Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Του κ. Δημητρίου Βερδελή.

Πολιτικές απόψεις του Ίωνος Δραγούμη για τον Βενιζέλο και τον Βενιζελισμό από το ημερολόγιο που τηρούσε.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1915 (ο Ίων Δραγούμης έχει εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής Φλωρίνης και διατυπώνει τις πρώτες του εντυπώσεις για τον Βενιζέλο και τον Βενιζελισμό)
"....Ο Βενιζέλος μόνο εγωλατρεία άπειρη έχει, μπορεί για τον εαυτό του να βουλιάξει το έθνος ολοκληρο για να υψωθεί αυτός, μπορεί να πατήσει απάνω στα ερείπια της Ελλάδας και στα πτώματα των Ελλήνων. Τέτοιος αν και πολύ μεγαλύτερος θα ήταν ο Ναπολέων για την Γαλλία. Σαν ανθρώπινη εμφάνιση τον θαυμάζω για την δύναμη της αδιαφορίας του για το έθνος και της ασυνειδησίας του. Σαν Έλληνα τον βρίσκω ολέθριο. Άμα πεθάνει δεν θα μείνει τίποτα από αυτόν παρά η θύμιση του προσώπου του, ενός ανθρώπου δημαγωγού, τσαρλατάνου σοβαρού και δυνατού και κανένα άλλο δίδαγμα για το έθνος δε θα έχει αφήσει πίσω του..."

ΜΑΡΤΙΟΣ 1917

"...από όλη την βενιζελική φούσκα, από όλη την βενιζελική ταραχή, δε βγήκε τίποτε καλό, εκτός ίσως που συδαυλίστηκε όλη η βρώμα της λιμνοθάλασσας της ελληνικής κοινωνίας. Ότι ήταν στον πάτο, τα καταπάτια, τα κατακάθια, τα απορρίματα, τα σκουπίδια, οι σαπίλες ανακατώθηκαν και βγήκαν με τα βρώμικα ζουμιά και νερά τους στην επιφάνεια...."

ΠΗΓΗ : Φύλλα Ημερολογίου, τόμος Ε΄ (1913-1917) εκδόσεις "Ερμής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου