Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Προλογίζει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

102 χρόνια από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας, της Κοζάνης. Απελευθερωτής της ο Στρατηλάτης-Διάδοχος Κωνσταντίνος ΙΒ΄ με τον πανάξιο γενναίο Ελληνικό Στρατό. Και δεν υπάρχει ούτε ένα άγαλμα προς τιμήν του, ούτε κανείς τον μνημονεύει αποδίδοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και την ιστορική τιμή στον Στρατηλάτη και διπλασιαστή της Ελλάδος.
Αυτό το άρθρο αφιερωμένο στους Κοζανίτες και την έμφαση που πρέπει να δώσουν στο παρακάτω περιστατικό και την ενωτική συμβουλή του αειμνήστου Βασιλέως Γεωργίου Α΄ από την Κοζάνη.

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Κοζάνη, 14 Οκτωβρίου 1912
Άφιξη Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στην Κοζάνη. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και το επιτελείο υποδέχονται τον Βασιλιά στην είσοδο της πόλης. Κόσμος πολύς στους γύρω δρόμους. Ο Μητροπολίτης περιμένει τον Βασιλιά, φιλάει την εικόνα της Παναγίας. Ο Κωνσταντίνος χαιρετάει στρατιωτικά τον πατέρα του και αυτός τον αγκαλιάζει και τον φιλάει. Δοξολογία στην Μητρόπολη.
Κωνσταντίνος και Γεώργιος μιλούν. Μαζί τους και οι πρίγκηπες Γεώργιος, Ανδρέας και Νικόλαος.
* ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «Η εξουσία μας σε όλες τις περιοχές που απελευθερώσαμε είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Ηδη, ο νομάρχης Λάρισας Περικλής Α. Αργυρόπουλος ορίστηκε νομάρχης Κοζάνης».
* ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄: «Ωραία».
* ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Η κύρια δύναμη του ελληνικού στρατού, 50.000 άνδρες και 80 κανόνια, κινείται, μέσω Βερμίου, προς την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά…».
Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, κοιτάζει τον πρίγκηπα Νικόλαο και μετά ξαναστρέφει το βλέμμα του στον Κωνσταντίνο.
* ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄: «Αλλά; Τι συμβαίνει Ντίνο;».
* ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Η ταχύτητα του εφοδιασμού δεν είναι και η καλύτερη πατέρα. Συν τοις άλλοις, δεχόμαστε και πίεση από την Αθήνα».
* ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄: «Πίεση; Τι εννοείς πίεση;».
* ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Δεχόμαστε συνεχείς υποδείξεις από το υπουργείο Στρατιωτικών και Εξωτερικών για τις κινήσεις μας. Λες και εμείς, που είμαστε στο πεδίο της μάχης δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και γνωρίζουν αυτοί από τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα».
* ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄: «Οι πολιτικοί είναι πολιτικοί Κωνσταντίνε. Και οι στρατιωτικοί είναι στρατιωτικοί. Κάνε, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις, συνθέτοντας απόψεις και συμβουλές και κρίνοντας το τι θα πράξεις ανάλογα με τις συνθήκες του μετώπου».
Ο Γεώργος Α΄ συνιστά στα παιδιά του να ξεχάσουν ό,τι συνέβη και να επικεντρωθούν στον σκοπό τους στο πεδίο της μάχης.
* ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄: «Μην δίνετε τόση έκταση σε τέτοια συνηθισμένα πράγματα. Την μεγαλύτερη ώρα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας δεν πρέπει να την στιγματίσουμε με διχόνοιες και διαφωνίες. Καλά σου είπαν αυτοί από την πλευρά τους, καλά έπραξες και εσύ από την πλευρά σου. Ούτε εσύ πρέπει να τους παρεξηγήσεις, ούτε αυτοί να παρεξηγήσουν εσένα. Να είμαστε ενωμένοι, να κοιτάξουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στις μάχες που έρχονται».
* ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Εντάξει πατέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου