Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Β'

Μήνυμα της τριμελούς επιτροπής του «Δημοκρατικοῦ Ἐθνικοῦ Ρεύματος».

    Συγκλονιστικός ήταν ο επικήδειος λόγος του Διαδόχου Παύλου Β'. Σοβαρός, μετρημένος, στοργικός, ειλικρινής, γεμάτος συγκίνηση, νοήματα και πρότυπα. Ο λόγος του ήταν καρδιακός και κατάλληλος για την περίσταση, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες.
    Κάποια αποσπάσματα είναι:
    «Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, Ολυμπιονίκη,
    Είναι οδυνηρή αυτή η μέρα του χωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας. Για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν την μνήμη σου και την αδύνατο να είναι μαζί σου. Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Στερήθηκες νέος τον πατέρα σου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του και ανέλαβες τις ευθύνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, που παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.
    Δόξασες την χώρα με το χρυσό μετάλλιο το 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στο θρόνο, με συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. [...] Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.
    Η οικογένεια ήταν το παν για εσένα και την μητέρα μας. Πάντα πιστεύατε ότι ήταν το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί δημιουργήσατε μία μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η έννοια του καθήκοντος για την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, που αγάπησες όσο τίποτε άλλο σε όλη σου την ζωή. Όπως μας δίδαξες, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα παιδιά σου τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της Οικογενείας, εδώ και στην διασπορά, θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς μου, η αγάπη του λαού, ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της Οικογενείας μας. Για εμάς, όμως, και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν».
    Στο τέλος λύγισε από συγκίνηση όταν τον κατευόδωσε λέγοντας: «Καλό ταξίδι». Και έκλινε την κεφαλή σε στάση προσοχής με απόλυτο σεβασμό στον κεκοιμημένο Βασιλιά πατέρα του.

    Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ακούσετε τον λόγο του Διαδόχου Παύλου Β': Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Β'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου