπό την σκιά ενός πραξικοπήματος. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης, τότε διοικητής της ΕΣΑ, ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο και τον Σ. Μαρκεζίνη και διακόπτει κάθε εκδημοκρατισμό. Νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Στρατηγός Φ. Γκιζίκης και νέος πρωθυπουργός ο 33ου βαθμού τέκτονας Αδ. Ανδρουτσόπουλος. Την νέα κυβέρνηση του Ανδρουτσόπουλου όμως την όρκισε όχι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αλλά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και Αρχηγός του Βορειοηπειρωτικού Αγώνος κ. Σεραφείμ.
Ο μακαριστός Ιερώνυμος Α΄ από τα μέσα του 1973 ήθελε να παραιτηθεί. Σκόπευε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 1973. Το νέο δικτατορικό καθεστώς του έδωσε την αφορμή για ταχεία παραίτηση. Με "διάγγελμα" του στον Ελληνικό λαό στις 15 Δεκεμβρίου 1973 ο Ιερώνυμος ανακοινώνει την παραίτηση από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, στον οποίο πραξικοπηματικά τοποθετήθηκε ο Σεραφείμ. 
Το καθεστώς Σεραφείμ χωρίς απολύτως καμία διαδικασία εξεδίωξε δώδεκα ανεπίληπτους Μητροπολίτες. Τότε ο Φλωρίνης Αυγουστίνος πρότεινε στους αποκλεισθέντες από τη σύνοδο Ιεράρχες τ΄ ακόλουθα: «ελάτε όλοι στη Θεσσαλονίκη να συγκαλέσουμε δική μας Σύνοδο Ιεραρχίας και να εκλέξουμε δικό μας Αρχιεπίσκοπο. Εκ προοιμίου σας δηλώνω ότι προσωπικώς δεν επιθυμώ να εκλεγώ. Συγχρόνως με την εκλογή από εμάς του νέου Αρχιεπισκόπου θα καταγγείλουμε και το δικτατορικό καθεστώς. Το καθεστώς δεν πρόκειται να μας συλλάβει, γιατί εάν αποτολμήσει κάτι τέτοιο, τότε θα ξεσπάσει τέτοιος παγκόσμιος σάλος ότι συνέλαβε 36 Μητροπολίτες, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του». 
Δυστυχώς, οι Μητροπολίτες δεν εδέχθησαν αυτή την πρόταση, η οποία εάν επραγματοποιείτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων, αφού θα είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό τέτοιο κατάσταση, που είναι αμφίβολο εάν το δικτατορικό καθεστώς Ιωαννίδη θα αποτολμούσε το πραξικόπημα στην Κύπρο.
Η Εκκλησία μέχρι την εκλογή του Χριστόδουλου ως νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (Απρίλιος 1998) είχε μία αδρανή στάση. Έτσι, με την τοποθέτηση ενός ασθενούς σωματικά Αρχιεπισκόπου (του Σεραφείμ), η Εκκλησία δεν είχε λόγο και δυναμικότητα και έτσι οι πολιτικοί βρήκαν την ευκαιρία να κατακρεουργήσουν την Ελλάδα χωρίς τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας.

1 σχόλιο:

  1. Ναι αλλά για τις απόψεις σεραφείμ περί παπικών που υπάρχουν στο διαδίκτυο(τα λέγω λυκοφιλίες αυτά έχει πει) δεν λέτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή