Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄: "ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!"

Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄, στο πλαίσιο της προσπαθείας του για βοήθεια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον Ιούνιο του 1942 τις ΗΠΑ. Εκεί, συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ. Έπειτα στην πόλη Μάουντ Βέρνον και τα γραφεία του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού όπου ζήτησε από την ηγεσία της να αυξήσει τις ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων που στέλνονται στην Ελλάδα και παραχώρησε συνέντευξη σε εκατοντάδες δημοσιογράφους. Στην συνέχεια, μετέβη στην Νέα Υόρκη και στις 15 Ιουνίου απευθύνθηκε από το βήμα του Κογκρέσο στα μέλη του.
Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία του στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση:
"...Ο Ελληνικός λαός βασανίζεται σήμερον και υποφέρει αφάνταστα. Χιλιάδες ομοεθνείς μου αποθνήσκουν καθημερινώς από την πείναν, τας κακουχίας και την τυραννίαν. Τραγικαί σκηναί εκτυλίσσονται εις τους δρόμους των πόλεων και εις την ύπαιθρον, όπου πλανάται το φάσμα του θανάτου και του ολέθρου...
Αλλά σας εξορκίζω να μη λησμονήτε ότι εκτός από την Ελλάδα, η οποία πεινάα και δυστυχεί, υπάρχει και άλλη μία Ελλάς, η οποία συνεχίζει τον αγώνα με όλην την δύναμιν της ψυχής της κάτω από την εχθρικήν τυραννίαν, αλλά και έξω απ΄αυτήν...
Κάθε φορτίον τροφίμων το οποίο αποστέλλεται εις την χώραν μου όχι μόνον σώζει χιλιάδας ανθρώπων από βέβαιον εκ πείνης θάνατον, αλλά βοηθεί ταυτοχρόνως να διατηρηθή υψηλά το φρόνημα των Ελλήνων αγωνιστών. Ιδού ένας από τους κυρίους λόγους, δια τους οποίους με απασχολεί διαρκώς το πρόβλημα επισιτισμού της Ελλάδος και δια τους οποίους δεν διστάζω καθόλου να παρακαλέσω: Βοηθήσατε την Ελλάδα, βοηθήσατε την ακόμα, βοηθήσατε την όσον περισσότερον δύνασθε..."
Αυτά είναι τα λόγια ενός πατριώτη ηγέτη που δεν ξεχνά τον λαό του, ούτε γλεντούσε σε χαρέμια της Μέσης Ανατολής κατά τον γραικύλο Τατσόπουλο, αλλά αγωνίζεται για την επιβίωσή του και την ενίσχυση του αγώνα του.
ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΗΓΕΤΕΣ.
ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου