Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.


Σε 1.146 εκατ. Ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο 6μηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 234% (!), σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στα 267,4 εκατ. ευρώ έφτασαν και τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το ίδιο διάστημα.
Τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν οι δυο τράπεζες στη δημοσιότητα είναι …«ελπιδοφόρα». Τελικά τα καταφέραμε! Τις σώσαμε τις τράπεζες! 
Καταστράφηκε μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά οι μεγαλομέτοχοι της Εθνικής και της Alpha, «γλύτωσαν»… Οι μέχρι πρότινος χρεωκοπημένοι, τραπεζικοί όμιλοι πέρασαν σε κερδοφορία. Αφού πήραν ένα σκασμό λεφτά από τα κρατικά ταμεία, ολοκλήρωσαν την ανακεφαλαιοποίηση τους με τα δάνεια των μνημονίων, συγχωνεύτηκαν με σκανδαλώδεις διαδικασίες και φρόντισαν να φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού τα χρεωκοπημένα τμήματα των «μαγαζιών» τους, οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να μπουν σε μια «νέα εποχή» ευμάρειας.Ας είναι καλά οι κυβερνήσεις των Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά που με τους νόμους τους, έδωσαν δισ. ευρώ για τη «διάσωση» του τραπεζικού συστήματος.
Οι ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2008 – 2013 έλαβαν ως ενίσχυση το εξωπραγματικό ποσό των 211,5 δισ. Ευρώ με τη μορφή ρευστού και κρατικών εγγυήσεων!!!
Από αυτά σε «ζεστό χρήμα» δόθηκαν στους τραπεζίτες 48 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα: Το 2008, 4,5 δισ. ευρώ. Το 2011, 18 δισ. ευρώ μετά το «κούρεμα» του χρέους, το περιβόητο PSI. Το 2013, 25,5 δισ. ευρώ για ο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια εντάχθηκαν αυτόματα στο δημόσιο χρέος και ήδη έχει αρχίσει να τα αποπληρώνει ο ελληνικός λαός! Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα και η Αlpha Bank, που σήμερα πέρασαν σε καθεστώς κερδοφορίας, από τα κρατικά ταμεία έχουν λάβει:

  • Με το νόμο 3723/2008 (ΦΕΚ 250, 9 Δεκεμβρίου 2008) η Alpha Βank 940 εκ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 1,35 δισ. ευρώ.
  • Με το νόμο 4046/2012 (μνημόνιο 2), για την ανακεφαλαιοποίηση τους που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 201, η Alpha Βank πήρε 4,021 δισ. ευρώ και Εθνική Τράπεζα 8,677 δισ. ευρώ!
  • Μεγάλα ποσά έχουν λάβει και οι άλλες δυο συστημικές τράπεζες «Εurobank» και «Πειραιώς».

Με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τα δάνεια που φορτώθηκαν στις πλάτες του, πέρασαν λοιπόν, τα τραπεζικά «ιδρύματα» σε καθεστώς κερδοφορίας. Με την είσοδο του 2015, όταν θα λήξει η περίοδος προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, τα κοράκια των τραπεζών, αφού πλέον στάθηκαν στα «πόδια» ρουφώντας το αίμα της κοινωνίας, ετοιμάζονται να εφορμήσουν και να αρπάξουν τα σπίτια των χρεωκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, που είδαν τους μισθούς να μειώνονται μέχρι και κατά 50%, που εδώ και τέσσερα χρόνια πληρώνουν τον έναν φόρο μετά τον άλλο, οι κυβερνήσεις των τραπεζιτών, δεν πρόβλεψαν κανένα πρόγραμμα …«ανακεφαλαιοποίησης», ούτε «κουρέματος» και διαγραφής χρεών, ούτε γενναίας μείωσης των επιτοκίων! Αυτά είναι προνόμια που απολαμβάνουν μόνο ο Λάτσης, ο Σάλλας, ο Κωστόπουλος και οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει η τρόικα και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τα «κόκκινα δάνεια» είναι βόμβα στα «θεμέλια του τραπεζικού συστήματος» και χρειάζονται «δραστικές πολιτικές λύσεις». Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, πριν ένα μήνα, σε δηλώσεις τους στα «ΝΕΑ», ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να μεταβιβάζουν την κυριότητα των κατοικιών τους στις τράπεζες και στη συνέχεια, εφόσον μπορούν να πληρώνουν νοίκι στους τραπεζίτες για να μένουν στα σπίτια που θα τους έχουν αρπάξει! Τέτοια «κοινωνική ευαισθησία»! 
Ας μην έχουμε όμως παράπονο, δεν θα μας πετάξουν και στο δρόμο. Αρκεί να έχουμε να πληρώσουμε το νοίκι μας. Ασε που θα γλυτώσουμε και την καταβολή του ΕΝΦΙΑ…

Πηγή: "imerodromos.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου