Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πολλοί είναι εκείνοι που απορούν γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ έχει επισκεφτεί σχεδόν όλο τον κόσμο, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Ως βασίλισσα τουλάχιστον, η Ελισάβετ πράγματι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη χώρα μας, κι αυτό για 2 λόγους.

Γράφει ο κ. Μάρκος Τσάκας στο "The Royal Chronicles".

Στην αρχή της βασιλείας της, ήταν το Κυπριακό που δεν επέτρεπε τέτοιες επισκέψεις. Διαδηλώσεις γίνονταν καθημερινά στην Αθήνα υπέρ της Κύπρου, που πολλές φορές είχαν και θύματα στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία. Φυσικά ένας πατριώτης βασιλιάς, όπως ο Παύλος, όφειλε να κρατήσει αποστάσεις από την Αγγλία, την ώρα που τασσόταν στο πλευρό του Ιωάννη Γρίβα-Διγενή, στον αγώνα της Κύπρου για την Ανεξαρτησία.
Όλοι θυμόμαστε ότι, μόλις αυτό διευθετήθηκε, με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου, έγινε το ταξίδι του Ελληνικού βασιλικού ζεύγους στην Μεγάλη Βρετανία, ένα ταξίδι πολυσυζητημένο. Η βασίλισσα Ελισάβετ όμως, δεν μπόρεσε να ανταποδώσει την επίσκεψη. Δεν είχε έρθει ούτε στους γάμους Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας, καθώς τότε ήταν έγκυος. Είχε έρθει μόνο ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της, με τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα.
Αυτός ήταν ο ένας λόγος, αλλά υπάρχει κι ένας άλλος: η συμπεριφορά της Ελλάδας, ή για την ακρίβεια των Ελλήνων πολιτικών, στον πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του Φίλιππου, κατά την διάρκεια του Εθνικού Διχασμού. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρίγκιπας Ανδρέας είχε καταδικαστεί από στρατοδικείο σε θάνατο αρχικά, κατηγορούμενος για ενέργειες του στην Μικρά Ασία, ως επικεφαλής στρατευμάτων. Με την παρέμβαση των συμμάχων τότε, η ποινή μετατράπηκε σε «υπερορία», δηλαδή δια βίου παραμονή εκτός των ορίων της χώρας του, ένα ισχυρό πλήγμα για κάθε άνθρωπο. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, «κουβαλά» αυτό το πλήγμα από τότε, κι αυτός ήταν ο λόγος που «έκοψε» κάθε επαφή με την χώρα στην οποία γεννήθηκε. Πρόσφατα βέβαια, όταν έγινε 90 ετών σε συνέντευξη του και στο ερώτημα «τι τελικά είναι», απάντησε «well, i’m Greek, but…» χωρίς να δώσει συνέχεια. Είναι κι αυτό κάτι.
3Κάποιοι λένε ότι ένας 3ος λόγος που δεν έρχεται επίσημα στην Ελλάδα η Ελισάβετ, είναι και το θέμα του Κωνσταντίνου και της αντιμετώπισης του από το Ελληνικό Κράτος. Η βασίλισσα Ελισάβετ αγαπά τον Κωνσταντίνο και έχουν στενές σχέσεις, μη ξεχνάμε ότι είναι νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι η διακριτική βασίλισσα Ελισάβετ θα έβαζε αυτό το θέμα ως δικαιολογία για να μην επισκεφτεί την Ελλάδα, από τη στιγμή που η χώρα έχει πια άλλο πολίτευμα και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε καλό επίπεδο. Κάποιες φήμες ότι θα ερχόταν στο γάμο του πρίγκιπα Νικόλαου το 2010 ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Εμείς ανακαλύψαμε στο πολύτιμο διαδίκτυο, το φιλμάκι του BBC από την μια και μοναδική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 1950, όταν ακόμη ήταν πριγκίπισσα. Απολαύστε το, και μαζί την όμορφη Αθήνα και τον Πειραιά του 1950.

Για να δείτε το φιλμ, πατήστε: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου