Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ & 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967

Επιμέλεια: δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Ο ρόλος των Αμερικανών
Οι ΗΠΑ στο θέμα του βασιλικού αντικινήματος το έπαιζαν σε διπλό ταμπλό. Στον Βασιλιά Κωνσταντίνο έλεγαν "προχώρα, είμαστε μαζί σου", ενώ κατέδιδαν όλο το εγχείρημα στους Απριλιανούς!
ΠροεπισκόπησηΤα απόρρητα τηλεγραφήματα 2726 & 2748 του Στέιτ Ντιπάρντμεντ αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν έγκαιρα τα σχέδια του βασιλιά και πρόλαβαν να ειδοποιήσουν τον Παπαδόπουλο.
Το απόγευμα τη 12ης Δεκεμβρίου 1967, μία μοίρα σκαφών του 6ου Αμερικανικού Στόλου έπλεε προς τα Ελληνικά ύδατα, γεγονός το οποίο πληροφορήθηκε ο Παπαδόπουλος.
Το ίδιο απόγευμα το τηλεφώνημα του Κωνσταντίνου προς τον Δανό αυλάρχη "πιάστηκε" από την αμερικανική βάση της Νέας Μακρής, στάλθηκε μεταφρασμένο στα κεντρικά γραφεία της NSA, στο Φορτ Μιντ των ΗΠΑ και αυτή διέταξε τις CIA και DIA να συντονιστούν για να αποτρέψουν την βασιλική πρωτοβουλία. Παράλληλα, ειδοποιήθηκε και ο Παπαδόπουλος.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στην Αθήνα υπήρξε μηδενική. Ο Τάλμποτ όχι μόνο απέφυγε να συμπαρασταθεί στον βασιλιά, αλλά κατέδωσε στον Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους Απριλιανούς την βασιλική πρωτοβουλία, γεγονός που παραδέχεται και αναφέρει λεπτομερώς ο Στυλιανός Παττακός στο βιβλίο του. Ο Έκτος Στόλος που ήταν σε θέση να κάνει επίδειξη υποστήριξης στον Κωνσταντίνο, απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Στην Ουάσιγκτον ο γερουσιαστής Κλέιμπορν Πέλ ενημερώθηκε με τηλεφώνημα από την Κοπεγχάγη για την βασιλική ενέργεια. Μίσθωσε αεροπλάνο με προορισμό την  Θεσσαλονίκη ή την Καβάλα και ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρντμεντ. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ρασκ το αναφέρει στην NSA και την CIA και οι μυστικές υπηρεσίες ωρύονται: «Όχι. Να μην το επιτρέψετε. Οι Συνταγματάρχες εκτελούν τις εντολές μας. Αν πέσουν, δεν ξέρουμε ποιοι θα τους διαδεχθούν». Ένα τέταρτο αργότερα εισέβαλαν στο γραφείο του Γερουσιαστή Πελ δύο στελέχη του Στέτ Ντιπάρντμεντ, που είχαν διατελέσει και πράκτορες της CIA. Απείλησαν τον γερουσιαστή πως δεν επρόκειτο να επιτραπεί στο αεροπλάνο του του να απογειωθεί στην Ελλάδα!
Αυτή ήταν η αμερικανική στάση κατά το βασιλικό εγχείρημα!
Αξίζει να ενσκήψουμε στα λόγια (αναφορικώς με την 13η Δεκεμβρίου 1967) της Βασιλομήτωρος Φρειδερίκης, κατά την συνέντευξή της στον ιστορικό κ. Κων/νο Μπαρμπή το 1980:
«Πραγματοποίησε (ο βασιλιάς Κωνσταντίνος) το εγχείρημά του στις 13 Δεκεμβρίου 1967, μολονότι γνώριζε πως όχι μόνο δεν επρόκειτο να έχει την αρωγή και συμπαράσταση των Αμερικανών, αλλά πιθανολογώντας πως θα έπαιρναν το μέρος των δικτατόρων- όπως και έγινε. Ήταν το τίμημα που πλήρωσε (...) υψώνοντας το ανάστημά του απέναντι στην βούληση και στα συμφέροντα του μεγαλυτέρου και ισχυροτέρου από τους Μεγάλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου