Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ;;;

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στην εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Ο ΚΑΪΖΕΡ KAI O... «BLOEDE»!
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κινούμενος πάντοτε στο γράμμα των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, έστειλε την ακόλουθη απάντηση (στο περιθώριο του τηλεγραφήματος, μάλιστα, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ σημείωσε οργισμένος την λέξη «bloede», δηλαδή «ηλίθιος») στο μήνυμα του Γερμανού αυτοκράτορα για προσχώρηση της Ελλάδας στην Τριπλή Συμμαχία (Triple Entente): «Τα συμφέροντα της Ελλάδος υπαγορεύουν απόλυτον ουδετερότητα και διατήρησιν του σημερινού Βαλκανικού καθεστώτος. Αν εγκαταλείψωμεν την στάσιν αυτήν, η Βουλγαρία θα μεγαλυνθή και θα αποβή τεράστιος κίνδυνος δι΄ ημάς. Δεν έχω ουδεμίαν εγγύησιν ότι δεν θα συμβή αυτό. Αι διαπιστώσεις αυταί μας αναγκάζουν εις ουδετερότητα…».

Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Οπως διαπιστώνει κανείς από το πιο πάνω τηλεγράφημα του Κωνσταντίνου στον γυναικαδερφό του, τον Κάιζερ (ο βασιλιάς της Ελλάδας είχε παντρευτεί από το 1889 την αδερφή του Γουλιέλμου, Σοφία της Πρωσίας), η ελληνική ηγεσία ήταν αποφασισμένη να τηρήσει την στάση της ουδετερότητας και δεν θα ρίσκαρε να μπει, χωρίς εδαφικές ή άλλες εγγυήσεις, σε έναν πόλεμο-σφαγείο. Στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού, αλλά και ακόμη και στις ημέρες μας, λησμονιέται αυτή η έντιμη και πατριωτική στάση του βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς επικράτησαν ακραίες και μη αντικειμενικές θέσεις, προϊόν προφανώς του φανατισμού που επικράτησε κατά την παρέμβαση της Αντάντ στα εσωτερικά πράγματα της χώρας μας (1915-1922).

«ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑΣ»
Τον θαυμασμό του για την στάση που κράτησε τότε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποτύπωσε σε επιστολή του προς τον Γάλλο πρωθυπουργό Ραϊμόν Πουανκαρέ ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όσο απίστευτο και αν φαίνεται! Τα λόγια του Κρητικού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα «Απομνημονεύματα» («Souvenirs») του Γάλλου πολιτικού είχαν ως εξής: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Κωνσταντίνος κάθε άλλο παρά εχθρικά αισθήματα τρέφει προς την Γαλλία και πως δεν είναι Γερμανόφιλος. Είναι Έλληνας και μόνο Έλληνας και σε καμία περίπτωση δεν θα ερχόταν σε σύγκρουση με το εθνικό μας συναίσθημα».
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος του 1914 είναι εντελώς διαφορετικός από τον Ελευθέριο Βενιζέλο του 1915, όταν κάλεσε τις συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ στην Θεσσαλονίκη, χωρίς έγκριση από Βασιλιά και Βουλή, παραβαίνοντας έτσι την επίσημη Ελληνική ουδετερότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου