Η πολιτειακή, πολιτική, στρατιωτική και εκκλησιαστική ηγεσία του 1940 ήταν εκείνη η οποία ενέπνευσε τον Ελληνικό λαό σ΄ αυτό που γνωρίζουμε ως "Έπος του 1940". Οι Έλληνες στα δύσκολα βρήκαν μία άξια ηγεσία που τους ένωσε προσπαθώντας (η τελευταία) να επουλώσει πληγές και πάθη από το πρόσφατο παρελθόν με το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Ο τότε κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς, μετά την απόρριψη του ιταμού τελεσιγράφου του Μουσολίνι, προέβη σε κάποιες κινήσεις. Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπής, από τις κορυφαίες ιστορικές γραφίδες στον τόπο μας, καταθέτει τι έγινε από τότε που έφυγε ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι μέχρι την κήρυξη της επιστράτευσης. Αξίζει και θα σας παρακαλούσα ιδιαίτερα να το διαβάσετε:
Διασκευή αποσπάσματος του Γ΄ Τόμου του έργου του ιστορικού κ. Κων/νου Μπαρμπή, "Τσακάλια και ύαινες της Ελληνικής πολιτικής".
Μετά τον Γκράτσι...
Ο Μεταξάς, αφού συνόδευσε τον Γκράτσι, έως την έξοδο της οικίας του, τηλεφωνεί αμέσως στον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ κατά τις 3:15-3:25 τα ξημερώματα. Τον ενημερώνει για όσα προηγήθηκαν, τον παρακαλεί να κατέλθει από το Τατόι στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα συνέλθει στις 4:30 το υπουργικό συμβούλιο. Σειρά έχει ο Βρετανός πρεσβευτής Πάλερετ, που μετά την τηλεφωνική στιχομυθία, δηλώνει πως μεταβαίνει αμέσως στην κατοικία του Μεταξά. Καλούνται ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου και ο αντιπτέραρχος Πέτρος Οικονομάκος (αρχηγοί των οικείων Επιτελείων). Στις 4:45, ο Μεταξάς πληροφορεί για την υπό εξαπόλυση επίθεση τους πρεσβευτές μας σε Βελιγράδι και Άγκυρα.
Μετά από 15 λεπτά τον συναντά ο Πάλερετ και ο Μεταξάς ζητεί την αγγλική ενίσχυση΄ ο άλλος διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θα τηρήσει την εγγύηση που είχε δώσει τον Απρίλιο του 1939.
Οι δρόμοι είναι έρημοι καθώς ο Μεταξάς κατευθύνεται στο κέντρο. Ο λαός κοιμάται ήρεμος, γαλήνιος, ανυποψίαστος, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του. Βέβαια, κατά τους κομμουνιστές και ξυλοσχιστές της ιστορίες αυτός ο λαός είπε το ΟΧΙ στο μουσουλινικό τελεσίγραφο.
Συνομιλία Μεταξά-Παπάγου
Ο στρατάρχης Παπάγος θα διασώσει την στιχομυθία μεταξύ αυτού και τα Μεταξά:
- Μεταξάς: "Στρατηγέ, σας ομιλεί το Έθνος! Προ ολίγων λεπτών, έφυγε από το σπίτι μου ο Γκράτσι. Μου επέδωσε ένα τελεσίγραφον, με το οποίον..."
- Παπάγος: "Ασφαλώς το απερρίψατε, κύριε Πρόεδρε."
- Μεταξάς: "Το απέρριψα. Του είπα "Όχι", όπως είχαμε συμφωνήσει με τον Βασιλέα και με σας. Τώρα ελπίζω ότι με την βοήθειαν του Θεού θα νικήσωμεν. Το Έθνος στηρίζει τας ελπίδας του εις εσάς και εις τον στρατόν του οποίου ηγείσθε..."
Ο Παπάγος θα προσευχηθεί γονατιστός και ύστερα θα κατεθυνθεί στο Γενικό Επιτελείο, που πολύ σύντομα κατακλύζεται από αξιωματικούς. Σε όλες τις μονάδες στέλνεται κατεπείγοντας το σήμα: "Από έκτης πρωινής σήμερον προερχόμεθα εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν ΣΤΟΠ. Άμυνα εθνικού εδάφους διεξαχθή βάσει διαταγών ας έχετε ΣΤΟΠ. Εφαρμόσατε σχέδιον επιστρατεύσεως."
Η "προσευχή" του Γεωργίου και η εξομολόγηση του στην Φρειδερίκη
Ο Γεώργιος φτάνει στην ώρα του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τον συνοδεύει ο αδελφός του, πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Παύλος. Ο Βασιλεύς πέρασε από την διαδοχική κατοικία στο Ψυχικό για να πάρει μαζί με τον οποίο είχε μοιραστεί τα 11 πικρά χρόνια εξορίας. Καθώς περιμένει περιμένει τον Παύλο στην είδηση να φορέσει την στολή του, ο Γεώργιος-μολονότι εσωστρεφής και κλειστός τύπος-ανοίγει την καρδιά του στην νύφη του Φρειδερίκη:
"Παρακαλούσα τόσα χρόνια τον Θεό να μην υποχρεωθώ να οδηγήσω τον λαό μου σε άλλη πολεμική περιπέτεια και σε νέα απώλεια ζωών και αίματος. Δυστυχώς, οι προσευχές μου δεν εισακούστηκαν..."
Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Λίγο πριν από τις 5 αρχίζει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με ενημέρωση αναδρομική των μελών του. Η φωνή του Μεταξά είναι σταθερή παρά την εμφανή συγκίνηση με την οποία είναι πεφορτισμένη:
"Κύριοι συνάδελφοι, τώρα γνωρίζετε τα πάντα. Και επειδή θα σας ζητήσω να υπογράψετε τα 5 έτοιμα από καιρόν διατάγματα:, καλώ οιονδήποτε εξ υμών ο οποίος έχει αντίρρησιν ή επιφύλαξιν να την διατύπωση ελευθέρως, ή, αν διαφωνή, να υποβάλη την παραίτησίν του".
Καμία αντίρρηση, καμία επιφύλαξη.
Και τώρα επακολουθεί μία συγκινητικότατη σκηνή υψηλού ελληνορθοδόξου ήθους:
Ο Ιωάννης Μεταξάς βγάζει το καπάκι του χρυσού στυλογράφου του. Προτού υπογράψει θα κάνει τρεις φορές τον Σταυρό του, ενώ προσεύχεται στον Ύψιστο:
"Ο Θεός σώζοι την Ελλάδα"!
Βασιλεύς Γεώργιος Β΄, Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος, σύμπαν το Υπουργικό Συμβούλιο, Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων επανέλαβαν το σημείον του Σταυρού και τις λέξεις του πρωθυπουργού!!!
Στις 6 κτυπούν οι σειρήνες. Οι Έλληνες ξεκινούν μία νέα εποποιία...
* Με αυτά:
1ο Βασιλικό Διάταγμα): κηρύσσεται η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας΄
2ο ΒΔ): ανατίθεται στον Βασιλέα η γενική Αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων,
3ο ΒΔ): διορίζεται αρχιστράτηγος του Στρατού ξηράς ο Παπάγος,
4ο ΒΔ): επιστρατεύεται το Βασιλικό Ναυτικό,
5ο ΒΔ): κηρύσσεται σε εμπόλεμη κατάσταση η Βασιλική Αεροπορία.
Επίλογος ΔΕΡ
Αυτά τα συγκινητικά επακολούθησαν μετά την αποχώρηση του Γκράτσι. Αυτό θα πει:
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ,
- ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΘΟΣ,
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ,
- ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ.
Ούτε ελάχιστο δείγμα έχουν οι πολιτικάντηδες που κυβερνούν. Συγκρίνετε ηγεσίες και πολιτεύματα. Το μεγαλείο της σύγχρονης Ελλάδος αποτυπώνεται σ΄ αυτούς τους ΗΓΕΤΕΣ που έγραψαν νέες σελίδες δόξας και εποποιίας δίπλα στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες και την επτάλοφη Βασιλεύουσα τον Μάιο του 1453. Χάρη σ΄ αυτούς ο Ελληνικός λαός έκανε ένα νέο έπος στα Βορειοηπειρωτικά όρη: το έπος του 1940-41.
Και σήμερα όλες αυτές οι τιτάνιες προσπάθειες καταπατούνται με Προεδρικά Διατάγματα και νόμους που ξεπουλούν την Πατρίδα μας περιφερειακά στην Γερμανία και εξαθλιώνουν τον Ελληνικό λαό.
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ 1940!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου