Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Κατόπιν προτροπής του "Εθνικού Αγωνιστή" (προφίλ facebook) δημοσιεύουμε την απάντηση του Γραφείου Τύπου της Βασιλικής Οικογένειας στην αριστερή εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Σας παραθέτουμε το κείμενο-απάντηση από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας.

Στις 07.06.07, η Ελευθεροτυπία παρουσίασε μια "έρευνα" με τίτλο "Σε 13 πράξεις το έργο της Βασιλικής περιουσίας". 
Παρουσιάζουμε την αλήθεια των γεγονότων σε απάντηση των 13 'πράξεων' που είναι γεμάτες λάθη, σκόπιμα ή μη.

1. Την 1η Ιουλίου 1973, η χούντα, βάσει νομοθετικού διατάγματος 225, απαλλοτριώνει κινητή και ακίνητη περιουσία των Γλίξμπουργκ μετά τη φυγή του Κωνσταντίνου στο εξωτερικό. Και ανακαλούνται αυτοδικαίως όλα τα εκδοθέντα παραχωρητήρια του Ελληνικού Δημοσίου προς τους διατελέσαντες βασιλείς και τα μέλη των οικογενειών τους. Η βασιλική περιουσία περιέρχεται στον ελληνικό λαό.
Η εφημερίδα αναγνωρίζει διάταγμα της χούντας ως νόμιμο και θεμιτό. Δεν σημειώνει α) ότι ακυρώθηκε αμέσως από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και β) ότι η 'αποζημιώση' ποτέ δεν εισπράχθηκε από την βασιλική οικογένεια.

2. Με νομοθετικό διάταγμα 72/1974 η βασιλική περιουσία δεν αποδίδεται στον έκπτωτο και την οικογένειά του ως δήθεν ιδιωτική περιουσία, αλλά τίθεται υπό ειδικό μεταβατικό καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης.
Για πρακτικούς λόγους αποδόθηκε αρχικά σε ειδικά συσταθείσα προς τούτο επιτροπή. Όντως υπήρξε μεταβατικό καθεστώς μέχρις ότου αποφασισθεί με το δημοψήφισμα η μορφή του πολιτεύματος. Το σύνολο της περιουσίας αποδίδεται το 1975 στους νόμιμους ιδιοκτήτες, την βασιλική οικογένεια, η οποία από τότε (μέχρι το 1994) πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν.

3. Την 8η Δεκεμβρίου 1974, διενεργείται δημοψήφισμα, με το οποίο κατακυρώνεται η αβασίλευτη Δημοκρατία.
Το δημοψήφισμα έγινε διότι θεωρήθηκαν παράνομες όλες οι συντακτικές πράξεις της χούντας. Ουδεμία όμως σχέση έχει αυτό με το θέμα της περιουσίας.

4. Τη δεκαετία του '80 ξεκινούν οι πρώτες διαπραγματεύσεις του Τέως με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, χωρίς αποτέλεσμα.
Οι διαπραγματεύσεις διάρκεσαν 4 χρόνια και κατάληξαν σε εξουσιοδότηση 110 σελίδων για την υπογραφή της συμφωνίας, προτού αρρωστήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και χάσει τις εκλογές. Ο γραμματεύς του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, κ. Γ. Κασσιμάτης, έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει δημοσίως τα στοιχεία αυτά.

5. Τη 18η Φεβρουαρίου 1991, το νυχτερινό ριφιφί επί κυβερνήσεως Κων/νου Μητσοτάκη, με τα κοντέινερ που φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά για το Αμστερνταμ.
Οι λέξεις 'νυχτερινό' και 'ριφιφί' είναι αδικαιολόγητα ανακριβείς, όταν α) τα πλάνα της μεταφοράς, -που έχουν κατά κόρο προβληθεί από ΜΜΕ-, δείχνουν ότι γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας, β) τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι τα κοντέινερ έφθασαν στον Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι, και γ) η όλη διαδικασία ήταν καθόλα νόμιμη όπως έχει αποφανθεί η κυβέρνηση και όπως προέκυψε από έρευνα που διενεργήθηκε τότε.

6. Το 1992, η γραπτή συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Τέως. Ο νόμος 2086/1992 του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά ρυθμίζει τα της βασιλικής περιουσίας. Και υπογράφεται σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Τέως, που καταρτίστηκε με τη συμβολαιογραφική πράξη 10573/3.6.1992 της συμβολαιογράφου Αθηνών Στυλιανής Χατζιάρα - Λέλη.
Ο νόμος του 1992 πέρασε από την Βουλή και επικύρωσε την συμφωνία. Η σύμβαση και συμβολαιογραφική πράξη αναφέρονται στον νόμο.

7. Το 1994, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καταργεί τον νόμο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά.
... ισχυριζόμενη ότι ποτέ δεν υπήρξε και επαναφέρει τον νόμο της χούντας που έχει καταργήσει προ 20ετίας ο Καραμανλής δια συντακτικής πράξεως.

8. Την ίδια χρονιά ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος φέρνει νέο νόμο, για οριστική λύση του θέματος της βασιλικής περιουσίας, που περνάει στην κυριότητα του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα θεωρούνται άκυρα διαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα έγγραφα που έχουν δοθεί στον έκπτωτο Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ και τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ θεωρείται ότι στερούνται και την ελληνική ιθαγένεια αυτοδικαίως με την επικύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Δεν ακυρώνονται τα διαβατήρια - δεν στερείται η ιθαγένεια. Ο νόμος, -τον οποίον ο δικηγόρος της ιδίας κυβερνήσεως, κ. Αλιβιζάτος χαρακτηρίζει 'τερατώδη' (σελ. 34 'Η Βασιλική Περιουσία στο Στρασβούργο)-, αναφέρει ότι πρέπει να εγγραφούν στο δημοτολόγιο και να προσκομίσουν κάποιο επίθετο προκειμένου να αναγνωριστεί η ιθαγένεια.

9. Το 1994 παραχωρείται το Μον Ρεπό στο Δήμο Κερκυραίων. Ακίνητο που παραχωρήθηκε «κατά χρήση» και μόνο στη βασιλική οικογένεια κατά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που παράνομα μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο με πλαστούς τίτλους αγοραπωλησίας από τον Γεώργιο Α' το 1882 και το 1924 με την ανακήρυξη της πρώτης ελληνικής Δημοκρατίας νομιμοποιείται και δημεύεται καταγεγραμμένο ως ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας.
Παντελώς ανιστόρητη η ερμηνεία που δίνεται για το Μον Ρεπό. Όταν ο βασιλεύς Γεώργιος Α αποδέχτηκε την παμψηφεί εκλογή του από την Β' Εθνική Συνέλευση, το έκανε υπό τον όρο ότι τα Επτάνησα με την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων θα ξαναενώνονταν με την Ελλάδα, όπως και έγινε. Προς ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι Κερκυραίοι δώρισαν το Μον Ρεπό στον βασιλέα Γεώργιο. Όπως αναγνώρισε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το κτήμα ανήκε στην βασιλική οικογένεια ως ιδιώτες, και όχι μόνον για την διάρκεια της παραμονής τους στο αξίωμα.

10. Με το νόμο του 1994 τα κτήματα Τατοΐου Αττικής και Πολυδενδρίου Λάρισας περιέρχονται στη διοίκηση του υπουργείου Γεωργίας. Το τελευταίο το είχε δωρίσει ο βασιλιάς Παύλος (πατέρας του κ. Γλίξμπουργκ) στον ελληνικό λαό από το 1962.
Ο βασιλεύς Παύλος είχε δωρίσει το κτήμα Πολυδενδρίου, -με την αφορμή των γάμων της πριγκίπισσας Σοφίας-, 'υπέρ των αγροτικών συνεταιρισμών της Ελλάδος, ίνα ανεγερθούν εκεί σχολαί επιμορφώσεως των αγροτών, οίτινες μετά των εργατών αποτελούν βασικόν τμήμα της σπονδυλικής στήλης του έθνους', όπως δημοσιεύσατε και εσείς στις 11. 02. 07. Ουδέποτε τηρήθηκαν αυτοί οι όροι. Όπως ορίζει λοιπόν ο νόμος, η δωρεά ακυρώθηκε με το περάς του χρόνου και το κτήμα επεστράφη στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας. Αυτό έκρινε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

11. Το Νοέμβριο του 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού επιδικάζει αποζημίωση 4,6 δισ. δρχ. ύστερα από προσφυγή του Τέως. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνει τότε και λίστες με την περιουσία που διεκδικεί.
Η κυβέρνηση τότε δήλωνε εγγράφως στο ΕΔΑΔ, ότι κακώς έμεινε στο Τατόι η υπόλοιπη κινητή περιουσία και κακώς δεν τα είχε ήδη πάρει όλα ο πρώην βασιλεύς. Η βασιλική οικογένεια ουδέποτε διεκδίκησε αποζημίωση. Το Δικαστήριο επέβαλε στους ενδίκους να παρουσιάσουν αποτιμήσεις της εν λόγω περιουσίας όταν η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε χρονικό περιθώριο για την επιστροφή της. Σημειώνουμε δε, ότι η αποτίμηση της κυβερνήσεως ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της βασιλικής οικογένειας.

12. Τον Ιανουάριο 2007, ο οίκος Christie's του Λονδίνου διενεργεί δημοπρασία της βασιλικής περιουσίας. Αβγά φαμπερζέ, πίνακες ζωγραφικής και εκατοντάδες άλλα αντικείμενα διαμοιράζονται ανά την υφήλιο προς οικονομική τέρψιν του Τέως. Στο παρά πέντε αποστέλλεται εξώδικο του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη στον οίκο Christie's περί αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Δεν κατανοούμε την εμμονή της εφημερίδος να προσδίδει αναπόδεικτη οικονομική τέρψιν στον βασιλέα Κωνσταντίνο.

13. Η αρμόδια Επιτροπή Βασιλικής Περιουσίας ξεκινάει ανεπίσημη καταγραφή.
Ούτε και αυτό ήταν αληθές κατά την δημοσίευση του άρθρου. Γιατί δεν αναρωτιέται η συγγραφεύς, γιατί οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν δέχτηκαν την συνεργασία που επανειλημμένως -και γραπτώς- πρότεινε ο πρώην βασιλεύς, ώστε να ξεκινήσει η συντήρηση των αντικειμένων και να λήξουν οι κατηγορίες για 'ριφιφί' και άφαντα αρχαία? Πώς εξασφαλίζεται η παράδοση ολόκληρης της κινητής περιουσίας, όταν δεν υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος ελεγκτικός φορέας, όταν δεν έχει γίνει διαδικασία παράδοσης - παραλαβής, όπως θα έπρεπε?

Τέλος, επισημαίνουμε την πλήρη ιστορική και νομική άγνοια οιουδήποτε εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την λέξη 'Γλίξμπουργκ' όταν αναφέρεται στα μέλη της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Πηγή: Ιστοσελίδα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου