Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡΣ ΤΟΥ 1991

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 επανεμφανίστηκε στην δημοσιότητα ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄ και η Βασιλική Οικογένεια. Τον Δεκέμβριο του 1989 δημιουργήθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, πρόεδρος του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Μίνως Κυριακού. Ο Κωνσταντίνος είχε καλές σχέσεις (για τώρα δεν γνωρίζω) με τον Κυριακού. Τα πρώτα 5 χρόνια τουλάχιστον του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος εμφανιζόταν συχνά στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό (π.χ. συνέντευξη του τον Φεβρουάριο του 1993, πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 1991, θερινή επίσκεψη στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1993 κλπ). Βέβαια, τότε η τηλεόραση ήταν πιο αυθόρμητη. Σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται όλο και πιο αισθητή η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα.

Το Πλιάτσικο επί εξαετίας και το "αίτημα" του Βασιλιά
Την ίδια περίοδο άρχισε να εμφανίζεται και το θέμα της περιουσίας του Βασιλέως. Ο Κωνσταντίνος ζήτησε τον Φεβρουάριο του 1991 από την κυβέρνηση αν μπορεί να βγάλει ορισμένα οικοσκευή από το Τατόι και να τα μεταφέρει στο Λονδίνο. Ο Κωνσταντίνος γνώριζε πολύ καλά ότι επί εξαετίας Παπαδόπουλου έγινε μεγάλο πλιάτσικο οικογενειακών-ιστορικών αντικειμένων του στο Τατόι πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σε ποια χέρια βρίσκονται. Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να τα προστατεύσει ο Κωνσταντίνος;;;
Η κυβέρνηση στο αίτημα του Κωνσταντίνου ανταποκρίθηκε θετικά και ο ίδιος ο Βασιλεύς πρότεινε για την αποφυγή παρεξηγήσεων την παρουσία των υπαλλήλων των Τελωνείων καθώς και της Αρχαιολογικής, Βυζαντινής Υπηρεσίας και της Πινακοθήκης για να ελέγξουν ότι μπορεί να εξαχθεί. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Υπηρεσίες ήλεγχαν τα πάντα και ότι θεωρούσαν ότι έπρεπε να μείνει, έμενε εκεί και ότι θεωρούσαν ότι μπορούσε να βγάλει ο Βασιλεύς, έβαζαν σφραγίδα (στάμπα) και έφευγαν με τα 9 κοντέινερς. Αυτή είναι η ιστορία.
Βέβαια κάποιοι της Πινακοθήκης κωλυσιεργούσαν και ύβριζαν. Τα ΜΜΕ, οι συμμορίες του ΠαΣοΚ και της αριστεράς θεωρώντας την κατάσταση ευκαιρία για καθυβρισμό του Βασιλέως έβαζαν τίτλους στα Δελτία Ειδήσεών τους όπως "Σκάνδαλο ολκής".
Στις 17 Φεβρουαρίου 1991 9 κοντέινερ τα οποία περιείχαν 1.904 δέματα φορτώθηκαν σε 6 μεγάλες νταλίκες και με τη συνοδεία τελωνειακού επόπτη έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Η επιχείρηση έγινε με επίβλεψη της Αστυνομίας. Στον Πειραιά περίμενε το ολλανδικό φορτηγό πλοίο «Τζοάνα Μπόρχαρντ». Σε τρεις ώρες είχε ολοκληρωθεί η φόρτωση και το πλοίο ξεκίνησε αμέσως με προορισμό το Ρότερνταμ. Από εκεί κατέληξε στο λονδρέζικο λιμάνι Τίλμπουρι. Έπειτα, γερμανική εταιρεία μεταφορών τα παρέδωσε στην οικία του Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Λονδίνο.

Συμφωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Το 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του τότε Υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά σύναψε συμφωνία με τον Κωνσταντίνο, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2086/1992 και προέβλεπε την απόδοση στο ελληνικό κράτος του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας και τη διατήρηση από τον Βασιλιά των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου στην Αθήνα, του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και του κτήματος στο Πολυδένδρι.

Επίλογος
Τα κοντέινερς αποτελούν για τους γελοίους πολέμιους του Κωνσταντίνου και του βασιλικού θεσμού ψόγος και αρχίζουν να ρίχνουν έναν οχετό ύβρεων για να μολύνουν τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και για να σπάσουν τους δεσμούς αγάπης που υπάρχει ανάμεσα σε Βασιλέα και λαό, αγάπη και εμπιστοσύνη που δεν απέκτησαν ποτέ οι πολιτικάντηδες αυτού του τόπου.
Ο Κωνσταντίνος, με έλεγχο, με τάξη, τακτοποίησε τα του οίκου του. Όμως μέχρι και στο θέμα της ιδιοκτησίας θα επέμβουν τα ρετάλια και ο κίτρινος τύπος.

1 σχόλιο:

  1. Εθνικός Αγωνιστής: Στις 07.06.07, η Ελευθεροτυπία παρουσίασε μια 'έρευνα' με τίτλο 'Σε 13 πράξεις το έργο της Βασιλικής περιουσίας'.
    Παρουσιάζουμε την αλήθεια των γεγονότων σε απάντηση των 13 'πράξεων' που είναι γεμάτες λάθη, σκόπιμα ή μη.
    http://www.greekroyalfamily.gr/en/press/news/105-eleftherotypia-i-anekselengkti-eleftheria-tou-typoy.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή