Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΤΘΙΑΣ

Στις 9 Αυγούστου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου Ματθίου. Ο Ματθίας κατατάχθηκε στην χορεία των δώδεκα Αποστόλων, συμπληρώσαντος του προδότη και απαγχονισμένου Ιούδα. Το πως κατατάχθηκε το γνωρίζουμε από τις Πράξεις των Αποστόλων.

Μετά την προδοσία και τον απαγχονισμό του Ιούδα και μετά την Ανάληψη του Κυρίου, οι έντεκα μαθητές με την Παναγία βρίσκονταν στο υπερώον. Τότε ο Πέτρος πρότεινε να εκλεγεί άλλος αντί του Ιούδα, από τους άνδρες που ακολουθούσαν υπηρετώντας το Χριστό. Η πρόταση έγινε δεκτή και τέθηκαν δύο υποψήφιοι: ο Ιωσήφ ο καλούμενος Βαρσαββάς και ο Ματθίας. Τότε έβαλαν κλήρο, και δίνοντας σε όλους εμάς παράδειγμα εναπόθεσης κάθε εκλογής μας στο Θεό, προσευχήθηκαν όλοι μαζί ως εξής: «Σὺ Κύριε, καρδιογνῶστα πάντων, ἀνάδειξαν ὃν ἐξελέξω ἐκ τούτων τῶν δυὸ ἕνα, λαβεῖν τὸν κλῆρον τῆς διακονίας ταύτης καὶ ἀποστολῆς» (Πράξεις των Αποστόλων, α' 23-26). Δηλαδή: Συ Κύριε, που γνωρίζεις τις καρδιές όλων, φανέρωσε καθαρά εκείνον που εξέλεξες, ένα από αυτούς τους δύο, για να επωμισθεί το αξίωμα της αποστολικής διακονίας. Στη συνέχεια ο κλήρος έπεσε στο Ματθία. Και έτσι προστέθηκε στους έντεκα Αποστόλους.
Από τη μετέπειτα ζωή του Ματθία, γνωρίζουμε ότι κήρυξε το Ευαγγέλιο στην έξω Αιθιοπία (Αβυσσηνία), και στο τέλος, αφού πολύ βασανίστηκε από τους Αιθίοπες, τελείωσε τη ζωή του μαρτυρικά και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο "ὅς ἐξελέξατο αὐτόν".
Προσευχόμεθα, ο Άγιος Ματθίας να δίνει φώτιση και δύναμη στον αγώνα μας και να πρεσβεύει στον Κύριο και Θεό μας για την σωτηρία μας και την είσοδό μας στην επουράνιο Βασιλεία.

Διασκευή από τον "Ορθόδοξο Συναξαριστή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου