Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΝΑΥΤΙΚΟ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967

Επιμέλεια: δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Κατάδοση και σύλληψη Μαννέτα
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του Πυροβολικού του Γ΄ Σώματος Στρατού επισκέφθηκε τον γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Ι. Λαδά, προκειμένου να τον ενημερώσει για το τι είχε υποπέσει στην αντίληψή του σχετικά με τις συνομιλίες που παρακολουθούσε μεταξύ αξιωματικών του σώματος στην Βόρειο Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρει τον ταξίαρχο Έρσελμαν, τον ταξίαρχο Βιδάλη και τον υποστράτηγο Ζαλαχώρη, οι οποίοι έκαναν συχνές συναντήσεις τον τελευταίο καιρό. Στις 9:30  το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου συναντάται με τον αρχηγό ΓΕΣ Οδυσσέα Αγγελή, τον οποίο ενημερώνει για τα όσα φοβάται.
ΠροεπισκόπησηΜία ώρα αργότερα, καταφθάνει ο αντιστράτηγος Μαννέτας, κρατώντας έναν φάκελο, ο οποίος περιλαβάνει (δείτε την εικόνα δίπλα) την διαταγή του βασιλέως και λέει στον Αντιστράτηγο Αγγελή: «Διαταγή του Βασιλέως να μου παραδώσετε τα καθήκοντα αρχηγού Ιδού η ανακοίνωσις». Ο Αγγελής από την μεριά του δίνει κατ΄ ευθείαν εντολή να συλλάβουν τον αντιστράτηγο. Τον απομονώνουν σε ένα δωμάτιο  και ο Αγγελής ειδοποιεί παντού σε όλη την Ελλάδα για την κίνηση ζητώντας από όλους πειθαρχία στις διαταγές του λίγα λεπτά πριν κοπούν οι τηλεπικοινωνίες. Ο Λαδάς ταυτόχρονα ειδοποιεί και αυτός τους αρχηγούς του στρατού λέγοντας: «Διαταγές θα παίρνετε μόνο από εμένα».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαννέτας δεν τήρησε το σχέδιο. Κατ΄αρχάς το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε κάτι αδύνατο ως κωμικοτραγικό: ο αντιστράτηγος Μανέττας θα εμφανιζόταν στις 11.00 το πρωί στο πεντάγωνο και θα παρέδιδε βασιλική διαταγή στον αρχηγό ΓΕΣ Οδυσσέα Αγγελή να του παραδώσει την….διοίκηση. Ο Μανέττας εμφανίστηκε μια μισή ώρα νωρίτερα και έτσι η όλη προσπάθεια έχασε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Αεροπορία στο πλευρό του Βασιλιά
Προεπισκόπηση
Βασιλιάς Κων/νος & Γ. Αντωνάκος
Ο Αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος Γ. Αντωνάκος, με την αποβίβασή του στην Λάρισα αναλαμβάνει την ηγεσία της Αεροπορίας. Διατάσσει την απογείωση των μισών αεροσκαφών και την παραμονή των υπολοίπων στον διάδρομο απογείωσης σε ετοιμότητα για άμεση απογείωση. Στις 12 το μεσημέρι αεροπλάνα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα ενώ εμφανίζονται στην Αθήνα τεθωρακισμένα στους δρόμους.
Μέχρι το μεσημέρι όλες οι αεροπορικές βάσεις εκτός αυτής των Αθηνών προσχώρησαν στο Βασιλικό κίνημα, αλλά το σχέδιο δεν προέβλεπε τίποτε για την αξιοποίηση τους εκτός από ρίψη φυλλαδίων με το βασιλικό διάγγελμα. Εντολή του Βασιλιά ήταν να μην ανοίξουν πυρ προκειμένου να αποφευχθεί εμφύλια αιματοχυσία.
Έτσι όλη την ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου αεροπλάνα πετούσαν απλά σε χαμηλό ύψος πάνω από το Πεντάγωνο.

Ναυτικό πιστό στον Κωνσταντίνο
Το Βασιλικό Ναυτικό παρέμεινε πιστό στον Κωνσταντίνο.
Αντιναύαρχος Ιπ. Δέδες
Στις 13:00 από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας τα αντιτορπιλικά ΒΕΛΟΣ, ΔΟΞΑ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ, μαζί με το πετρελαιοφόρο ΑΡΕΘΟΥΣΑ, κατόπιν διαταγών του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ιπποκράτη Δέδε. Τον τελευταίο καλεί στο Πεντάγωνο στις 1:30 μ.μ. ο Αγγελής και, παρουσία του Παπαδόπουλου, προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη ώστε να ταχθεί στο πλευρό τους. Διατάσσουν δε (Παπαδόπουλος-Αγγελής) να κατευθύνει τα πολεμικά πλοία πίσω στον ναύσταθμο. Ο Δέδες αρνείται για να λάβει την απάντηση από τον Παπαδόπουλο: «Απ΄ αυτήν την στιγμήν παύεις να είσαι διοικητής του Στόλου». Έπειτα, τον κλείνουν σ΄ ένα γειτονικό γραφείο το οποίο περιφρουρείται και τον θέτουν υπό ημερήσια φυλάκιση.
Αρχηγός ΓΕΝ διορίζεται ο αντιναύαρχος Περβαινάς, ο οποίος καλεί τα πλοία να γυρίσουν στις θέσεις τους, αλλά μόνο το ΑΡΕΘΟΥΣΑ υπακούει, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν την επόμενη μέρα στην Θεσσαλονίκη.

Βασιλιάς στην Κομοτηνή και Απριλιανοί σε απαρτία
Στις 16:00 ο βασιλιάς φθάνει στην Κομοτηνή με ελικόπτερο, στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου ο αντιστράτηγος Περίδης τον καθησυχάζει για την κατάσταση, διαβεβαιώνοντάς τον ότι όλα βαίνουν καλώς. Στις 18:00 ο Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Καβάλα.
Όταν ειδοποιείται ο Γ. Παπαδόπουλος μεταβαίνει στο Πεντάγωνο και συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο, αν και αρκετά από τα μέλη έλειπαν εκτός Αθηνών, όπως ο Στυλιανός Παττακός που βρισκόταν στα Καλάβρυτα (για την 44η επέτειο από την εκεί σφαγή των ναζί), ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Πιπινέλης βρισκόταν στις Βρυξέλλες μαζί με τους Γ. Σπαντιδάκη και Αδ. Ανδρουτσόπουλο. Ο Παττακός επιστρέφει εσπευσμένα, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην προκαλέσει ανησυχίες. Όταν φθάνει στο Πεντάγωνο, οι Απριλιανοί βρίσκονται σε απαρτία.

Το μήνυμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών
Στις 13:15 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διακόπτει αιφνιδίως το πρόγραμμά του και ανακοινώνει ένα αόριστο διάγγελμα του καθεστώτος, στο οποίο το μόνο συγκεκριμένο που αναφέρεται είναι: «Κοινοί τυχοδιώκται, κινούμενοι από μωράν φιλοδοξίαν και αγνοούντες το συμφέρον του Έθνους, παρεπλάνησαν τον Βασιλέα και τον εξηνάγκασαν να στραφεί και αυτός κατά της Εθνικής Επαναστάσεως [...] Η Εθνική Επαναστατική κυβέρνησις είναι απολύτως κυρία της καταστάσεως, ουδεμία ανησυχία είναι δικαιολογημένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου