Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΤΗΝ 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967...

Επιμέλεια: δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Μέχρι το κίνημα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Τατόι, υπό καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης των ενεργειών του από όργανα των απριλιανών
Φ. Τάλμποτ
Το κίνημα  είχε ορισθεί ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου για την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 1967. Την νύκτα της 11ης προς την 12η Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε την σύνταξη του διαγγέλματος που θα απηύθυνε στον Ελληνικό λαό. Το διάγγελμα ηχογραφήθηκε, παραδόθηκε στον αυλάρχη Παπάγο, τον και οι μαγνητοταινία μεταφέρθηκε από έμπιστο άτομο σε δευτερεύουσα είσοδο του κτήματος για να παραληφθεί από τον Δ. Νιάνια ο οποίος θα την παρέδιδε στον βιομήχανο και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Χριστοφόρο Στράτο. Μέχρι να ξημερώσει ο Κωνσταντίνος ασχολήθηκε με την ετοιμασία του ταξιδιού.

Συνάντηση με τον Τάλμποτ
Στις 8 το πρωί φθάνει στο Τατόι ο Αμερικανός πρεσβευτής Φίλιπ Τάλμποτ σε προγραμματισμένη βασιλική ακρόαση. Ο Κωνσταντίνος του ζήτησε να ασκήσει πίεση στους Συνταγματάρχες ώστε να μην αντιδράσουν βίαια και του ενεχείρισε το διάγγελμα ζητώντας του να το προωθήσει στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Αστειευόμενος ο Κωνσταντίνος ζήτησε από τον Τάλμποτ να πετάξει μαζί του στην Καβάλα «...για να δείξετε ότι έχω την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών». Ωστόσο ο Τάλμποτ το πήρε στα σοβαρά...

Η προετοιμασία και η αναχώρηση από την Αθήνα
Στο μεταξύ είχαν καταφθάσει ο Δόβας, ο υπασπιστής του Βασιλιά Μουτούσης, ο Λ. Παπάγος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντωνάκος, στον οποίο ο Κωνσταντίνος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αεροπορικώς στην Καβάλα, ενώ ο Αντωνάκος έπρεπε να μεταβεί στην Λάρισα και να μεταφέρει το διάγγελμα του στον διοικητής Στρατιάς. Στην συνέχεια έφθασαν από το Ψυχικό η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη και η αδελφή του Κωνσταντίνου Πριγκίπισσα Ειρήνη, καθώς και ο γιατρός-μαιευτήρας της Άννας-Μαρίας ο δρ Κουτηφάρης γιατί η νεαρή βασίλισσα ήταν έγκυος.
Προεπισκόπηση
Κων/νος Κόλλιας
Στις 9:30 το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κων/νος Κόλλιας φθάνει στα ανάκτορα στο Τατόι όπου έχει ορισθεί συνάντηση με τον Βασιλιά προκειμένου να συζητήσουν περί διαφόρων θεμάτων. Απροειδοποίητα ο Κωνσταντίνος του αναγγέλλει ότι θα τον συνοδεύσει στην Μακεδονία. Ο Κόλλιας έκπληκτος ρωτάει: «Πότε Μεγαλειότατε;» για να πάρει την απάντηση: «Τώρα αμέσως». Πιο πριν είχαν τηλεφωνήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμοπρώην Πρωθιερέα των Ανακτόρων, προκειμένου να συνοδεύσει να συνοδεύσει και εκείνος τον βασιλιά, αλλά ο προκαθήμενος της Εκκλησίας βρισκόταν στην Ιερά Σύνοδο. Ο τηλεφωνητής δεν έκρινε σκόπιμο να ειδοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος θα ενημερωθεί για το συμβάν το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Στις 10:30 ο Βασιλιάς (έχοντας μια αλλαξιά ρούχα) με την οικογένειά του και τους Δόβα, Κόλλια, Παπάγο, Μουτούση (υπασπιστή του βασιλέως), την παιδαγωγό του μικρού Διαδόχου Παύλου, τον ιατρό και μια καμαριέρα φεύγει από το ανάκτορο και πηγαίνει οδικώς στο Αεροδρόμιο του Τατοΐου, όπου θα επιβιβαστεί στο βασιλικό αεροσκάφος Γκρούμαν Γκολστήρ με προορισμό την Καβάλα. Στο άλλο αεροπλάνο (Ντακότα C-47) θα επιβιβαστεί ο πτέραρχος Γ. Αντωνάκος με προορισμό την Λάρισα.
Γύρω στις 11:00 ενημερώνεται για το κίνημα ο διοικητής του αεροδρομίου της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο και τάσσεται υπέρ του κινήματος. Δίνει μάλιστα εντολή να τεθεί η μονάδα σε επιφυλακή και να πετάξουν 4 αεροπλάνα F-104G πάνω από την Αθήνα και το Πεντάγωνο, προκειμένου να τονώσουν το λαϊκό αίσθημα. Επίσης, λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί μία τυχόν κατάληψη του αεροδρομίου από μονάδες του Στρατού Ξηράς και καταδρομείς. Μέχρι το μεσημέρι, ο διοικητής του Αράξου είχε έρθει σε επικοινωνία με τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, του Ακτίου και της Πρεβέζης, οπότε η σύμπραξη της Αεροπορίας φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη.

Τι προέβλεπε το σχέδιο
Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί προέβλεπε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τις πιστές στον Βασιλιά μηχανοκίνητες στρατιωτικές μονάδες ώστε να μεταβεί σ΄ αυτήν ο Κωνσταντίνος. Στις 11 το πρωί θα διακόπτονταν όλες οι επικοινωνίες του Στρατού και της Βορείου Ελλάδος, ενώ στις 12 θα αποκόπτονταν οι δίοδοι Βορείου και Νοτίου Ελλάδος με την αποστολή τμημάτων Στρατού από την Λάρισα και τις Θερμοπύλες. Δηλαδή προβλεπόταν το κλείσιμο των Τεμπών και η υπεράσπιση της Λαμίας από την στρατιά στην Λάρισα. Έπειτα, η ορκωμοσία νέας κυβέρνησης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Παπαδόπουλος γνώριζε!
Ωστόσο, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γνώριζε προκαταβολικά όλες τις κινήσεις του βασιλιά. Από που; Κάποιο στέλεχος του "επιτελείου" του Κωνσταντίνου ενημέρωνε την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που με την σειρά της ενημέρωνε τον Παπαδόπουλο (μαρτυρία πράκτορα της CIA)!!! Έτσι, όταν στις 10 το πρωί, μισή ώρα πριν δρομολογηθεί το βασιλικό αντικίνημα, ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου πήγε να το καταδώσει τηλεφωνικά στον Παπαδόπουλο, ο τελευταίος απάντησε: «Το ξέρω»! (απόρρητο τηλεγράφημα 512 της αμερικανικής πρεσβείας, Αθήνα, 13-12-1967)
Ο Κωνσταντίνος συνομιλεί τηλεφωνικά από την βασιλική κατοικία στο Τατόι με τον Δανό αυλάρχη το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 1967. Το τηλεφώνημα "πιάνεται" από την αμερικανική βάση της Νέας Μακρής, στέλνεται μεταφρασμένο στα κεντρικά γραφεία της NSA, στο Φορτ Μιντ των ΗΠΑ και αυτή διατάζει τις CIA και DIA να συντονιστούν για να αποτρέψουν την βασιλική πρωτοβουλία. Παράλληλα, ειδοποιείται και ο Παπαδόπουλος.
Έτσι, γνώριζε ο Γ. Παπαδόπουλος τι μέλλει πράξαι ο Βασιλιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου