Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 1974 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ UNFAIR

Προλογίζει ένας από τους διαχειριστές του «Δημοκρατικοῦ Ἐθνικοῦ Ρεύματος».

    Ο Ελληνικός λαός, όσες φορές κλήθηκε να αποφασίσει για το πολιτειακό, πάντα υπερψήφιζε τον θεσμό της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι όχι σε ποσοστό 99% όπως το 1920 ή 97% όπως το 1935, αλλά ούτε τον καταψήφιζε με 69% όπως το 1924 και το 1974. Ίδιο ποσοστό! Τυχαίο...; Για το δημοψήφισμα του 1973 (όχι του 1968) δεν θα αναφερθούμε. Ήταν η ανάγκη του απριλιανού καθεστώτος να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό και τότε και εκλογικά κέντρα χωρίς παραβάν και πενταπλοψηφίσαντες επιτράπηκαν...

    Δυστυχώς το σημερινό άρθρο θα απογοητεύσει τους θιασώτες και υποστηρικτές του δημοψηφίσματος του 1974. Όμως ο παρόντας ιστότοπος «Δημοκρατικὸ Ἐθνικὸ Ρεῦμα» αναζήτησε χρόνια και έψαξε πρωταγωνιστές, οι οποίοι μας κατέθεσαν την μαρτυρία τους και θα την διαβάσετε εδώ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 1974: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΥπάρχουν πολλές μαρτυρίες δικηγόρων και νομικών που διετέλεσαν δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά το δημοψήφισμα του 1974, που ομολογούν, καθυστερημένα βέβαια και αφού εξέλειπε ο κίνδυνος από τις απειλές που δέχτηκαν τότε, ότι είχαν λάβει ρητές εντολές από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη της αντιπολίτευσης, να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της αβασιλεύτου δημοκρατίας!

    Το παρόν άρθρο θα αρκεσθεί σε μία σημαντική μαρτυρία: του Nicolas TantzosΟ Νicolas Tantzos, ελληνοαμερικανικής καταγωγής και λέκτορας σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο, δολοφονήθηκε από την CIA σε ηλικία 36 ετών... Αυτό λέει πολλά! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του, και ευχαριστούμε που πρόλαβε να καταθέσει την αλήθεια μέσα από το βιβλίο του «Κωνσταντίνος ΙΓ'» (1990) και τον ιστορικό ερευνητή κ. Κωνσταντίνο Μπαρμπή που μετέφρασε το έργο του το 1991.

Γράφει ο Nicolas Tantzos στο βιβλίο του «Κωνσταντίνος ΙΓ΄» (μτφρ Κων/νου Μπαρμπή).

    «Το 1988, ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (τότε το κόμμα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα κυβερνά), απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Λονδίνο σχετικά με το δημοψήφισμα του 1974, το οποίο υποτίθεται ότι απέβη υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, δήλωσε ότι το θεωρεί unfair (= άδικο, μεροληπτικό) και ότι «δεν έπρεπε ο βασιλιάς να στερηθεί τον θρόνο του». Η εφημερίδα, μάλιστα, της Νέας Υόρκης Πρωινή ανέφερε στο ρεπορτάζ της ότι ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλαξε το αποτέλεσμα».

    Αυτή η ντόμπρα αναγνώριση της νοθείας και των μεροληπτικών συνθηκών κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα προκάλεσε αληθινό σεισμό στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε θέμα στην Βουλή. Οι ανησυχίες δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε σύντομα, η παραδοχή ότι κατά το δημοψήφισμα είχε διαπραχθεί νοθεία και είχε αντιστραφεί το αποτέλεσμα, αλλά το ότι με τη δημόσια δήλωση υπήρχε κίνδυνος να γίνει νέο δημοψήφισμα, που θα το κέρδιζε οπωσδήποτε ο Βασιλιάς, αν διεξαγόταν έντιμα. Μετά από πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έκανε σχετική δήλωση στο Λονδίνο και το θέμα έκλεισε.

    Λίγο μετά τα μεσάνυκτα της ημέρας της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του 1974 (8 Δεκεμβρίου 1974) η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έστελνε το ακόλουθο μήνυμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Βασιλεία φαίνεται πως κερδίζει και αποκαθίσταται με μικρή διαφορά». Ήταν μία έκθεση που δεν στηριζόταν σε νούμερα, αλλά σε εκτιμήσεις της πρεσβείας. Πριν από μερικές ημέρες οι New York Times σε ανταπόκρισή τους από την Ελλάδα έγραφαν ότι ήταν πιθανό να κερδίσει η αβασίλευτη δημοκρατία, αλλά τα ποσοστά θα ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο (Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 1974). Επί πολλές ώρες δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στην συνέχεια δόθηκε μερικός πίνακας, σύμφωνα με τον οποίο η Αβασίλευτη λάμβανε 52% και η Βασιλευομένη 48%. Μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα το 48% έγινε 30,1%».

Επίλογος διαχειριστού του «Δημοκρατικοῦ Ἐθνικοῦ Ρεύματος».

    Αυτό είναι το «μόνο, αληθινό, γνήσιο, αδιάβλητο δημοψήφισμα με το οποίο έκλεισε οριστικά το πολιτειακό»....... Θα κλείσουμε με ερωτήσεις:
    α) Γιατί πίεσαν τον Κων/νο Μητσοτάκη να ανασκευάσει το 1988 τις δηλώσεις του, αφού το θέμα της βασιλείας σύμφωνα με αυτούς έκλεισε;
    β) Τι στοιχεία είχε άραγε και ολόκληρη Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα ενημερώνει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Βασιλεία με μικρή διαφορά επιστρέφει στην Ελλάδα;
    γ) Γιατί επί πολλές ώρες δεν ανακοίνωναν αποτελέσματα;
    δ) Γιατί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το 48% έγινε 30%; Να γινόταν 46% κατανοητό, να γινόταν 45% ναι αλλά 30% λέει πολλά.

2 σχόλια:

  1. Και στην Τουρκία, στο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 το 63% έγινε μέσα σε λίγη ώρα 51,4%. Στην πραγματικότητα ήταν 48,1%αν αφαιρέσεις το δυόμισι εκατομμύρια ασφράγιστα ψηφοδέλτια που ρίχτηκαν στην κάλπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Τουρκία οι παράλιες αστικές περιοχές(πχ Πόλη,Άγκυρα, σμύρνη) ψήφισαν όχι ενώ πιο αγροτικές περιοχές προς Ανατολία ψήφισαν υπέρ. Ο ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην Καρέκλα(στη θέση αυτή).
      Όσο για τα καθ'ημάς, καλύτερα να ψηφίσετε ένα μικρό κόμμα που θα πάρει 1-2% παρά να κάνετε αποχή ή να ρίξετε λευκό ή άκυρο. Αν η αποχή πάει 35-40% ή παραπάνω, τότε όλο οι ίδιοι κ οι ίδιοι θα βγαίνουν- οι νέοι είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι, μισούν την ίδια τους την Χώρα!!
      Γι'αυτό να αλλάξει μυαλά ο Ελληνικός λαός, να μετανοήσει και με Παύλο Β' για Βασιλιά να πάει Μπροστά!

      Διαγραφή