Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΓΙΑΤΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΑΣ;

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" (προφίλ facebook).

Ο Ιωάννης Μεταξάς έγραψε στο «Ημερολόγιόν» του ότι η καταγωγή του από τους Βυζαντινούς αριστοκράτες, που είχαν πολεμήσει τον Μεσαίωνα «υπέρ του Βασιλέως και του Κράτους», του είχε επιτρέψει να συναισθανθεί το χρέος του «ως στρατιώτου, ευγενούς και Μεταξά». Οτι «πατρίς του δεν είναι η από του 1821 γεννηθείσα Ελλάς, αλλά το προγενέστερον της πατρίδος γένος». Και ότι «η Βασιλεία, δεν εγεννήθη εις την Ελλάδα κατόπιν συνθήκης, αλλά προήλθεν εκ της ιστορίας αυτής της πατρίδος, υπήρξε μύχιος πόθος του Εθνους, το οποίον κατά την μακραίωνη δουλεία του ανέμενε πάντοτε την στιγμήν καθ΄ ην θα συνεχίζετο η διακοπείσα κατά το 1453 ζωή της Βασιλείας».
Οι οικογενειακές ρίζες του Μεταξά έφταναν στο Βυζάντιο, στον 11ο αιώνα! Μακρινός πρόγονός του ήταν ο ευγενής σύμβουλος του «Μαρμαρωμένου» Βασιλιά, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, Μάρκος Μεταξάς. Που μαχόμενος μέχρι το τέλος το 1453, διασώθηκε από τους Οθωμανούς πορθητές της Βασιλεύουσας και κατέληξε στα Φραντζάτα της Κεφαλλονιάς, στα οποία έδωσε το όνομά του: Μεταξάτα!!!
Οι απόγονοι του Μάρκου Μεταξά στην Κεφαλλονιά αγωνίζονται ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ κατά των Τούρκων, κατά του Πάπα και υπέρ του πολιτισμού! Ενας από αυτούς ήταν ο Νικόδημος, Ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος. Αλλοι ήταν οπλαρχηγοί και ναυτικοί. Κάποιοι απέκτησαν τον ενετικό τίτλο του Κόμη και ήταν γενάρχες δυο κλάδων της οικογένειας: Των Αντζουλάτων ή Αντζουλακάτων (από τους οποίους προερχόταν ο Ιωάννης Μεταξάς) και των Αναστασάτων. Ο ιδρυτής των Αντζουλάτων λεγόταν Αγγελος (Αντζελο) και τον Αναστασάτων ονομαζόταν Αναστάσιος. Η κατάληξη –άτος είναι Επτανησιακή και Κεφαλληνιακή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου