Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Προεπισκόπηση"Νεοέλληνας", "Νεοέλληνας". Ακούμε αυτήν την λέξη και αηδιάζουμε. Διότι ο νεοέλληνας είναι ένας άνθρωπος χωρίς παιδεία, χωρίς Θεό. Τον ενδιαφέρει μόνο το εγώ, το χρήμα, η ανέλιξή του, οι υλικές απολαύσεις. Και άφησε την νεολαία, άφησε το μέλλον, χωρίς να του μεταδώσει αρχές και αξίες ζωτικές που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και συγκρατούν την εθνική και κοινωνική μας ζωή. Έτσι, ένα μέρος της νεολαίας στράφηκε στην τσογλανιά, στην παραβίαση της ιδιοκτησίας, στην καταστροφή των δημοσίων χώρων και δυστυχώς στα ναρκωτικά!
Μεγάλη ευθύνη φέρουν οι γονείς. Το οικογενειακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Αν είχαν διαβάσει και κατανοήσει τον μεγάλο μας φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Ο Αριστοτέλης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδας. Πολυεπιστήμονας, φυσιοδίφης, δημιουργός της λογικής, πατέρας της Φυσικής, της Βιολογίας και της Ψυχανάλυσης και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Τον γνωρίζουν οι ξένοι και δυστυχώς δεν τον γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες! Άφησε πλουσιότατο έργο.
Ένα από τα έργα του ήταν τα "Ηθικά Νικομάχεια". Σ΄ αυτό εκφράζει την άποψή του πως ο άνθρωπος από την μικρή του ηλικία πρέπει να εθίζεται στις καλές πράξεις και να τις ξεχωρίζει από τις κακές. Νύξη κάνει και ο απαράμιλλος φιλόσοφος Πλάτωνας αλλά το αναλύει εξαιρετικά ο Αριστοτέλης.
Ο φιλόσοφος υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος πρέπει να συνηθίζει από μικρός σε ηθικές ενέργειες για να φθάσει στην κατάκτηση των ηθικών αρετών, γιατί τότε συντελείται η διαμόρφωση της ηθικής του συνείδηση. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το φυσικό, οικογενειακό & κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού στην σωματική, συναισθηματική, ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη.
Το ανθρώπινο περιβάλλον (γονείς-δάσκαλοι) από νωρίς πρέπει να καθοδηγεί το παιδί, να του υποδεικνύει τις πράξεις για τις οποίες πρέπει να νιώθει ευχαρίστηση και να το βοηθεί να ασκηθεί σ΄ αυτές. Με την επιβράβευση των ηθικών πράξεων και την αποδοκιμασία των μη ηθικών, θα το βοηθήσει να επιδιώκει μόνο τις πρώτες. Έτσι, επέρχεται ο εθισμός και διαμορφώνονται τα μόνιμα του χαρακτήρα μας.
Τα γνωρίζουν αυτά όσοι γίνονται γονείς; Η οικογένεια είναι ιερός και θεμελιώδης θεσμός, μία "κατ΄ οίκον Εκκλησία", μία μικρή κοινωνία. Δεν γίνεται να την εξευτελίζουμε δια της ανατροφής που δίνουμε στα παιδιά μας. Αν δεν ανατραφούν με τις ελληνορθόδοξες ζωτικές αξίες μέσα τους τα παιδιά μας θα παραμείνουν κενά. Θα είναι άτομα και όχι πρόσωπα. Θα είναι υλιστές και όχι άνθρωποι. Ας διαβάσουμε και τον Αριστοτέλη. Καλό θα μας κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου