Σάββατο 26 Μαΐου 2012

"ΕΥΡΩΔΡΑΧΜΗ" ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Ως blog προκρίνουμε ένα διπλό αποτελεσματικό νομισματικό σύστημα για την Ελλάδα ώστε να σταματήσει το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" και να ωθηθεί η ανάπτυξη. Προτείνουμε την "ευρωδραχμή".

Γιατί θέλουμε την Ευρωδραχμή;

Με έκδοση "ευρωδραχμής", και ταυτόχρονα "απεγκλωβισμό του μνημονίου" και "λήψη αναπτυξιακών μέτρων" θα δώσουν ώθηση στην Εθνική μας Οικονομία. Θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. Επίσημο νόμισμα της χώρας μας το ευρώ και το χρησιμοποιούμε για τις εξωτερικές μας υποχρεώσεις (συναλλαγές κλπ). Στο εσωτερικό το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η "κρατικοποίηση της Κεντρικής Τραπέζης της Ελλάδος". Έπειτα έκδοση δικής μας "άτοκης ευρωδραχμής". Όταν είχαμε την δραχμή μέχρι το 2001, το κόψιμο της πραγματοποιούσε η Μ. Βρετανία και μας την τόκιζε!!! Όσοι επιμένουν στην επιστροφή στην δραχμή στην παρούσα συγκυρία επενδύουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος και ημών. Στο μέλλον δεν ξέρουμε και μπορεί η δραχμή να αποδειχθεί συμφερότερο νόμισμα! Ευρώ και ευρωδραχμή θα έχουν την ίδια ισοτιμία!

- Τότε γιατί να έχουμε και την ευρωδραχμή;
- Γιατί IKEA, Lidl που είναι ξένες εταιρίες στέλνουν τα έσοδα τους στην Γερμανία. Η Γερμανία κερδίζει τον χρόνο 25 δις ευρώ. Ο λαθρομετανάστης δεν θα μπορεί να στείλει τα χρήματα του έξω στο εξωτερικό γιατί θα είναι ένα κουρελόχαρτο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να καθιερωθεί ένα σύστημα αυστηρού ελέγχου παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος και ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.
- Πόσο καιρό θα διαρκέσει το παράλληλο νόμισμα;
- Μέχρι τα μέσα του 2015.

Την πρόταση αυτή υιοθέτησαν ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, πολλοί διαφορετικοί φορείς και η Τράπεζα "Deutsche Bank" ενώ, την πρόταση αυτή είχε ειπωθεί και από τον Πρόεδρο του ΛαΟΣ Γ. Καρατζαφέρη . Τι λέει όμως η Deutsche Bank:
«Ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα» προτείνει σε ανάλυση της η Deutsche Bank κάνοντας λόγιο για το Geuro. Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που δημοσιεύονται σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας μας στο ευρώ, θέτοντας το δίλλημα «μέσα ή έξω», η γερμανική τράπεζα προτείνει ένα « ενδιάμεσο» οικονομικό σχέδιο.
Η τράπεζα εκτιμά ότι « η πίεση από την Ελλάδα για μια de facto λήξη του προγράμματος δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη αφού θα αποτελούσε μια διευκόλυνση που θα διάβρωνε τις προσπάθειες προσαρμογής άλλων κρατών και θα ασκούσε πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία».
Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα αναφέρει «ένα ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ (το οποίο ονομάζει Geuro) θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του όταν η κυβέρνηση εκδώσει IoU’s (i owe you, υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο αναγνωρίζει ένα χρέος) για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις» και συμπληρώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση».
Καταλήγοντας η τράπεζα κρίνει ως αναμενόμενη μια μεγάλη υποτίμηση αρχικά, αλλά υπογραμμίζει ότι «οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν, ή ακόμη και να ενισχύσουν, ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου