Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ 3 ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Για το "Δημοκρατικό Εθνικό Ρεύμα" η 28η Οκτωβρίου δεν είναι επέτειος απλής εθνικής εορτής, αποτελεί εθνικό έπος παγκόσμιου θαυμασμού γραμμένο χρυσοίς γράμμασι στην Ιστορία. Και δεν πρέπει να κάνουμε σύντομες αναφορές, αλλά να την τιμούμε. Όλη η Ελλάδα πρέπει να σημαιοστολίζεται, τα ΜΜΕ να αφιερώνουν ειδικές εκπομπές για το περιεχόμενο της εορτής. Όμως, απλοί υπαινιγμοί, εξευτελισμός της εορτής από τους πολιτικούς, μερική άγνοια στα ΜΜΕ, σε αντίθεση με το Πολυτεχνείο που εορτάζεται 3 ημέρες (14-17 Νοεμβρίου)! Η εβδομάδα αυτή (28/10/13 - 2/11/13) είναι αφιερωμένη στην 28η Οκτωβρίου 1940 και στο blog μας θα δημοσιεύονται, όχι αποκλειστικά, άρθρα αφορώντα το μεγάλο αυτό έπος.
Μία μορφή που δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε από τα σχολικά βιβλία και τα ΜΜΕ υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ο οποίος κράτησε στάση εθνικώς αξιοπρεπή, όπως αρμόζει σε Ορθόδοξο Έλληνα Ιεράρχη.

Τα 3 ΟΧΙ του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου
Ο Χρύσανθος Φιλιππίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και σε ηλικία 32 ετών εξελέγη Μητροπολίτης Τραπεζούντος του Πόντου. Μετά τη σφαγή του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους ήλθε στην Αθήνα και ορίσθηκε εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Με σπουδές στη Χάλκη και σε ξένα πανεπιστήμια εκλέγεται το 1938 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Τον αγώνα των στρατιωτών μας στα  βουνά της Βορείου Ηπείρου στήριξε και ο ίδιος και η Εκκλησία της Ελλάδος με κάθε τρόπο, ηθικό και υλικό.
Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα ως κατακτητές. Ο Χρύσανθος εκλήθη να μετάσχει της επιτροπής, η οποία θα παρέδιδε επισήμως την πόλη στον Γερμανό Διοικητή.
Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε και απήντησε: «Οι Έλληνες Ιεράρχες δεν παραδίδουν τας πόλεις εις τον εχθρόν, αλλά καθήκον των είναι να εργασθούν δια την απελευθέρωσιν αυτών». Ήταν το πρώτο ΟΧΙ του Χρυσάνθου.
Ο Δήμος Αθηναίων τον ειδοποίησε ότι θα τελεσθεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό κα τον καλούσαν να προσέλθει.
Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε και πάλι λέγοντας: «Δοξολογία δεν έχει θέσιν επί τη υποδουλώσει της Πατρίδος μας. Η ώρα της Δοξολογίας θα είναι άλλη». Ήταν το δεύτερο ΟΧΙ του Χρυσάνθου.
Υπήρξε στη συνέχεια άλλη απαίτηση: Να ορκίσει τη γερμανοπρόβλητη κυβέρνηση Τσολάκογλου. Και ο Αρχιεπίσκοπος απήντησε: «Δεν μπορώ να ορκίσω κυβέρνησιν προβληθείσαν υπό του εχθρού. Ημείς γνωρίζομεν ότι τας Κυβερνήσεις ορίζει ο Λαός και ο Βασιλεύς. Εδώ τώρα ούτε ο Λαός εψήφισεν την Κυβέρνησιν ούτε ο Βασιλεύς την ώρισεν». Ήταν το τρίτο ΟΧΙ του Χρυσάνθου.
Αντικαταστάθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, ο οποίος διεφύλαξε τα εθνικά συμφέροντα κατά την Κατοχή.
Τα ΟΧΙ του εμψύχωσαν την αγωνιστικότητα των Ελλήνων.

Φωτογραφίες του αειμνήστου Μακαριστού Χρυσάνθου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου