Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχουμε γράψει πολλές φορές. Σ΄ αυτό το άρθρο θα παραθέσω από μερικές από τις φράσεις που δείχνουν αν πραγματικά αυτός ο πολιτικός του προηγούμενου αιώνα ήταν "Εθνάρχης" ή "Εφιάλτης".

* "Την Ελλάδα μπορώ να την προδώσω, τους φίλους μου ποτέ".
Από το 1888 και έκτοτε.

* "Πέραν του Αλιάκμονος δεν είναι Ελλάς", 

* "Η Θεσσαλονίκη δεν είνε πόλις Ελληνική αλλά Εβραιούπολις, διότι περιέχει εβδομήκοντα χιλιάδας Εβραίων και μόνον δέκα χιλιάδας Ελλήνων, δεν εννοεί δε αυτήν την ψύχωσιν του Ελληνισμού δια την Θεσσαλονίκην". 
Εν Λονδίνω, ξενοδοχείον Claridges Hotel, τη 10η Ιανουαρίου 1913.

* "Τι δουλειά έχωμεν εις την Θεσσαλονίκην" απευθυνόμενος στον τότε αρχηγό ΓΕΣ Β. Δούσμανη.

* "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μου δήλωσε απερίφραστα ότι κατά την γνώμη του οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν στην Βουλγαρία την Καβάλα, την Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και το Μοναστήρι. Δεν μπορούν όμως να δώσουν την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική εκτός από το Άγιον Όρος, τα Γιαννιτσά, το Βαρδάρη, τα Βοδενά (=Έδεσσα) και την Φλώρινα."
Ο τότε πρέσβυς της Ρωσίας στην Σόφια σε έκθεσή του. 

* "Το ζήτημα της Δωδεκανήσου αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ιταλία και στην Τουρκία".
Σε επίσκεψή του με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Σαν Τζουλιάνο, 1913.

* "Εγώ υπήρξα ο αίτιος διότι εδιχάσθη ο Ελληνικός λαός και τον μέγαν πόλεμον. Εγώ, καλώς ή κακώς, είμαι εκείνος που επροκάλεσε τον διχασμόν αυτόν".
Σε αγόρευσή του στην Βουλή, 17 Δεκεμβρίου 1929.

ΚΡΙΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!

Επίλογος
Τεκμηριώνονται από ανθρώπους που ήσαν παρόντες και το διαβεβαιώνουν και άλλοι για όσους έχουν αμφιβολίες. Η πρώτη φράση "Την Ελλάδα μπορώ να την προδώσω..." την έλεγε από το 1888 και έκτοτε και την έλεγε με υπερηφάνεια γιατί τον κατηγορούσαν ότι δεν είναι καλός φίλος.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

1 σχόλιο: