Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο ΡΩΜΑΛΕΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΩΡΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ «ΡΟΛΟΙ» ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Γράφει ο "Εθνικός Αγωνιστής" (προφίλ fb).

Όταν εξαιτίας της Βουλγαρικής επιστράτευσης, ο Κωνσταντίνος ενέκρινε την πρόταση του Βενιζέλου για ανάλογη ενέργεια και της Ελλάδος, το 1ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού διατάχθηκε να προωθηθεί στα σύνορα.
Απόφαση του Βασιλιά και του ίδιου του Πρίγκιπα ήταν να ακολουθήσει την πυροβολαρχία του, παρά τις επιφυλάξεις των προϊσταμένων του αξιωματικών. 
Ο Αλέξανδρος εισήλθε ορμητικά στα γραφεία του Συντάγματος κραυγάζοντας θριαμβευτικά: «Έρχομαι μαζί σας! Φεύγουμε όλοι μαζί!!!»
Το πρόσωπό του άστραφτε από χαρά και ικανοποίηση.
Καθώς αξιωματικοί και οπλίτες κατευθύνονταν στο λιμάνι του Πειραιά για επιβίβαση σε οπλιταγωγό, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε ηχηρές επευφημίες και χειροκροτήματα μόλις αντίκρισε έφιππο τον αρρενωπό πρίγκιπα και το ρωμαλέο ουγγαρέζικο άλογό του, τρόμαξε μπροστά στο θρυλικό “Ρολόι”*, σηκώθηκε στα πίσω πόδια του, γλίστρησε και σωριάστηκε στο λιθόστρωτο με τον αναβάτη του Αλέξανδρο.
Πολλοί ανησύχησαν για θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου, ο οποίος πονούσε φοβερά, αλλά έσφιγγε τα δόντια και δεν του ξέφυγε ούτε ένα βογκητό, ενώ οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στη στρατιωτική βάση τοθ επινείου, όπου σε λίγο κατέφθασαν η Βασίλισσα, ο διάδοχος και η αδελφή του Ελένη.
Οι γιατροί διαπίστωσαν διάστρεμμα του αριστερού αστραγάλου και ο πρίγκιπας αισθάνθηκε βαθύτατη θλίψη για την αδυναμία του να συνοδεύσει την μονάδα του.

*Το ρολόι του Πειραιά
Αν και το κτήριο χτίστηκε για χρηματιστήριο έμεινε στην ιστορία ως ρολόι.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Πισιμίση (στο βιβλίο του "Το ρολόι του Πειραιά το Παλιό Δημαρχείο") ήθελαν να θεμελιώσουν ένα κτήριο που προορίζεται για χρηματιστήριο στα βορειοανατολικά της πλατείας Θεμιστοκλέους (εκεί που σήμερα βρίσκεται το ΝΑΤ) και το Δημοτικό Θέατρο εντός του Τινάνειου Κήπου.
Ο τότε Δήμαρχος Μουτζόπουλος προτείνει να προστεθεί στο κτίριο ένα τεράστιο ρολόι σε πολύ ορατή θέση. 
Έτσι και έγινε!
Μπροστά υπήρχε η βασιλική αποβάθρα. Όλοι οι Βασιλείς, πρόεδροι, πρωθυπουργοί έφταναν στην ελλάδα με πλοία και αποβιβάζονταν στην βασιλική αποβάθρα. Μπροστά τους θα έβλεπαν το σύμβολο του πνεύματος (το δημοτικό Θέατρο) και δίπλα το σύμβολο της δύναμης μιας πόλης, τον οίκο εμπορίου, χρήματος και συναλλαγών. Το χρηματιστήριο.
Ο Δήμαρχος Α. Μουτζόπουλος αντιδρά. Αν το χρηματιστήριο κτιστεί εκεί που λένε, τότε το ρολόι του δεν θα φαίνεται. Νέα τοποθέτηση κτηρίου η τελική του θέση. Μπροστά από τον Τινάνειο κήπο.(Το 1855 ο Γάλλος Ναύαρχος Marie Charles Adelbert Le Barbier de Titan, επικεφαλής των κατοχικών γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει την πόλη του Πειραιά, έδινε οδηγίες για την διαμόρφωση του Κήπου που φέρει το όνομά του. Αναφέρεται και ως κήπος του Θεμιστοκλέους)
Το 1875 ξεκινά την λειτουργία του το χρηματιστήριο, το οποίο όμως οι Αθηναίοι περιφρονούν γιατί βρίσκεται εκτός πόλης Αθηνών.
Σε κάποια χρόνια την δεκαετία του 1870 η ταχυδρομική υπηρεσία φιλοξενείται στο ισόγειο. Τις υπόλοιπες φορές φιλοξενούνται καφενεία που δίνουν ζωή στο κτήριο. Όμως ο Δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης βλέποντας ότι ένα τόσο όμορφο κτήριο στεγάζει καφενέ, ένα ωραίο πρωινό μεταφέρει τα γραφεία του Δήμου εκεί. Έκτοτε αποτελεί το κέντρο της πόλης. Αφίξεις, αναχωρήσεις Βασιλιάδων-πολιτικών, αγημάτων, εορτών, τελετών, λιτανειών έχουν ως κέντρο το Ρολόι. 
Στις 1 Ιουλίου του 1968 αποφασίζεται η κατεδάφισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου