Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΡΕΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τον άνθρωπο που την κατέλυσε 3 φορές: το 1916, το 1933, το 1935. Τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πομπώδη και εγκωμιαστικά λόγια απ΄ όλα τα κόμματα. Μέχρι και από το ΚΚΕ που του επεβλήθη το βενιζελογενές "Ιδιώνυμο" το 1929. Τόσο αγράμματοι και ανιστόρητοι είναι. Μόνο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Αντώνης Γρέγος προέβη σε μία υποδειγματική ομιλία που ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια.
Ο βουλευτής της Χ.Α. ανέφερε πως ήταν υπερτιμημένος ο ρόλος του στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ότι σημαντικότερος ήταν αυτός του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου.
"Θεωρήθηκε φιλελεύθερος και δημοκράτης, αλλά τις περισσότερες φορές κυβέρνησε πραξικοπηματικά και με την επέμβαση των ξένων δυνάμεων" σημείωσε ο κ. Γρέγος και συμπλήρωσε:
"Θεωρήθηκε πολιτικός της νίκης αλλά ήταν και πολιτικός της ήττας με πράξεις που αύξησαν τις προϋποθέσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ ισχυριζόταν πως ενδιαφερόταν για τους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, οι κινήσεις του είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα".
Στο σημείο αυτό υπήρξε αντικανονική παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βουλουδάκη που διέκοψε τον κ. Γρέγο, ο οποίος αντέτεινε: "Αυτό είναι φασισμός". Έπειτα ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Παναγιώταρος άρχισε να φωνάζει κατά των βουλευτών της συγκυβέρνησης, με αποτέλεσμα να παρέμβει το προεδρείο για να ζητήσει να επικρατήσει ηρεμία.
Ο κ. Γρέγος ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ερωτήματα για το λόγο που ο Βενιζέλος προκήρυξε εκλογές το 1920 εν μέσω πολέμου, - κίνηση που χαρακτήρισε "πολιτικό αίνιγμα" -προσθέτοντας ότι οπαδοί του υποστήριξαν ότι ήταν σίγουρος ότι θα νικούσε και αντίπαλοι ότι αναζητούσε έναν εύσχημο τρόπο αποχώρησης αν το πολεμικό εγχείρημα δεν απέδιδε.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν χρεώθηκε το κόστος της ήττας στο μικρασιατικό μέτωπο, όπως έγινε με τους εκτελεσθέντες στο Γουδί.

Επίσης αναφέρθηκε σε επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη, συνεργάτη του Βενιζέλου, ο οποίος έγραφε (1921) πως "Ο άνθρωπος που με επανάσταση κατέλαβε την αρχή και δικτατορικώς κυβέρνησε τόσα χρόνια, πώς θυμήθηκε το Σύνταγμα και διενήργησε εκλογές";

Παρακολουθήστε το βίντεο: "Γρέγος για Ελευθέριο Βενιζέλο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου