Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

* Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ πλήρωνε φόρους για τα εισοδήματά του όπως οι υπήκοοί του.
* Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α΄, τροποποίησε το Σύνταγμα για να εξαιρεθεί από την φορολογία η περιουσία του Βασιλιά (1913). Αυτό ίσχυσε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 1971 (58 χρόνια) όπου ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κατήργησε την φορολογική απαλλαγή που ίσαμε τότε απολάμβαναν οι Βασιλείς της χώρας.
* Τα ξερονήσια τα άνοιξε η κεντρώα κυβέρνηση Σοφούλη, όχι η Δεξιά (1947).
* Το Σύνταγμα του 1952 το οποίο έδινε υπερεξουσίες και προνομίες στον Βασιλέα, το εκπόνησε κυβέρνηση το Κέντρο (κυβέρνηση Πλαστήρα), όχι η Δεξιά.
* Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε επί κεντρώας κυβέρνησης Πλαστήρα, όχι επί δεξιάς κυβέρνησης (Μάρτιος 1952).
* Η επιλογή Κων/νου Καραμανλή για μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έγινε από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1949, συμφωνήσαντος του Βασιλέως Παύλου θεωρώντας την ως κίνηση "πολιτικής ανανέωσης".
* Μετά τον θάνατο του Παπάγου (Οκτώβριος 1955), ο αμερικανός σταθμάρχης της CIA Άλφρεντ Άλμερ απαίτησε από τον Παύλο Α΄ να διοριστεί πρωθυπουργός ο Καραμανλής, αντί του Στέφανου Στέφανόπουλου που είχε καταλήξει. Τα αμερικανικά έγγραφα της εποχής αποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ είχαν την πεποίθηση ότι ο Παύλος θα προκρίνει τον Στεφανόπουλο για νέο πρωθυπουργό.
* Ο Γεώργιος Παπανδρέου (Μάιος-Ιούλιος 1962) επίτηδες γιγάντωσε το θέμα της προίκας της Πριγκίπισσας Σοφίας για να πιέσει τον Βασιλιά Παύλο να εξαναγκάσει τον Καραμανλή σε παραίτηση! Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου, όταν ήρθε στην κυβέρνηση (1964) υπέγραψε για να δοθεί η προίκα στη μέλλουσα Ισπανίδα Βασίλισσα.
* Ο Κων/νος Καραμανλής, θέλοντας να παραμείνει στην εξουσία, ήθελε να ψαλιδίσει τις βασιλικές αρμοδιότητες (Απρίλιος-Ιούνιος 1963). Αντίθετος ο Παύλος. Για να φύγει από την πρωθυπουργία, προκάλεσε ντόρο για το προγραμματισμένο και ρυθμισμένο ταξίδι των Ελλήνων Βασιλέων στο Λονδίνο. Μέσα στον πολιτικό αναβρασμό, παραιτήθηκε.
* Ο Γ. Παπανδρέου μετονόμασε τον "Ελληνικό Στρατό" σε "Βασιλικό Ελληνικό Στρατό" και έδωσε στον Βασιλέα το δικαίωμα ισχυρού λόγου στον διορισμό των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.
* Ο Γεώργιος Παπανδρέου, προσπάθωντας να σώσει τον γιο του Ανδρέα από τις τσιμπίδες της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, δημιούργησε συνθήκες σύγκρουσης με τον νεαρό Βασιλιά Κωνσταντίνο. Επέμενε να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Κωνσταντίνος, μετά το λάθος του 3 βασιλικών επιστολών, τον συμβούλευσε (χρήση συνταγματικής προνομίας)
* Ο  Γ. Παπανδρέου, μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, απαγόρευσε στους βουλευτές του (της "Ενώσεως Κέντρου") να επισκέπτονται τον Κωνσταντίνο "γιατί μία συνάντησή τους" έλεγε "τούς άλλαζε γνώμη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου