Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Η περίοδος της Παλαιάς Διαθήκης είναι για τους Χριστιανούς η περίοδος της προετοιμασίας της ανθρωπότητος για τον ερχομό του Χριστού. Πιστεύουμε ότι μετά την απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, μετά το προπατορικό αμάρτημα (πτώση), οι άνθρωπο ολοένα και περισσότερο χωρίζονταν από το Θεό, οδηγούμενοι σε έναν δρόμο ολοκληρωτικής "λήθης" της της φύσης τους, που ζουν κοντά Του.
Κατά την πίστη μας ο Θεός, που αγαπούσε το πλάσμα που δημιούργησε, δεν μπορούσε παρά να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναθυμηθούν αυτή τη φύση τους και να οδηγηθούν κοντά Του και πάλι. Έτσι, κατά την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης ο Θεός αποκαλύπτεται στους ανθρώπους και με βάση αυτούς που δέχθηκαν και πίστεψαν σ΄ αυτή την αποκάλυψη άρχισε η πορεία της επιστροφής των ανθρώπων κοντά στον Θεό.
Αυτό τον ρόλο της προετοιμασίας των ανθρώπων για να δεχθούν ξανά τον Θεό στη ζωή τους και να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της σχέσης παίζουν όλα τα ιερά πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης (Αβραάμ, Μωυσής, Κριτές, σοφοί, βασιλείς κλτ). Ιδιαίτερη και πιο ξεκάθαρη ήταν σ΄ αυτό το έργο η προσφορά των Προφητών-το στόμα του Θεού, κατά τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτοί, σ΄ όλη την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης, δεν έπαψαν να διδάσκουν τους ανθρώπους, να καυτηριάζουν τα λάθη τους και να τους ενημερώνουν για τις συνέπειες των πράξεων οι οποίες θα τους απομάκρυναν από τον Θεό. Όλοι τους- όλοι τους λιγότερο και άλλος περισσότερο ξεκάθαρα- μιλούσαν για τον ερχομό του Χριστού, ο οποίος θα οδηγούσε την ανθρωπότητα στην σωτηρία. Γι΄ αυτούς τους λόγους η Εκκλησία συχνά θα δούμε να τιμά όλα τα ιερά πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης και ιδιαίτερα τους Προφήτες, χαρακτηρίζοντάς τους προδρόμους και προάγγελους του Χριστού και αναγνωρίζοντας τον ξεχωριστό ρόλο για τη διαμόρφωση στους ανθρώπους μίας τέτοιας συνειδήσεως, που θα γινόταν η βάση για την ανάπτυξη του Χριστιανισμού και την αποδοχή των αληθειών που Αυτός διδάσκει.
Οι Χριστιανοί πρέπει να κατανοήσουμε σωστά τη σχέση του Χριστιανισμού με την Παλαιά Διαθήκη. Συχνά βλέπουμε τον Χριστιανισμό σαν μία εξέλιξη ή πετυχημένη αίρεση του Ιουδαϊσμού. Δεν είναι έτσι. Ο Χριστιανισμός είναι μία εντελώς νέα και ξεχωριστή θρησκεία, από κάθε άποψη, μία φάση της οποίας είναι ο κόσμος της Παλαιάς Διαθήκης. Μόνο κάτω από την παρουσία του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γίνεται σωστά αντιληπτός ο αδιάσπαστα ενωμένος με τον υπόλοιπο Χριστιανισμό σημαντικός, εισαγωγικός, παιδαγωγικός και προπαρασκευαστικός ρόλος της περιόδου της Παλαιάς Διαθήκης.

Πηγή: από το βιβλίο "Ελληνισμός και Ορθοδοξία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου