Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ & ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Αναμφίβολα το αρχαιολογικό εύρημα στην Αμφίπολη Σερρών είναι ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο που εικάζεται ότι ανήκει στην σύζυγο του Μεγάλου Στρατηλάτη Αλεξάνδρου Ρωξάνη και στον γιο του. Η βασίλισσα Ρωξάνη με το βρεφικής ηλικίας παιδί της "αφίχθηκαν το 321 π.Χ. στη Μακεδονία και το 311 π.Χ. δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη και τα οστά τους διασκορπίστηκαν" (Διόδωρος Σικελιώτης, Στράβων, Ιουστίνος).
Ωστόσο, ο ανακαλυφθείς τάφος δεν ανήκει, όπως επιμόνως υποστηρίζει ο καθηγητής και μέλος του "Δικτύου 21" Σ. Καργάκος, στον εκπολιτιστή της τότε γνωστής Οικουμένης Μεγάλο ΑλέξανδροΌπως είναι γνωστό, ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Εκεί οι νεκροί κατά τους Ηρόδοτο, Στράβωνα και Στοβαίο δεν μουμιοποιούνταν ούτε καίγονταν αλλά θάπτονταν τοποθετημένοι μέσα σε μέλι ή κερί. Το ίδιο έγινε, όπως προκύπτει και για τη σορό του Μ.Αλεξάνδρου που ενώ προοριζόταν να ταφεί στη Μακεδονία οδηγήθηκε το 321 π.Χ. από τη Δαμασκό κατά τρόπο βίαιο από τον Πτολεμαίο Α΄ στην Αίγυπτο (Παυσανίας, Αρριανός, Αιλιανός).
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 τα ΜΜΕ είχαν γεμίσει με δημοσιεύματα που αναφέρονταν ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε βρεθεί στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην όαση Σίουα όπου πραγματοποίησε έρευνες η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή. Μία ανασκαφή η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς σύμφωνα με την αρχαιολόγο υπήρχε πολιτική παρέμβαση.
Η κ. Σουβαλτζή χωρίς να μασά τα λόγια της κατακεραυνώνει τον Κώστα Σημίτη-Αβούρι, τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο-Τούρκογλου και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παπανδρέου, Θόδωρο Πάγκαλο για παρεμπόδιση στο ερευνητικό της έργο. Αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη επηρεαζόταν ή πιεζόταν από τον εβραϊκό παράγοντα της Αιγύπτου που δεν ήθελε την πρόοδο των ανασκαφών στη έρημο Σίουα ενώ ξεκάθαρα αναφέρει ότι ο Πάγκαλος της είχε πει να καθίσει φρόνιμα και να μην σκαλίζει το θέμα με τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί ανεβάζει το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και δημιουργεί προβλήματα με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων(!!!) που τότε ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Άρα, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν αποκαλύφθηκε επειδή ήταν διπλωματικό εμπόδιο στις σχέσεις Ελλάδος-Σκοπίων και επειδή δεν ήθελαν οι Εβραίοι της Αιγύπτου!!!

Η συνάντηση Σουβαλτζή-Εβραίου πρεσβευτή
Η κ. Σουβαλτζή συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αίγυπτο που επισκέφθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην όαση: Κάποια στιγμή υπήρξε κάποια διαμάχη μεταξύ τους γιατί μου ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος ήταν μέθυσος, κίναιδος, τα γνωστά. Συνεχίζει η Λιάνα Σουβαλτζή: "Και του είπα δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο διότι εάν ήταν κάποιος κίναιδος δεν θα έκανε αυτά τα μεγάλα έργα αλλά θα ήταν δέσμιος του πάθους του και ότι τα περί μέθυσου ήταν ιστορίες που δημιουργήθηκαν στην ρωμαϊκή εποχή όταν η Ρώμη ήθελε να δείξει ότι από εκείνη ξεκίνησε ο πολιτισμός... Μου είπε κάποια στιγμή (σ.σ. ο πρέσβης του Ισραήλ) ότι ο Αλέξανδρος προσκύνησε τον αρχιερέα στην Ιερουσαλήμ".
Και ακολούθησε η εξής στιχομυθία:
* ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ: "Κ. Πρέσβη αυτά τα γράφει ένας Εβραίος ιστορικός και δεν ευσταθούν καθώς ο Αλέξανδρος δεν πέρασε από την Ιερουσαλήμ. Αν μου λέγατε ότι ο αρχιερέας προσκύνησε το Αλέξανδρο, αυτό να το πιστέψω. Αλλά να μου πείτε ότι ότι ένας  Αλέξανδρος να πήγε ειδικά να προσκυνήσει τον αρχιερέα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ".
* ΕΒΡΑΙΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ: "Έχετε το θάρρος, και όποιος έχει θάρρος κάποια στιγμή το πληρώνει".
Φεύγοντας ο πρέσβης του Ισραήλ την συνεχάρη για την ανασκαφή: "Εύχομαι να πάνε όλα καλά, εάν σας αφήσουν να συνεχίσετε".

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (διασκευή από το "Ξυπνήστε ρε").
Μεγάλος ντόρος έγινε για την ανακάλυψη δήθεν του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου... 
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη και πρόσθεσε: «η γη της Μακεδονίας μας, εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι».
Χαρακτήρισε αυτό που είδε ως «ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά» και προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των όσων είδε: «Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου». [...]
Ωραίος ο Σαμαράς, δηλαδή στην ώρα του! Άφησε τις υπόνοιες ότι μπορεί να είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου αλλά δεν εξετέθη να το πεί. Γιατί απλούστατα δεν είναι!!! Απλώς τώρα επελέγη ο χρόνος για να γίνει ο ντόρος...
Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη όμως δεν είναι χθεσινές...
Τις τελευταίες ημέρες πολλά διαβάζουμε και βλέπουμε για την δήθεν ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη.
Η υπεύθυνη ανασκαφέας – προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής δήλωσε κατά πόσο είναι τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το αρχαιολογικό εύρημα στην Αμφίπολη:
«Είναι τουλάχιστον απίθανο και στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας το να υποστηρίζουμε πως το εύρημα της Αμφίπολης ‘κρύβει’ τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στον έναν χρόνο που διαρκεί η ανασκαφή, δεν σκάβουμε ακόμα τον τάφο. Προς το παρόν είμαστε μπροστά σ’ έναν λαμπρό ταφικό περίβολο – μοναδικό στον ελληνικό χώρο».

Εμείς θεωρούμε πιο πιθανό να είναι ο τάφος της γυναίκας του της Ρωξάνης παρά του ίδιου του Αλέξανδρου. Το ότι η περίβολος του τάφου είναι κοντά στα 500 μέτρα και υπάρχουν αγάλματα με το λέοντα (σύμβολο της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας) αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Γιατί απλά υπάρχει άλλο ταφικό μνημείο με 12.000 τ.μ και για εκείνο όλοι σιωπούν… άσε που η περιοχή όπου είναι εκέινο το μνημείο ταιριάζει περισσότερo από ότι η Αμφίπολη για την ταφή του Μέγιστου των Ελλήνων. Φυσικά για αυτό ξέρει αρκετά καλά ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ο οποίος σταμάτησε την χρηματοδότηση της ανασκαφής του ταφικού μνημείου των 12.000 τ.μ στην έρημο της Σίουα στην Αίγυπτο στο σημείο που ήταν να ανοίξει ο τάφος… Τώρα το παραμυθάκι το ξέρουμε καλά. Μέτρα παντού, υποχωρήσεις σε όλα, μειώσεις μισθών και θέσεων. Γιατί να μην πετάξουμε την ιστοριούλα για την Αμφίπολη να έχουν να παίζουν οι ρομαντικοί αλλά και όλοι οι Έλληνες που ψάχνουν μια αφορμή για να αναθαρρήσουν; Γιατί δεν έκαναν το ίδιο με την τοιχογραφία της Ιεράς Μονής της Περιβλέπτου στην Μάνη που έδειχνε την ανάληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Και μεταφέρθηκε σε ένα μουσείο της κακιάς ώρας με το που πήρε έκταση το θέμα;"

Ο Άγιος Σισώης προ του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (του ΔΕΡ)

Ο άγιος Σισώης ο Μέγας έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και έλαμψε με την πνευματική του σύνεση, την ταπεινοφροσύνη και τη φιλαδελφία. Ασκήτεψε στην έρημο Σίουα.
Από τη βιογραφία του αγίου ένα περιστατικό έγινε ιδιαίτερα γνωστό και απεικονίστηκε πολλές φορές στις ορθόδοξες εικόνες: η επίσκεψή του στον τάφο του Μ. Αλέξανδρου.
Εκεί ο Άγιος συνειδητοποίησε βαθύτατα τη ματαιότητα της γήινης δόξας και της βασιλικής εξουσίας και θρήνησε για την κοινή μοίρα των ανθρώπων, τον θάνατο.
Θρηνώντας επί του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είπε: «Ορών σε, τάφε, δειλιώ σου την θέαν και καρδιοστάλακτον δάκρυον χέω, χρέος το κοινόφλητον είς νουν λαμβάνων, πως ουν μέλλω διελθείν πέρας τοιούτον Αι, αι, θάνατε, τις δύναται φυγείν σε».
Νεοελληνική απόδοση:
«Βλέποντάς σε, Τάφε, δειλιώ και τρομάζω από την θεωρίαν σου και χύνω δάκρυα από την καρδιά, φέροντας στον νου μου το υπό όλων των ανθρώπων οφειλόμενο χρέος, δηλαδή του θανάτου πώς και εγώ μέλλω να διέλθω από τέτοιο τέλος; ΄Ε, θάνατε, ποίος είναι εκείνος ο άνθρωπος, που μπορεί να διαφύγη από τα χέρια σου;»

Συνέντευξη Λιάνας Σουβαλτζή
Η αρχαιολόγος λέει πολλά και σπουδαία πράγματα. Αν θέλετε να δείτε την 30λεπτη συνέντευξή της πατήστε το παρακάτω σύνδεσμο:


Επίλογος
Σταματήστε να πουλάτε παραμύθια στον Ελληνικό λαό και επαναχρηματοδήστε την ανασκαφή στην έρημο Σίουα! Αλλά ας έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι στην Αίγυπτο πλέον τα νήματα κινούν οι ΗΠΑ με τον εμφύλιο που λαμβάνει χώρα. Και ας ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κολλητάρια τα Σκόπια.

Πηγές:
http://www.tdpapazois.gr/gr_mel/5.htm
* Άρθρο "Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΙΟΥΑ" από το "Ξυπνήστε ρε". 
* Άρθρο "ΠΩΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ" από το "News247".
* Άρθρο "Ο ΟΣΙΟΣ ΣΙΣΩΗΣ & Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" από το "Άγγελος Σακκέτος".
* Άρθρο "Ο ΟΣΙΟΣ ΣΙΣΩΗΣ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" από το "Νεκρός για τον κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου