Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΒΑΛΑ & 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967

Επιμέλεια: ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Το βασιλικό αεροπλάνο προσγειώνεται στην Καβάλα στις 11:30 και στις 12 η βασιλική οικογένεια καταφθάνει στο κεντρικό ξενοδοχείο «Αστήρ» της πόλης. Μόλις οι δύο τοπικοί, όχι πανελλαδικής εμβέλειας, ραδιοφωνικοί σταθμοί αρχίζουν τις μεταδόσεις του βασιλικού διαγγέλματος και του πρωθυπουργικού μηνύματος, Λάρισα και Καβάλα αποδύονται σε μία άμιλλα εκδηλώσεων υπέρ του Κωνσταντίνου και της πρωτοβουλίας του. Στις 12 το μεσημέρι, ένα αεροπλάνο μεταφέρει το μαγνητοφωνημένο βασιλικό μήνυμα στην Ρόδο, αλλά όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται, τμήματα στρατού το περικυκλώνουν.
Ο Κωνσταντίνος στην Καβάλα
Στην Καβάλα κανένας δεν γνώριζε τον ερχομό του βασιλιά Κωνσταντίνου. Ωστόσο πριν περάσουν τρία τέταρτα ο λαός της Καβάλας ξεχύθηκε με ζητωκραυγές στους δρόμους και κύκλωσε το ξενοδοχείο όπου εγκαταστάθηκε η βασιλική οικογένεια. Γέροι, γυναίκες, παιδιά, εργάτες, υπάλληλοι, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες εγκατέλειψαν σπίτια και τόπους εργασίας για να στηρίξουν ηθικά τον Κωνσταντίνο. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι τραγουδούσαν, χόρευαν, αγκαλιάζονταν, φιλιόνταν, εύχονταν "Καλή Ανάσταση", βροντοφώναζαν με αγάπη και αφοσίωση το όνομα του βασιλιά τους.
Οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπούσαν πανηγυρικά, βεγγαλικά ξετρυπώθηκαν πρόωρα, φωτιές άναψαν σε διάφορα σημεία της Καβάλας. Οι πιο ενθουσιώδες σχημάτισαν διαδήλωση που συνεχώς αβγάταινε με νέες προσθήκες. Και ανεβοκατέβαιναν στους κεντρικούς δρόμους τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και το βασιλικό θούριο "Του Αϊτού ο γιος".
Εκείνη την ώρα ο Κωνσταντίνος ευρισκόταν στο στρατηγείο της 11ης Μεραρχίας όπου εκεί εκφώνησε το μαγνητοφωνημένο διάγγελμά του. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, ο Βασιλεύς έγινε δεκτός από χιλιάδες λαού που κραύγαζαν: Ζήτω ο βασιλιάς, ζήτω η ελευθερία, ζήτω ο Στρατός. Στην συνέχεια πήγε με ελικόπτερο στην Κομοτηνή για να συναντήσει τον Αντιστράτηγο Περίδη. Στις 6 μ.μ. επέστρεψε στην Καβάλα. Το αεροπλάνο του περικυκλώθηκε από τεράστια λαοθάλασσα. Όλοι έκλαιγαν και φώναζαν. "Ποτέ δεν είδα τόσο ενθουσιασμένο τον λαό, με την λάμψη της ελπίδας, να με ζητωκραυγάζει, να με σηκώνει στους ώμους, να δηλώνει με μία φωνή ότι ήταν στο πλευρό μου, στην προσπάθειά μου να τους εξασφαλίσω καλύτερη και απόλυτα ελεύθερη δημοκρατική ζωή" θυμάται ο βασιλιάς.
Τελικώς ο Κωνσταντίνος κατάφερε να διασχίσει το πλήθος και από τον εξώστη του ξενοδοχείου τους απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό: "Λαός και στρατός ενωμένοι με τον βασιλέα τους θα πορευτούν προς έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής. Ζήτω η Ελλάς".
"Οι εκδηλώσεις του λαού της Καβάλας είναι η ωραιότερη ανάμνηση της αποτυχημένης προσπάθειάς μου" λέει συγκινημένος ο βασιλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου